Od pravěku k fenoménu. Historie českého snowboardingu aneb věděli jste, že v Chebu u kostela mají snowboarďáci sjezdovku?

28.06.2021 18:15

 

Od pravěku k fenoménu. Historie českého snowboardingu

19. 4. – 29. 8. 2021

Retromuseum – Mezipatro 

 

 

Za počátek snowboardingu ve světě, se berou 60. léta 20. stol. A za místo zrodu se uvádějí Spojené státy americké. Vymysleli si ho tam surfaři, kterým bylo v zimě líto, že moře je moc studené. My u nás sice moře nemáme, ale surfaře jsme měli také. A i u nás byli mezi nimi nespokojenci, kterým vadilo, že jim přehrady a rybníky zamrzají, prkna zahálejí a těla leniví. A tak, pouhých 15 let po USA, se snowboarding objevil i u nás. A o tom všem mají zajímavou výstavu v Retromuseu Cheb.

 

Přiznáváme bez vytáček, že prvotní cíl mise www.www-kulturaok-eu.cz do Chebu, byly či přeněji měly být, „vážné“ prohlídky výstav v Galerii výtvarného umění Cheb. Jenže, jsme v té chvíli ještě netušili, že hned vedle GAVU je muzeum s výstižným názvem Retromuseum. A tam nás naši hostitelé také uvedli. Dokonce nejprve. A překvapení bylo na naší straně. Tři skvělé výstavy. Jedna zajímavější než druhá. Ta nejmenší, byla ovšem zcela unikátní. Už nápadem, věnovat snowboardu samostatnou výstavu. A dokonce detektivně badatelskou, po stopách tohoto ve své době „úpadkově západního výstřelku“ u nás, a dokonce i přímo v Chebu.

 

 

V Mezipatře Retromusea v létě mrzne!

 

Nevelká ale opravdu zajímavá výstava umístěná v chebském Retormuseu je umístěna v maličkém výstavním prostoru nazvaném oficiálně Mezipatro. A je to tak. Je mezi přízemním velkým prostorem se stálou expozicí a výstavními prostorami v patře s výstavou tématickou a dočasnou. O výstavách dole i nahoře ještě články na www.www-kulturaok-eu.cz samozřejmě přineseme také, ale snowboardy, z mezipatra dostaly přednost. Proč? Je to výstava překvapivá, objevná a příjemně chladivá. Přímo ideální do letních veder.

 

To bylo tenkrát za socíku…

 

Výstava nazvaná "Od pravěku k fenoménu. Historie českého snowboardingu" se opravdu zabývá historií českého snowboardingu. Od počátků v socialistickém Československu, kdy si zdejší nadšenci začali podomácku vyrábět napodobeniny prken podle fotografií ze zahraničních časopisů, až do 90. let, kdy se z jakési kuriozity pro pár odvážlivců a nadšenců stal regulérní sport. Ale  zároveň s tím, však přetrvával ještě jeho původní étos, spojení s určitou subkulturou a životními postoji. Cesta snowboardingu k celostátnímu zimnímu fenoménu, ale nastoupena byla.  

 

 

Už za normalizace, v roce 1978

 

Náš český snowboarding samozřejmě souvisí s obdobnými fenomény, které k nám přicházely z USA. Ať už to bylo surfování nebo skateboard. Již v roce 1978 je u nás doložen první snowboard domácí výroby (autor: Luděk Váša). Jenže učený z nebe nespadl a z nepovedeného snowboardu se spadne okamžitě. V počátcích našeho českého snowboardingu bylo nutné si vše domýšlet jen podle fotografií. Od rozměrů, přes konstrukci, po materiály.

 

 

Co Čech to kutil

 

Když se začaly objevovat první snowboardy dovezené ze západu, každá novinka zejména z produkce dvou nejznámějších firem Jakea Burtona a Toma Simse byla okamžitě okopírována. V roce 1984 u nás proběhly první neoficiální závody na malém vleku v Perninku v Krušných horách a o rok později na stejném místě už i legendární Neoficiální mistrovství ČSSR.

Díky šikovnosti zdejších kutilů se začala vyrábět prkna kvalitativně srovnatelná s těmi ze západu a od roku 1986 dokonce i sériové modely.

 

 

Hrdě do světa a na vlastních výrobcích

 

Na Mistrovství světa ve Svatém Mořici (1987) a na Mistrovství Evropy (1988) v Avoriaz jsme tak mohli být zastoupeni nejen závodníky, ale i vlastními snowboardy.

 

Světoví producenti smetli české výrobce, ale snowboarding ne

  

Po roce 1989 se z domácího, kutilského, neoficiálního podhoubí vynořilo dokonce hned několik českých výrobních značek, ale všechny byly během několika málo let převálcovány zahraniční konkurencí.

 

 

Vzhůru na U-rampy a dál

 

Na přelomu 90. let se i u nás začaly objevovat specializované obchody a v roce 1992 dokonce proběhly první oficiální závody v U-rampě v Peci pod Sněžkou.

Snowboard se tak pomalu začal stávat široce rozšířeným fenoménem a pro mnohé i životním stylem.

 

A co ten Cheb?

 

No, výstavu připravili a exponáty zajistili místní skalní snowboardisté Jan Meindlschmid, Ivan Pelikán. Z jejích současného nehasnoucího nadšení pro tento sport, se dá odvodit a pochopit, že v roce 1996 (před patnácti lety!) dostali chebští snowboardisté zdánlivě šílený nápad, uspořádat ve městě – u kostela – lokální závody pro všechny odvážlivce. Stalo se. Sněhu se muselo do města na sjezdovku pomoci, ale byl. A je skoro každým rokem. Už celkem třináct ročníků se konalo.

 

 

Přejme proto místním nadšencům, aby ta „13“ nebyla nešťastným pořadovým číslem a aby nebyla ani konečnou pro obdivuhodnou aktivitu. Rozhodně by to byla škoda. Postupně totiž akcí žije celé město a kolik nových aktivních fandů tohoto svérázného, ale zdravípropěšného sportu přivedla do řad snowboarďácké minority, se už dnes nikdo nedopočítá.

 

 

Text: Richard Koníček (a kurátorská prohlídka)

Foto: Wenca Nikoníček (5 x ) a GAVU Cheb (3 x ) 

 

Od pravěku k fenoménu. Historie českého snowboardingu

19. 4. – 29. 8. 2021

Retromuseum – Mezipatro         

Kurátoři: Jan Meindlschmid, Ivan Pelikán

Kontakt

Galerie výtvarného umění v Chebu

příspěvková organizace Karlovarského kraje

náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 16

350 02 Cheb

telefon: +420 354 422 450

fax: +420 354 422 163

e-mail: info@gavu.cz

www.gavu.cz