Ostrava - Landek Park aneb načančané stařenky - mašinky očima již nemladé, však okouzlené Olinky

10.09.2015 13:17

Ostrava - Petřkovice - Landek Park

4. 9. 2015

 

Navštívili jsme městským autobusem za www.www-kulturaok-eu.cz areál Landek Park. Úvodem však musíme říci, že vstupní brána nebyla  příliš šťastně volena, protože připomínala jiné již zprofanované....Již před příchodem do vstupní brány se potkáváme s hornickými domky ozdobenými různými předměty z oblasti hornické.

 

 

 

 

 

 

Landek Park je současně  s hornickým muzeem však unikátní komplex. Umožňuje všestranné využití od sportovních, firemních a společenských akcí, přes prohlídku ojedinělých expozic, včetně sfárání do podzemí až po kouzelnou procházku po naučných stezkách přírodní rezervace.

 

Landek Park se nachází  na sz. okraji Ostravy v Petřkovicích poblíž dálnice D47, zhruba 5 kilometrů od centra Ostravy. Všechny objekty v areálu Landek  Park jsou Ministerstvem kultury ČR prohlášeny za kulturní památky. Od 1. 6. 2010 je areál součástí zájmového sdružení právnických osob Dolní oblast Vítkovice. Podrobné informace najdeme na https://www.landekpark.cz/.

Volná expozice

Nás nejvíce zaujala volná expozice kovových obrů - razící a dobývací techniky, jako např. historické oběžné kolo hlavního ventilátoru z bývalého dolu Oderka, plnoprofilový razící stroj TVM 55H, drapák univerzálního nakladače, různá dopravní zařízení, závěsná lokomotiva, razící kombajn, motorová lokomotiva a jiné… exponáty na volné ploše zachycují tak zdejší lidské aktivity od doby kamenné v podobě sídliště pralidí, přes rozmach těžby reprezentovaný typickou průmyslovou architekturou, až po důlní techniku 20. století. Spíše než o muzeum v klasickém smyslu zde tedy je jakási kombinace muzea a skanzenu, navíc doplněná o možnosti provozování nejrůznějších sportovních aktivit.

 

 

Situování Hornického muzea na místě, kde se uhlí dříve opravdu těžilo, a přitom na okraji chráněné přírodní památky, z něj dělá světový unikát. Souvislou rozlohou cca 35 hektarů se stalo největším muzejním areálem v České republice.

 

Kromě dvou hlavních budov s expozicemi se na volné ploše najdeme další objekty:

 

 

 -rekonstrukce sídliště lovců mamutů

- ve zvláštní budově jsou k vidění hornické umývárny a typické řetízkové šatny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hornické muzeum (na bývalém Dole Anselm) nabízí poznání, odpočinek i zábavu. Jednotlivé expozice mapují vývoj těžby uhlí na Ostravsku a Karvinsku, přestavují i historii báňského záchranářství. Součástí prohlídkových tras je i systém podzemních štol, kam sfáráme původní těžní klecí vybavenou audiovizuálním simulátorem opravdového sešupu do těžní jámy.

 

 

Uhelné sloje bývalého Dolu Anselm ústí do úbočí národní přírodní památky – vrchu Landek, který je světově známou lokalitou z hlediska geologie, archeologie, historie, přírodovědy a hornictví. Lidé tu už před 25 000 lety používali v ohništi černé uhlí! Proslul i unikátním nálezem Landecké Venuše, jediné štíhlé venuše v Evropě. Rekonstruováno je tu i pravěké sídliště lovců mamutů.

V areálu Landek Parku je také stylová hornická hospoda Harenda u Barborky. Je umístěna v budově z roku 1897, která během provozu zdejších dolů sloužila jako kanceláře důlních techniků.

Nadace Landek získává finanční a hmotné prostředky na záchranu hornických památek ostravsko-karvinského revíru. Snaží se obnovovat a zachovávat staré hornické tradice. Nadace vydává dokumenty o hornické historii. Podporuje nejen rozvoj a činnost Landek Parku v Ostravě, ale také další kulturní a společensky prospěšné projekty v regionu i mimo něj.

 

www.nadace-landek.cz

725 29 Ostrava - Petřkovice

Pod Landekem 64

www.landekpark.cz

Tel.: 596 131 804, infolinka 602 532 414

Máme otevřeno: celoročně

 

 

 

Expozice:

1. 11. až 19. 3. 2015 - zimní sezona:

pondělí: zavřeno

úterý - neděle: začátky prohlídek v 10.00, 12.00, 14.00 a 16.00 hodin

 

20. 3. až  31. 10.  2015 - letní sezona:

denně 9.00 – 18.00 hodin

vstupy každou celou hodinu

poslední prohlídka začíná v 16.00 hodin

areál: denně 9.00 – 19.30 hodin

otevírací doba muzea během vánočních svátků

24.12 a 25. 12. 2015  ZAVŘENO

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, internet)

Foto: © Ing. Olga Koníčková