Petr Kurečka v protiatomovém krytu aneb výtvarník, grafik, fotograf portrétů celebrit a proslulých kalendářů Proměny, tak trochu jinak…

05.04.2024 17:27

 

 

Petr Kurečka

18 plus

25. 3. 2024

Jednodenní výstava

Galerie Art Mozaika

Protiatomový kryt

 

 

Co fotíš nejraději?

„Lidi.

Mě baví interakce s lidma.

K módě jsem přičichl náhodou.

Já vlastně nejsem módní fotograf, jsem hlavně portrétní fotograf.“

Petr Kurečka, pro https://www.lp-life.cz/

 

 

Petr Kurečka již jako student ostravské konzervatoře, oboru malba-kresba,

vytvořil ucelený soubor grafických prací, které vyústily ve výstavu v Galerii Mlýn, Ostrava.

Část tvorby byla dokonce určena pro básnickou sbírku Mrkací panna.

A také již při studiích se věnoval portrétní fotografii…

 

 

Pozvánky a pozvánky…

 

Na redakční adresu nám přichází bezpočet pozvánek. K naší lítosti není možné všechny vyslyšet, všude být a o všem viděném a zažitém informovat návštěvníky našeho webu. Vybíráme s těžkou hlavou, kam vyrazit a co absolvovat na vlastní kůži. Vše ostatní alespoň uvádíme v naší rubrice Aktuality, kde sdílíme nám zaslanou pozvánku, pro ty, kteří si na tu kterou akci čas najdou. Výběr akcí, na něž nakonec zavítáme, je často motivován i naší – zcela přiznanou a zcela lidskou – zvědavostí. A naši zvědavost může probudit pozvánka nečekaná, pozvánka záhadná, pozvánka tajemná, třeba jako tato:

„Pondělí 25. 3. 2024, od 18:00 bude soukromá vernisáž jednovečerní výstavy

odvážných kreseb (často 18 plus)

Petra Kurečky!!!

V galerii Art Mozaika, v protiatomovém krytu v podzemí v -2 patře, Politických vězňů.

Platí jen pro opravdové zájemce o umění, díky!“

Neváhali jsme. A nezaváhali jsme.

 

 

Petr Kurečka nás k naší škodě zatím míjel  

 

Za www.www-kulturaok-eu.cz jsme se kupodivu zatím s tvorbou Petra Kurečky nijak konkrétně neprotnuli. K naší škodě, samozřejmě. Petr Kurečka patří k našim předním fotografům, módním, reklamním a hlavně portrétním. Podílel se již na celé řadě pozoruhodných projektů u nás i ve světě. A stojí za mimořádným počinem – kalendářem nazvaným Proměny. Kdo by ho neznal. Autora i ten kalendář… A přesto se za deset let trvání našeho webu mezi už pětitisícovkami zde doposud uveřejněných článků žádná o Petru Kurečkovi neobjevil. A to jen v rubrice Foto máme přes 400 článků o fotografech jejich výstavách. Jen Kurečka - nic. A najednou přijde takováto - skoro až důvěrná, by se řeklo - pozvánka na jeho výstavu. Tak tomu se ovšem odolat zkrátka nedá…

 

 

 Galerie Art Mozaika a její protiatomový kryt…?

 

S protiatomovým krytem už své zkušenosti máme. Nemyslíme teď ty z dob před rokem 1989, kdy nás do nich uváděli v rámci Civilní obrany, pro případ napadení zlými imperialisty. To už pominulo. A než se protiatomové kryty budou zase aktivovat pro případ napadení pro změnu těmi z opačné ideologie, jsou vesměs volné a využité coby kulturní či historizující prostora. Jeden se – shodou okolností - nalézá přímo pod působištěm Galerie Art Mozaika. A ta jej i příležitostně využívá. Ne v rámci bojových cvičení, ale jako svébytného galerijního prostoru. To už víme, a párkrát jsme odtamtud z hlubin - 2. podzemního patra o nějaké výstavě informovali i návštěvníky našeho webu. Ale … tam se ale přece konají jen poněkud delikátní výstavy, označované jako 18 plus…? A Petr Kurečka, že tam má výstavu …? To zní nečekaně, ale logicky. Ne vše se přece jen hodí pro reprezentativní kalendář a ne vše ustojí špičková reklamní kampaň. A umění fotografické či výtvarné samo o sobě nezná jakési mravokárné hranice. No, co si budem nalhávat, tohle prostě vidět musíme.

 

 

Mnoho obav pro nic

 

Jestliže má někdo výtvarné vlohy, jestliže umí, jestliže tvoří citem a ne jen na kšeft a z vypočítavosti, jestliže jeho tvorba není pouhý kalkul jak zahrát na city, kapsu či zviditelnění se, pak je krásné a hodnotné vše, co vytvoří. I nahota. I ta explicitní, cítí-li to tak někdo. Nahatí jsme se narodili, a nikomu to – zatím ještě nevadí – a nahatí ze světa zpravidla i odcházíme. Tak co by…

Ano Petr Kurečka nám v tajemném přítmí ponuré atmosféry protiatomového krytu na prahu rizika nového atomového gumování civilizace, nabídl – chce-li kdo to tak označit – explicitní obrazy. Nezapomínaje, že je nejen fotograf ale i výtvarník. A obé zdatný.

Samozřejmě, že jsme každí jiný, a že každý z nás má právo na svůj vlastní rezultát. Ale podle našeho názoru na tom všem nic - explicitního - nebylo. Akty. Odvážné, naturalizující, ale stále umělecké a nevšední, i proto že povětšině pánské. Mužské. A se vším všudy. Ale ne s prvoplánovým důrazem na ono - se vším všudy. Ani proslulá socha Davida od Michelangela Buonarrotiho nemá – zatím – trencle. A klidně je chlapem - se vším všudy. A byl i v době inkvizice, tmářství, totálních ideologií a kdo ví čeho. A zatím stále ještě je. Tak daleko se svět bizarních aktivistek, i aktivistů, ještě nedopracoval. Zatím…

Na výstavě mírně utajené, leč vděčně a hojně navštívené, věřme, že ne proto, ale proto, že tam vystavoval sám Petr Kurečka, jsme se setkali s uměním, které vybočuje z autorovy běžné pracovní image, ale které je pro něj zjevně úlevným vybočením z běžné rutiny. Asi jako když Jan Drda, při psaní Němé barikády, dle svých vlastních slov, musel chvílemi přestat a psát si Hrátky s Čertem, aby se odreagoval. Tak nějak působila i vystavená tvorba Petra Kurečky. A vlastně i sám autor mezi nadšenými návštěvníky jeho netradiční výstavy.

 

 

Petr Kurečka (* 1978 - Ostrava)                  

·         Výtvarník, grafik, fotograf

·         autor řady portrétů, které byly použity k reklamním a propagačním účelům (Fringe festival, časopis Metropolis, Life Ostrava).

·         V lednu 2007 byl jeho autoportrét uveřejněn na titulku supplementu časopisu GQ v New Yorku.

·         Living London je soubor reportážních fotografií, který vytvořil za svého delšího pobytu v UK. Tento soubor byl vystaven v Ostravě v rámci festivalu Jeden svět 2008.

·         Spolupracoval s pražským kadeřnickým salónem na soutěži Czech and Slovak Hairdressing Awards by Schwarzkopf.

·         Pořídil černobílou fotoreportáž, do celovečerního dokumentu o životě herečky Vlasty Chramostové s názvem Má Vlast(a).

·         S režisérem Markem Škarpou vytváří fotografické cykly, které netradičně zachycují české a slovenské osobnosti divadelní, filmové i hudební scény. (m.j. Terry Gilliam, Krzysztof Zanussi, Pavel Landovský, Věra Chytilová, Pavel Liška, Vladimír Morávek, Vlasta Chramostová, Stanislav Milota, členové divadla Sklep, delegace argentinské filmové vlny...)

·         Dalším projektem v autorské spolupráci s Markem Škarpou jsou fotografické kalendáře - PROMĚNY, zachycující herečky, režisérky a zpěvačky v ikonických rolích slavných postav (Bára Basiková, Marta Kubišová, Chantal Poullain, Zuzana Bydžovská, Bára Hrzánová, Monika Načeva, Věra Chytilová, Jana Krausová, Květa Fialová, Anna Polívková, Naďa Konvalinková, Ester Kočičková)

·         Pro Slovácké divadlo v Uherském Hradišti nafotil sérii fotografií k divadelnímu představení Harold a Maude s Květou Fialovou v titulní roli.

Mimo to se věnuje i volné tvorbě v oblasti portrétu a … aktu (!).

·          ATD. ATD. …

Text: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček

 

 

Petr Kurečka

18 plus

25. 3. 2024

Jednodenní výstava

Galerie Art Mozaika

Protiatomový kryt