Pavel Sterec: Základna z bot a nadstavba z experimentů, které si stačí jen myslet aneb budeme chodit raději bosi?!

01.09.2014 14:05

Entrance Gallery – Praha

28. 8. – 21. 9. 2014

 

Na vernisáži  nové výstavy v Entrance Gallery  nám Pavel Sterec  (*  1985 Praha, žije a pracuje v Praze, studium AVU v PRaze - Vladlimír Skrepl, Jiří Kovanda, Zbigniew Libera, Miloš Šejn) předvedl svou vizi o základně z bot a nadstavbě z myšlenkových experimentů, které nikdy neproběhly.

Ve výstavním prostoru, kam se moc nechodí, můžeme si prohlédnout panelovou výstavku fotografií bot a  na podlaze rozmístěná ševcovská kopyta (což nejvíce zaujalo batolata) jako zbytky  zkrachovalé továrny.

 

 

Autor tak naráží i na neutěšenou situaci, kdy v naší zemi s dlouholetou obuvnickou tradicí  boty přestáváme vyrábět  (poslední zpráva z tisku: ve Zlíně opouštějí výrobu bot!) , a naopak importujeme boty čínské. No, a jaký to má důsledek?  Nezaměstnanost, nutnost shánět drahou, ale  zdravou obuv,  případně  ničení si zdraví našich nohou...

 

Výstava vedle (nad) sebe v nesofistikované metafoře klade boty jako základnu a myšlenkové experimenty jako nadstavbu. Jedná se o artefakty, které  nalezl autor  ve zkrachovalé továrně na boty (Košuta, Cetinje, Černá Hora) a myšlenkové experimenty,  které si  vypůjčil od nejrůznějších myslitelů tak, jak je v průběhu dějin zaznamenali ve svých textech (Block, Leibniz, Stearle).

 

Vytunelovaná základna odpovídá podle autorova intuitivního chápání materialistického determinismu poněkud masturbačnímu charakteru nadstavby myšlenkových experimentů. Experimentování pouze v myšlenkách je možné vykládat také jako efektivní úsporné opatření. Možná se s ním tedy budeme ve stále hojnější míře setkávat jako s důsledkem škrtů, a to nejen ve filosofii, ale i ve vědě a kultuře.

 

Myšlenkové (mentální) experimenty mají obecně tu vlastnost, že přestože operují s konkrétními aktéry a detaily prostředí,  provádíme je  pouze v mysli, aniž bychom je museli (nebo mohli) realizovat v hmotném světě. Všechny myšlenkové experimenty na výstavě se zároveň stereotypně (a ne náhodou) dotýkají Číny.  Pavel Sterec nám přečetl  tři myšlenkové experimenty vypůjčené od nejrůznějších myslitelů tak, jak je v průběhu dějin zaznamenali ve svých textech (N. Block, G.W. Leibniz, J. Stearle). Jeden,  který nás zaujal  svou jednoduchostí  a geniálností myšlenky, jsme  si pro zajímavost opsali: (G. W. Leibniz: Čínský císař)

 

Dejme tomu, že nějaký jedinec by se měl náhle stát čínským císařem, ale pod podmínkou, že vše, čím byl předtím, zapomene tak úplně, jako by se znovu narodil.  Není to prakticky a s ohledem na všechny vědomé účinky totožné s tím, jako kdyby měl být zničen a na jeho místě by měl být stvořen ve stejném okamžiku čínský císař? Onen jedinec by neměl k takovému přání žádný důvod. “

 

A další dva příspěvky si můžeme vyposlechnout přímo v Galerii Entrance (N. Block: Čínský národ, J. Stearle: Čínský pokoj).

www.pavelsterec.org

169 01 Praha 6 - Břevnov

 Markétská 28/1

 

Hodnocení:  80 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: oficiální text)

Foto: © Ing. Olga Koníčková