Ondřej Kohout: Návrat do Hlubáku aneb když se malováním bavíme i sami

05.02.2015 13:22

Galerie Portheimka – Praha

2.  -  28. 2. 2015

 

Na vernisáži únorové (prodejní) výstavy ´Návrat do Hlubáku´ jsme zhlédli  s maximálním využitím  dvou či více barevných ploch velkoformátové obrazy , jež byly inspirovány sportovním prostředím a zčásti  i něžnou erotikou.

 

Zhlédli jsme průřez dosavadní tvorbou česko-rakouského malíře  Ondřeje Kohouta, kterého,  jak jsme později zjistili, malování nejen baví, ale dokonce se jím i baví (řekl Pavel Kohout v rozhovoru  pro Sanquis časopis).  

Na vernisáž přišla spousta  Kohoutových ctitelů, osobně také Ondřejův otec – spisovatel Pavel Kohout (* 1928) či Ivo Mathé, bývalý ředitel ČT, který si zavzpomínal na svá klukovská léta prožitá na smíchovských parcích včetně Hlubáka.  

 

Výstavu zahájil šéfmoderátor České televize Jakub Železný slovy, že přestože se Ondřej Kohout  narodil do rodiny s nadstardandním počtem osobností píšících , Ondřej Kohout se od nich liší tím, že maluje. A že zhlédneme, pokud jsme příliš konzervativní diváci,  na jedné straně jak obrazy lehce explicitní, tak na straně druhé  obrazy lehce implicitní, takže je to  vcelku tak akorát.  

Ondřej Kohout je jako malíř  fascinován pohybem a jeho symbolikou. V rozhovorech přiznává, že ho zajímá fenomén manipulace. Nakolik se tato ´záliba´ otiskuje v obrazech, je spíše otázka, na kterou si mohou odpovědět návštěvníci výstavy, jimž není nutné napovídat. Vliv prostředí na tvorbu, alespoň tu mou, je nepopiratelný,“ řekl Ondřej Kohout a dodal: „V galerii představím hlavně díla z posledních let. A co znamená název výstavy? Hlubákem je myšlen park před Portheimkou, ve kterém jsem si často v mládí hrával.

 

 

Poznámka autorky: Kromě obrazů si povšimněme názvů obrazů, kdy se projevují  zřejmě i literární geny po otci…  (Modrá vášeň,  Červená vášeň,  Neškodné hokejové mužstvo, Bojovnice za skok daleký, Podvodní veslaři, Tmou pronásledovaný peloton, Uklidňující/Uspávající/Oživující objetí, Špatně označený běžkař, Neznámý vítěz, Zoufalá kuřačka, Vyčerpaná kuřačka, Sportovní střelec bez výhledu… a další..…), kterýmžto popiskám obrazů humorná nadsázka jistě nechybí.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ze životapisu – scénograf, malíř

  •  narodil se 20. 5. 1953 v Praze
  • střídavě žije a maluje ve Vídni,  v Praze a v jižních Čechách
  • narodil se do rodiny dramatika Pavla Kohouta a Anny Kohoutové
  • 1968 až 1972: Praha - absolvoval nejprve gymnázium
  • 70. léta: původně vystudoval scénografi i a v minulosti vytvořil několik scén a kostýmů pro divadlo
  • 1972 – 1980: Praha – studium  oboru scénografie na DAMU
  • v průběhu studia, aby mohl dostudovat DAMU, pracoval jako uvaděč v divadle ABC
  • v 70. letech se podílel na výtvarné podobě inscenací Vlasty Chramostové v jejím bytovém divadle, které provozovala v letech zákazu činnosti společně s Pavem Landovským
  • 1978 podepsal Chartu 77
  • po absolvování DAMU z tohoto důvodu neměl možnost pracovat jako scénický výtvarník v divadlech. Ondřeji Kohoutovi byla znemožněno i jiné uplatnění své odbornosti
  • 1981 emigroval do Rakouska za svým otcem i se svou ženou Evou Vones-Kohoutovou a synem
  • od 1982 je scénografem a malířem ve svobodném povolání
  • vystavuje převážně v Rakousku,  Německu a Belgii

 

 

 

 

www.galerie-portheimka.cz

150 00 Praha 5

Štefánikova 12

Máme otevřeno: denně kromě pondělí:  13. 00 – 18.00 hodin

 

Hodnocení: 80 %

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: tisková zpráva, Erkul)

Foto: © Ing. Olga Koníčková