Otevření Valdštejnské zahrady aneb s novou výstavou na prahu jara 2019

09.04.2019 09:53

Valdštejnská zahrada - Praha

1. 4. 2019

 

 

 

 

 

 

I když zima - alespoň v Praze - moc zimní nebyla, přece jen každý den vyhlížíme z okna jaro. Jak se pozná? Napoví kalendář a 1. jarní den, i to že odložíme šálu a rukavice, ale úplně jednoznačné to je až, když se otevře Valdštejnská zahrada. Druhá největší (po zahradách Pražského hradu) zahrada v Praze. To je již po léta neomylný ukazatel, že jaro je tady.

 

Reprezentativní vizitka Senátu Parlamentu České republiky

O Valdštejnské zahradě se hovoří jako o ´oáze klidu na Malé Straně v Praze´. Příměr je to pravdivý. Raně barokní, v duchu italského manýrismu vytvořená, perfektně zachovaná, Valdštejnská zahrada, o rozloze 1.5 plošného kilometru je součást areálu malostranského Valdštejnského paláce, od roku 1996 sídla Senátu České republiky. A Senát o ni pečuje. Zahrada je tudíž pohádkovým místem relaxace uprostřed turisticky exponované a historií i turisty nabité lokality, a také místem příjemných a nezapomenutelných aktivit Senátu, jenž zahradu využívá jako kulturní stánek pro návštěvníky ze zahraničí, z tuzemska a samozřejmě i Pražanů.

 

 

 

 

Zahrada (od 1623 - 1630) je členěna do relativně oddělených dílů, zdobí ji tři kašny, poutavé reliéfní vázy a kopie originálů soch holandského mistra Adriaena de Vriese. Nechybí zarybněný rybník ani romantický umělý ostrůvek pro sochu Herkula. Lákavá atrakce je nesporně i umělá krápníková stěna s grottami. V nezbytné dobové voliéře jsou chováni výři velcí, volně se zahradou pohybují atraktivní korunkatí a bílí pávi, slípky zelenonohé a kachny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeleň tvoří vzrostlé duby, javory a magnólie. Střed pokrývají buxusové keře a tulipány. U krápníkové stěny rostou hortenzie a mezi vinnou révou a fíkovníkem na jižní stěně Valdštejnského paláce objevíme krokusy, narcisy a levandule. Součástí zahrady je impozantní Salla terrena, kde se v létě konají četné akce, na něž je vstup zdarma, tak jako do zahrady. Nezapomenutelné jsou od června do září konané koncerty v rámci rozsáhlé a mnohočetné série akcí nazvané příznačně - Kulturní léto ve Valdštejnské zahradě.

 

 

Otevření zahrady výstavou

Každoročně se tedy koná slavnostní otevření Valdštejnské zahrady 1. dubna. A pravidelně nejen upravenou zahradou, ale i novou výstavou. Tou letošní je nám na www.www-kulturaok-eu.cz již dobře známá výstava uspořádaná Českými centry nazvaná Czech Innovation Expo. Její pražská premiéra se konala i za naší přítomnosti. Po té ale tato mimořádně úspěšná výstava objela celý svět, aby se nakonec vrátila do Prahy do Valdštejnské zahrady. 

 

 

Jedná se o interaktivní výstavu, tvořenou panely plných piktogramů. Co se za nimi skrývá, odhalí každý chytrý mobil či tablet (předtím se musí stáhnout příslušná aplikace). Jde totiž o expozici, při níž je využita tzv. rozšířená realita. Tento unikátní projekt používá špičkovou technologii k přiblížení stoleté historie naší země v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Výstava na své pouti planetou proto navštívila Německo (Berlínský Czech Innovation Festival 2018), Brno (Mezinárodní strojírenský veletrh), Čínu (Lujiazui Harbour City, Šanghaj, Peking), Japonsko (Tokijské Muzeum vědy a inovací) a Španělsko (Madrid). Dodejme, že projekt výstavy byl nominován na prestižní cenu Czech Grand Design - mezi třemi nejlepšími projekty za grafické zpracování.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


 

 

 


 

 

 

Zaznělo při zahájení

Tradiční otevření se konalo za přítomnosti 1. místopředsedy Senátu Mgr. Jiřího Růžičky, členů zastupitelských sborů, ředitelů odborných škol, generálního ředitele Českých center PhDr. Ondřeje Černého,  vedoucího projektového týmu Czech Innovation Expo Přemysla Pely, dalších tvůrců projektu a četných novinářů. 

 

 

 

 

 

První místopředseda Senátu Mgr. Jiří Růžička uvítal přítomné a prozradil, že se rád ujal tradičního otevření zahrady. Zdůraznil, že přesto, že Valdštejnská zahrada je fakticky půda Senátu ČR, je volně a zdarma přístupná všem, a to bez všech možných bezpečnostních kontrol a rámů. Připomněl také, že vždy v tento den, při otevírání zahrady je v jejím prostoru zahajována nová výstava. Letošní rok není výjimkou.

 

A k té letošní výstavě Mgr. Jiří Růžička řekl:

„Neobvyklý a interaktivní způsob,

jímž výstava představuje naši stoletou historii

 v oblasti vědy, průmyslu, výzkumu

 či

nastupující generaci představitelů těchto oblastí,

mne nadchl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Výstava je unikátní projekt,

 spojující historii české vědy a průmyslu

 s využitím možností současných digitálních technologií.

Jsem přesvědčen, že osloví návštěvníky nejen z řad turistů, ale i škol.“

 

A jak Mgr. Jiří Růžička dodal, že je rád, že první výstava je právě o vědění, protože věří, že přitáhne mladé návštěvníky, zaujme cizince a hlavně poučí všechny, co se interakce zúčastní a připomene naše nejvýraznější osobnosti dějin 20. století, představitele kultury a vědy, na něž můžeme být hrdi.

 

 

 

 

Generální ředitel Českých center PhDr. Ondřej Černý se především omluvil přítomným, že sice slunce zajistil, ale teplo už se mu zajistit nepodařilo. A měl pravdu. I když na obloze bylo modro, nás prostupoval přece jen ještě nepříliš jarní - chlad. PhDr. Ondřej Černý shrnul světový úspěch výstavy a její přínos k posílení pozitivního povědomí světové veřejnosti o schopnostech českého národa a významu naší kultury a vědy pro celou planetu.

 

 

 

 

Přemysl Pela, vedoucí projektového týmu Czech Innovation Expo, vysvětlil princip interaktivní výstavy a zdůraznil, že je to první výrazná výstava, jež nereprezentovala ve světě Českou republiku jen jako turistickou destinaci, ale jako významné ložisko vědy s přesahem pro celý svět.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  po přestřižení pásky jsme se rozešli po zahradě, prohlédli si pozoruhodnou Sallu Terrenu za doprovodu stylové hudby a radovali se z krás, které nám naše hlavní město Praha nabízí.

 

118 00 Malá Strana

Valdštejnské nám. 4

 

 

Máme otevřeno:

1. 4. - 31. 10. 2019

pondělí – pátek: 7.30 - 18.00 hodin

sobota – neděle: 10.00 – 18.00 hodin

v červenci a srpnu: zavíráme o hodinu později

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

 

 

Více:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/czech-innovation-expo-cie-vystava-kde-zdanlive-nic-neni-aneb-pouzijme-tablety-ci-smartphony-s-aplikaci-pro-rozsirenou-realitu-ar-ci-nove-moznosti-inovacniho-potencialu-digitalniho-sveta/