Patrick Carman: Elyonova země – Temné hory aneb proč se setkáváme stále se zdmi, nejen kamennými?!

21.02.2014 10:01

Dostali jsme za úkol zhodnotit  1. díl světového fantasy bestselleru ´´Elyonova země´, jejíž první vydání  se konalo v roce v 2006.

Všude tam, kde se oceán setkává se zemí, kde útesy jsou tajemné a skály rozeklané, leží Elyonova země plná magických tajemství. Odhalme společně s Alexou, co se skrývá za vysokými hradbami chránícími město před zlem, které dříme v okolních Temných horách. Dokáže sama čelit prastarému prokletí, pravdě o sobě samé, a zachránit Elyonovu zemi před nebezpečím, které by ji mohlo navždycky změnit? (ocifiální text distributora)

Všude tam ,kde se oceán setkává s pevninou, jsou temné, rozeklané útesy. Když se nad ně nakloníte, leží o několik metrů níž mlha tak hustá, že nevidíte vodu. Kam až oko dohlédne, nic než bílý nadýchaný opar., jako bychom viseli v oblacích, a kdybych překročili okraj ,padali bychom celé dny. Nebýt divokého hučení vln narážejících kdesi hluboko dole do útesů, člověk by myslel, že naše země je ostrovem v nebi.“  (Za trnitým údolím – Alexa Daleyová)

Doufáme, že jsme si přečetli  zde nahoře odstaveček , podle něhož si můžeme představit, kde se bude děj celé knížky odehrávat.  Pro zájemce nechybí podrobná kresba - mapa Elyonovy země.

 

Seznamme se se zvědavkou Alexou Daleyovou

Hrdinka bestselleru Alexa, drobné to děvčátko, je podle svých slov poměrně na svůj věk malá, sotva dvanáctiletý žabec s pískově plavými vlasy, které si splétá v cop,  se na své cestě kolem hradeb ve své vlasti, kde žije, nedozví se ten pravý důvod, proč starý přítel Thomas Warvold hradby vystavěl… prý chtěl ochránit svou rodinu a ostatní…ale před čím? Nevíme!? Nedozvíme se, protože nám stařec hned v úvodu knížky zemře… a Alexa má své tajemství.

 

A v hlavě jí hučí moudrost mrtvého Warvolda:

Když se v životě do něčeho pustíš, snaž se, aby to bylo něco, z čeho budeš mít na stará kolena radost.“

 

Výlet z Lathbury do Bridewellu (s týdenní poštou)

 Alexin otec nám i Alexe  vysvětluje, že hradby jsou nejen kolem měst, ale i podél cest od Bridewellu k ostatním třem dalším městům. 

Je zapotřebí hodně čtenářovy fantazie, abychom pochopili, co se tím míní, že?! Představme si hradby kolem cest z Prahy do Poděbrad…atp. Brr!! A ještě si představme, že jsou vysoké 13 metrů a postavené z metrových kamenných bloků…a ty hradby postavili během tří let v rámci svého trestu trestanci, kteří měli na obličeji vypálené písmeno T jako trestanec… A těžké brány z cest do města přesto ještě nechyběly…

Příběh začíná v momentě, kdy jsou oba -  pan Daley i Alexa ubytováni v bývalé věznici -  v domě Renny Lodge, kde najdeme knihovnu, soud a učebny…pěkně zařízené pokoje, jídelna, kuřácky salonek… Alexa miluje knihovnu, ale stejně v hlavě má plán,  že objeví právě v toto léto to, co hledá každoročně, když sem přijíždí…cestu za hradby…protože je zvědavé dítko jako každé jiné…že?!

 

Alexa je v zakázaném území, za hradbami

Naší skutku  odvážné hrdince se podaří dostat za zdi svého hradbami chráněného území,  kde se seznámí se spoustou pomahačů, kteří již na ni čekali, protože má jistý úkol splnit, který může splnit jen a jen droboučká Alexa i za cenu odřených loktů a kolen či dalšího….  Alexa zde rozumí řeči zvířat a také s nimi komunikuje, a to velmi ráda…ale o těchto výletech samozřejmě nikdo nesmí, především její otec, vůbec vědět… a jak to dopadne, co se stane s hradbami…kdo byl vlastně ten Elyon…je už na nás, v každém případě máme zaděláno na další díl Elyonovy země.    

„Než jsem postavil zeď, měl jsem vypátrat,

Co vlastně hodlám opevnit

A koho tím mohu rozhněvat.

Existuje něco, co nemá rádo zdi

A chce je strhnout.“ (Opravená zeď – Robert Frost)

 

 

Originální titul: The Dark Hills

Titul: Elyonova země  – Temné hory

Autor:Patrick Carman

Nakladatelství FRAGMENT

Pujmanové 122/4

 Praha 4

 

Překlad: Drahomíra Michnová, Eva Mazůrková

Počet stran:  224

Provedení:   brožovaná

Rok vydání:  2006/2014

Číslo vydání:   2

Věk:   11+

Běžná cena: 244  Kč

Žánr: fantasy, sci-fi, horory, dystopie

Edice: Elyonova země

www.fragment.cz


Hodnocení: 80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka, Fragment