Päivi Hintsanen & Timo Sälekivi: ´Presence´ aneb jsme-li na hranici reality a snění

16.03.2014 18:13

Galerie Vernon - Praha

27. 2. – 5. 4. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž výstavy finské umělecké dvojice Päivi Hintsanen a Tima Sälekiviho. Musíme upozornit, že se jedná o první výstavu Galerie Vernon v nových prostorách (dvě patra galerie) na Janáčkově nábřeží 21 na Praze 5 – Smíchově. Po 3 letech opustil Vernon industriálně laděnou lokaci v holešovické ulici U Průhonu 22 a odstěhoval se do atraktivního prostředí při břehu Vltavy. Galerie se tak přiblížila centru Prahy a především se stane přístupnější i novým kolemjdoucím.

 

Za osobní účasti obou finských umělců jsme zhlédli  neobyvkle isntalovanou výstavu -  akrylové malby finského umělce Tima Sälekiviho a instalaci 200 kusů  inkoustových tisků ´Absent´ od finské umělkyně Päivi Hintsanen. Bohužel asi po několika minutách se nám (www.kulturaok-eu.cz) vybil fotoaparát, takže ve druhém patře jsme již mnoho nezachytili ( díla Tima Sälekiviho).

 

Oba umělci používají sice odlišné metody, ale v jejich tvorbě najdeme mnohé shodné rysy – své náměty situují kamsi na hranu skutečnosti a fantazie a oba používají subtilních barevných tónů nejčastěji ve škále černá-šedá-bílá.

 

Usměvavá paní Päivi Hintsanen pracuje na počítači a využívá různých digitálních a analogových kolážových postupů k  vytváření tisků z pigmentového inkoustu. V podstatě se jedná o techniku na pomezí fotografie a  tradičního tisku. Obvykle kombinuje fotografii, naskenované prvky a malbu. Instalace ´Absent´ se skládá  z 200 kusů malých portrétů, které jsme zavěsili u stropu na rybářském vlasci (mezi nimiž jsme se při vernisáži museli opatrně proplétat). Vyobrazené obličeje nesou stopy času, materiálu a některé z nich, jako kdyby se z povrchu zcela vytratily.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Pan Timo Sälekivi zachází s akrylovými barvami nevšedním způsobem: těžkými kovovými a jinými předměty vtiskává na plátno textury obrazu. Autor zachycuje imaginární svět obývaný bytostmi, které se podobají  ptákům. Inspiruje se skutečnými místy a prvky z okolí svého rodného města Jyväskylä i odjinud z  Finska. Tyto reálné náměty pak transformuje a všelijak obměňuje podobně, jak se to děje ve snech.

 

Z děl obou umělců dýchá pro Finy příznačná pochmurná nálada. V kontrastu s obvyklou jasností a  čitelností, které také patří k finským stereotypům, naopak překvapí tajuplností, zastřeností a nejistotou  vyvolávající otázky po existenci skrytého světa někde na hranici reality a snění (z tiskové zprávy).

 

Timo Sälekivi (1969)

www.salekivi.fi

 

 

Päivi Hintsanen (1970)

www.paivihintsanen.fi

 

 

O Galerii Vernon

Galerie byla založena v roce 2001 Monikou Burian Jourdan. Od začátku má Vernon jasný cíl: podporovat  kvalitní současné umění a představovat ho veřejnosti. Stavět světové a české umění vedle sebe jako  rovnocenné partnery a hledat spojení mezi umělci, kteří se nemuseli nikdy potkat a přesto je něco spojuje.

 

 

Galerie Vernon

Praha 5 – Smíchov

Janáčkovo nábřeží 21

 

Máme otevřeno:

středa - pátek 13.00 - 19.00 hodin

sobota 10.30 – 18.00 hodin

 

Děkujeme našim sponzorům: De'Longhi, Achour & Hájek a mediálním partnerům: ArtClue, Art Guide East, , GoOut, CityBee, Expats.cz

 

Tuto výstavu jsme mohli uskutečnit díky podpoře Art Promotion Centre Finland a FRAME Visual Art Finland.

 

www.galerievernon.com

Hodnocení:  90 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka