Roman Erben „Obrazy, kresby, asambláže, 1980 - 2020“ aneb při troše groteskna se na ten svět dá dívat i z vesela

05.07.2021 17:51

 

Roman Erben „Obrazy, kresby, asambláže, 1980 - 2020“

30. 6. 2021 – 18. 7. 2021

Galerie Nová síň

 

 

 

Roman Erben je veřejnosti celkem dobře znám, ale především obci čtenářské, jako básník, esejista, designer a fotograf. Daleko méně už je v povědomí příznivců výtvarného umění, což je chyba. Kterou ale právě úspěšně napravuje Galerie Nová síň.

 

 

Výstava v Galerii Nová síň velmi záslužně představuje Romana Erbena jako o malíře, kreslíře a autora vtipných asambláží. Nenásilně tak přesvědčuje návštěvníky, že Erben je opravdu výborný, byť poměrně netradiční, výtvarník. A proč se to tak moc neví? Protože že Roman Erben svoji výtvarnou činnost skoro nevystavuje a vlastně ji ani moc nedává na odiv. Jen znalci a pamětníci vzpomenou – pokud jde o Prahu – jeho výstavu v Mánesu. Ale ta se konala před půl stoletím, v roce 1971. Traduje se, že Roman Erben na otázku, proč nevystavuje svoji výtvarnou tvorbu, odpovídává skromně, že není důležité svoji tvorbu vystavovat, protože důležitější je žít si svůj život...

 

 

Po nedobrovolné galerijní odmlce

 

Náš web o Galerii Nová síň psal naposledy před propuknutím podzimně-zimně-jarní vlny   

koronaviru. A protože tehdy na podzim přišel zákaz galerií skoro ze dne na den, pádili jsme u vědomí, že nastává galerijní půst, z galerie do galerie, abychom honem ještě alespoň nafotili co nejvíc expozic a mohli je pak, v době temna, zpracovávat a trošičku tak tišit návštěvníkům našeho webu hlad po výtvarném umění, alespoň instantní náhražkou na stránkách www.www-kulturaok-eu.cz .

 

 

Galerie Nová síň byla ten den shodou okolností poslední na řadě a … a už byla, k lítosti Markéty Polákové, manažerky Galerie Nová síň, stejně jako té naší, uzavřena. Není divu, že nová pozvánka, jež nám přišla z této galerie, začínala upřímným a pochopitelným provoláním: „Po nedobrovolné odmlce, opět začínáme fungovat a zveme Vás tímto na zahájení výstavy Romana Erbena - obrazy, kresby, asambláže.“ Úleva a radost byla a je oboustranná a snad už ne zase jenom dočasná.

 

 

Čtyřicet let práce autora, čtyřicet (minimálně!) minut nadšení diváka  

 

Roman Erben ve spolupráci s Galerií Nová síň připravil probírku prací, vytvořených v přelomových letech 1980 – 2020. Tři čtvrtiny této doby trávil v exilu, který opustil až v roce 2010. Po té, co v roce 1980 emigroval do Německa, mohl plně a svobodně uplatnit svůj multitalent a živit se tím, co ho těší a co je mu vlastní. A to hned ve čtyřech oborech svého umu. Jako designér, ilustrátor, kreslíř a fotograf. Navíc, v letech 1993-1997, řídil a vydával ještě také svoji literárně výtvarnou revui nazvanou příhodně - Humus.To vše reflektuje výběr, který nabízí výstava Roman Erben „Obrazy, kresby, asambláže, 1980 - 2020“.

 

 

Romanu Erbenovi není žádné výtvarné medium cizí

 

Plně to dokazuje výběr z prací v Nové síni. Můžeme zde obdivovat práce vzniklé akrylem, stejně jako pouhou tužkou, neodmítá ani nové trendy, a je schopen je absorbovat a po svém pak i využívat. Proto na výstavě objevíme i práce vytvořené pomocí bravurně zvládnuté počítačové grafiky. Což mimo jiné dokazuje i výstava, kde jsou i díla skoro by se další říci, uměleckořemeslné dokazující zručnost. Což dokládají autorovy asambláže.

 

 

Různé techniky a styly, ale jeden společný duch

 

Ač Roman Erben volí různé techniky a styly, vždy je to on, a jsou to jeho typické práce. Pojítkem je totiž všudypřítomná groteska. Najdeme ji jak na obrazech, tak v kresbách, a nevyhýbá se jí ani v asamblážích. Ale pozor, groteskno u Romana Erbena není jen tak samo pro sebe, ono se snoubí s fantazií, kterou má autor bezbřehou a pozitivně tím působí také na divákovu fantazii. Před jednotlivými díly, chtě nechtě musíme hledat sami pro sebe něco víc než jen vizuální vjem. A nakonec nacházíme – myšlenku a objevujeme zašifrovaný život kolem nás. je to asi logické, protože Roman Erben, jak prohlašuje, vychází vždy z reality, která je pod tím vším a za tím vším. Umí – jemně, noblesně – i tnout. Ba dokonce šlehnout, Do jevů, jaké vidíme a trpně přijímáme. Zdá se, že Roman Erben se jim umí pobaveně zasmát a vybízet t témuž i nás, diváky. Protože svět kolem nás rozhodně není pěkný, ale když ho nahlédneme jako grotesku, dá se ustát…  

 

 

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.  

Foto: Marie Kubíčková, DIS.  

 

Roman Erben „Obrazy, kresby, asambláže, 1980 - 2020“

30. 6. 2021 – 18. 7. 2021

Galerie Nová síň

110 00 Praha 1, Voršilská 3

Kontakt:  info@novasin.org, +420 604 870 607

www.novasin.org