Opět o filmovém projektu ´Odysea´ aneb získejme ´Certifikát filmového diváka!´

30.08.2013 08:29

Dostali jsme velmi zajímavou tiskovou zprávu od společnosti FIlm Europe, a. s., kde jsme se více dozvěděli  o filmovém projektu ´Odysea´, co ještě v  tomto roce chystáme...  

 

´Odysea´ jen ve vybraných kinech

Čtvrtek 29. 08. 2013 – Od 1. září se představí širšímu publiku v České a Slovenské republice unikátní 15ti- hodinový dokument režiséra, scénáristy a kameramana Marka Cousinse. Po uvedení na Mezinárodních filmových festivalech budou moci diváci vidět PŘÍBĚH FILMU: ´ODYSEU´ ve vybraných kinech. Kromě filmového eposu na ně pak čeká také řada doprovodných aktivit.

 

Mark Cousins a  jeho kniha ´The Story of Film: An Odyssey´

* V roce 2004 vydal filmový nadšenec a profesionál Mark Cousins obsáhlou knihu nazvanou ´The Story of Film: An Odyssey´

* Ta jedinečným způsobem mapovala vývoj filmu od samotného vzniku na přelomu 19. a 20. století až po současnost

* Kniha se stala hitem a tvůrce začal po pár letech uvažovat o její filmové podobě

* Po úvodních představách dokumentu o rozsahu 3 hodin a více se po šesti letech, více než 1000 filmových ukázkách a cestě přes 4 kontinenty světa dostal na výsledných 15 hodin

* Po zásluze se dokument stal filmovou událostí Velké Británie v roce 2011 a od svého zrodu fascinuje nejen filmové fanoušky, ale také odborníky a kritiky

 

S pozitivními ohlasy se projekt setkal také v České a Slovenské republice. Po svém uvedení na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech a na Letní filmové škole v Uherském Hradišti v roce 2012 začala distribuční společnost Film Europe jednat o jeho konkrétní podobě v kinech. O spolupráci a podporu zároveň projevily zájem takové instituce, jako jsou pražská FAMU a bratislavská VŠMU. Právě svým studentům chtějí tyto význačné instituce přinést dokument jako významné doplnění učiva.

 

„Mark Cousins svým velkolepým patnáctidílným projektem Příběh filmu: Odysea posouvá a prohlubuje společné sítě přijímaných konvencí a neviditelných strategií. Díky jeho autorskému dokumentu dokážeme vnímat film v kontextu dějin jako umělecký druh, který muže být i nekonvenční a inovativní, který je součástí historie našeho světa a zároveň přispívá i k představě o tomto světě. Kinematografie je, podobně jako, řekněme, filozofie, jedním z pohledů, jedním z výkladů reality. Rozšiřuje vědomí souvislostí. Vytváří nové významy. A to není málo,“ řekl v dokumentárním opusu filmový kritik Martin Ciel, jehož projekt natolik zaujal, že se rozhodl stát se jeho odborným garantem.

 

Jak 15hodinový dokument promítneme?

Jednou z klíčových otázek bylo, v jaké formě dokument v kinech uvedeme. „Dlouho jsme uvažovali o tom, jak celý dokument kinům a divákům poskytnout. Zahrát ho ve formě filmového maratonu by sice bylo zajímavé, ale téměř nereálné. Proto jsme se rozhodli ho rozdělit to dvouhodinových bloků. První díl pak doplníme o úvod, který se sestává z rozhovoru s tvůrcem filmu, Markem Cousinsem, a zároveň z obsáhlého a podnětného komentáře Martina Ciela. Divákům přináší potřebný vhled do celkové problematiky a také jim osvětlí přínos celého projektu,“  řekla Iva Žáková, programová manažerka Film Europe CZ.

 

Rozdělíme si dokument podle svých potřeb?!

Kina si však mohou dokument rozdělit do programu také dle svých potřeb, takže se na různých místech jako diváci setkáme s promítáním např. po jednotlivých dílech. „V tomto ohledu jsme kinům nechali volnou ruku, neboť mají sami nejlepší zkušenost, co bude jejich divákům nejlépe vyhovovat,“ doplňuje k otázce nasazení v kinech paní Žáková.

 

ZAKUPME SI PERMANENTKU!

Cenovou politiku dokumentu  odvíjíme od běžných cen vstupného, typických pro daný region. My, diváci si pak navíc budeme moci zakoupit na celý projekt permanentku, díky níž ušetříme až 20 % oproti běžnému vstupnému.

 

 www.pribehfilmu.eu

Kina, která se do promítání ´Příběhu filmu: Odysea´ zapojila,  nalezneme na internetových stránkách www.pribehfilmu.eu, stejně jako informace o dalších doprovodných aktivitách, na které se můžeme jako filmoví fanoušci i těšit.

 

- Jedná se například o výstavu 15 plakátů, které popisují jednotlivé epizody filmu a  přibližujeme divákovi, co se v kterém díle dozvíme a jaké filmy dané období reprezentují. Výstavy uvidíme jak v kinech, tak i v prostorách partnerů projektu.

 

Certifikát filmového diváka a DVd a Blu-ray

- Diváci, kteří absolvujeme celý dokument a nevynecháme ani jeden díl, obdržíme následně „Certifikát filmového diváka“. Začátkem roku 2014 pro ně navíc společnost Film Europe vyhlásí motivační soutěž, při níž budou moci kreativním způsobem vyjádřit svůj názor na film a soutěžit tak o zajímavé ceny.

 

- V průběhu roku 2014 se navíc my , milovníci filmu,  můžeme  těšit na vydání celého dokumentu na DVD a Blu-ray, stejně jako na vydání knihy ´The Story of Film: An Odyssey´ v českém jazyce.

 

Když přivítáme v Praze a Bratislavě  režiséra ?!

Podzimní uvedení projektu do kin přijede také osobně podpořit režisér dokumentu, Mark Cousins, který přijal laskavé pozvání Film Europe do Bratislavy a Prahy. Více informací o jeho návštěvě přineseme v následujících týdnech.

 

Více o filmu:

www.pribehfilmu.eu

www.facebook.com/PribehFilmuOdysea

www.kviff.com/cz

www.thefirstmovie.net

 

Ing. Olga Koníčková (podle tiskové zprávy)

Foto: Film Europe, Brent Calkin