Peter Bankov: ´Dělám plakáty každý den/ I make posters every day´ aneb tvoříme design místo politiky

16.05.2014 11:09

Art-rezidence Zahradník – Praha

15. 5. - 12. 6. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž do (nevíme ani, proč tak námi oblíbené) sklepní galerie Art-rezidence Zahradník. Zahájili jsme se v rámci festivalu Rodchenko Fest výstavu skutku pestrých plakátů ruského umělce Petera Bankova, který přes rok nyní žije a pracuje v  Praze.  Autor  je neklidněn politickou situací na Ukrajině, nechce být zařazen mezi okupanty … zvláště, když se mnozí Rusové přistěhovali mnohem dřív, než  k ´Ukrajinské krizi´ došlo.

 

V rámci vernisáže jsme si prohlédli  plakáty, které svou barevností (využitím i signálních barev) se staly pro nás návštěvníky  objevem o netušených možnostech plakátů …   

 

„Plakátový deník. Praha Moskva. Dělám plakáty v letadle, kreslím na letištích, v taxi, na přednáškách, na schůzkách s klienty. Dělat plakáty je ohromné štěstí. Je to jízda být v kůži jaderného fyzika, kosmonauta a Mickey Mouse zároveň.“ P. B.

Ze životapisu - Petr Bankov

  • narodil v Minsku (Bělorusko)
  • od roku 1997 vydává časopis o designu KAK
  • jeden ze zakladatelů studia Design Depot. Kolektiv studii dostal více než 150 vyznamenání za různé projekty
  • je porotcem mnohých ruských a evropských konkurzů grafického designu
  • v posledních letech dělá plakáty …každý den?!

Co řekl Peter Bankov o své práci s plakáty?

„Nemám nic zvláštního, co bych řekl, kromě toho, že rád dělám plakáty. To je, podle mého názoru, nejzajímavější žánr v současném designu. Plakát se stal lokální vizuální subkulturou, ztratil svoji stoletou minulost v souvislosti s obchodními nabídkami. Plakát se přesunul do ligy tvůrčích sfér, laboratoře.  Stal se  aktivní  součástí  sociálních  sítí.  Je to  možnost  reflexe  pro  každého,  letmé, vnímavé reakce na aktuální dění v soukromém a veřejném prostoru. Pro plakát, jako autonomní sféru,  existuje  možnost  hledání  přesahů  a  mezer,  úzkého  prostoru  mezi  kulturami,  územími, vědomími. Pro mě osobně to nejzajímavější probíhá mezi street kulturou a galeriemi, Východem a Západem, slovanským vědomím a evropským.“

Je vůbec možné vést neuhlazeným jazykem plakátu deník? Nesmysl? Ovšem přesně tímhle se designér Petr  Bankov  posledních  několik  let  zabývá.  Při vší  své  vytíženosti  (je  majitelem  a uměleckým  ředitelem  společnosti  Design  Depot,  jedním  z  největších  moskevských  studií  a hlavním  redaktorem  legendárního  designérského  časopisu  KAK,  a  navíc  žije  poslední  roky střídavě v Moskvě a v Praze) si Petr Bankov dokáže najít čas na takovou paradoxní tvorbu. Skoro každý den uveřejňuje v sociálních sítích nové plakáty věnované událostem každodenního života – soukromého, profesionálního nebo společenského. Cyrilice se na nich mísí s latinkou, ruština s češtinou nebo angličtinou. Stejně jako v životě – i tady se vše ocitá v těsné blízkosti, pohromadě. Jeho  díla  udivují  svojí  nenuceností,  opravdovostí  a  upřímností.  Podnětem  pro  plakát  mohou posloužit  libovolná  témata:  proces  s Pussy  Riot  nebo  vystoupení  opozice  na Bolotné,  hudba  z přehrávače  nebo  televizní  seriál,  narozeniny  dcery  Sofie  (mimochodem,  třetího  dítěte),  všední den při práci, zmeškaný odlet letadla nebo portrétové náčrtky... Jak je zvykem u deníku (nikoliv však u  plakátu),  něco  z  jeho  práce  zůstává  zašifrované,  skryté  okolí,  pochopitelné  jen  blízkým lidem  nebo  úzkému  kruhu  zasvěcených.  Něco,  naopak,  monumentálně  ukazuje  městu  a  světu letmé  dojmy  nebo  ojedinělé  detaily  každodenního  života. Žánr,  objevený Petrem Bankovem,  je novátorský,  experimentální,  informativnost  se  v  něm  snoubí  s  filosofickou  hloubkou  a  osobním projevem. Vizuální jazyk těchto plakátů je pozměňován náladou nebo životními okolnostmi, stejně jako se mění jeho slovník a intonace. Ale současně s tím je z nich jasně čitelný autorův rukopis. Tyto plakáty  kolem  sebe  vytvářejí  mohutné  silové  pole  s  výraznou  a  jasnou  fakturou  –  někdy brutální  a  krutou,  někdy  malířsky  ladnou,  jemnou,  ale  vždy  pevnou,  bohatou,  expresivní. Vším prostupuje mimořádná osobnost autora, který, ať už je kdekoliv, vytváří kolem sebe živé, pulsující prostředí jiskřivé tvorby. (oficiální text)

Kurátorka výstavy: Valentina Udintseva

 

Art-rezidence Zahradník byla založena v roce 2013 s cílem podílet se na uměleckém a kulturním životě v Praze a vytvářet prostředí pro spolupráci na mezinárodní úrovni (prý název vznikl podle toho, že jako zahradník pečují o umění)

 

Art-rezidence Zahradník

Praha 1 – Nové Město

V Jámě 1371/8

 

Máme otevřeno:

středa - neděle: 14.00 – 19.00 hodin
 

Máme zavřeno: pondělí a úterý
 

Vstup:  30 Kč

 

www.bankovposters.com

www.informuji.cz

Hodnocení: 100 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka