Oak Bay Band & Choir aneb když profesorka matematiky také pěvecký sbor diriguje …

20.03.2019 10:14

 

 

 

 

 

 

 

Kulturní dům Ládví - Praha 8

16. 3. 2019

 

S týmem The Prague Concert Co. a jím organizovaným Koncertním klubem se naše cesty protnuly mnohokrát. Žel, kvůli našemu vytížení mnoha jinými aktivitami spojenými s www.www-kulturaok-eu.cz, se častěji neprotnuly. Nebyl čas vyhovět pozvánkám, jež od této společnosti dostáváme, a tím jsme, k vlastní škodě, přišli o řadu nádherných koncertů. V deštivou sobotu 16. 3. 2019 večer jsme si ale čas našli a na koncert šli. Pravda, důvod navíc, jenž nás takříkajíc rozhoupal, bylo, že - po mnoha zajímavých místech Prahy, kde už se koncerty konaly a konají – zněla pozvánka do Kulturního domu Ládví. Na tom by ještě nic nebylo, ten tam je a byl už dávno, a nic moc, ale teď je po rekonstrukci a nabízí moderní koncertní sál, či jak se také uvádí, koncertní halu. A to spolu s jistotou kvalitního koncertu nás do Ládví přivedlo.

 

 

 

 

Kulturní dům Ládví 

KD Ládví byl postaven koncem 70. let 20. století v duchu podobných sídlištních objektů té doby. Nebylo tedy vyhnutí, má-li existovat a fungovat dál, aby následovala nutná rekonstrukce. Hlavní tématem byla obnova velkého společenského sálu, zpustlého obdobně jako podobné objekty na jiných sídlištích, v divokých 90. letech 20. století. Libeňská radnice, tedy Praha 8, se do rekonstrukce pustila.

 

 

Velký sál pro 300 sedadel získal novou podlahu

a

strop (včetně světelné a akustické techniky).

Nové je sociální zázemí. Sál už nabízí víceúčelové využití,

od tanečních kurzů přes divadelní představení až po koncerty.

 

KD Ládví se nachází Burešově ulici č. 1661,

u výstupu stejnojmenné stanice metra C, na ochozu se sedmi schody.

Vozíčkáři mohou vcházet z ulice Binarova a Hlaváčova.

V přízemí u vstupu je šatna a toaleta,

sál je v 1. patře, kam vedou schody a výtah.

(viz www.kdladvi.cz )

 

Agentura THE PRAGUE CONCERT CO. a její Koncertní klub

Agentura vznikla v roce 1994. Specializuje se na přípravu a realizaci koncertních turné vážné, ale i nevážné hudby ve střední Evropě. Spolupracuje s předními studentskými symfonickými orchestry z celého světa. Součástí portfolia činností je i zmíněný Koncertní klub.

 

Klub slouží příznivcům klasické hudby, ochotným navštěvovat koncerty v Praze. Registrované členy pravidelně zve na amatérské, ale i poloprofesionální soubory ze zahraničí, zpravidla pěvecké. Výjimkou nejsou ale ani jazzové bandy a symfonické orchestry. Přijíždějí k nám hlavně z Velké Británie a USA, kde je existence těchto zpravidla univerzitních těles častá, ale nebrání se ani ´dovozu´ souborů z ostatního světa.

 

 

Klubové koncerty jsou spojeny se sbírkou formou dobrovolného vstupného na nějaké předem vybrané a předem i avizované charitativní organizace.

 

 

 

Agentura mimo tyto koncerty, v kostelích a menších sálech v centru Prahy, pořádá každoroční koncertní cyklus Musica Orbis, pro nejlepší mladé hudebníky z celého světa. Členové Koncertního klubu tu mají slevy na vstupném na jednotlivé koncerty či abonmá.

 

Oak Bay Band & Choir

Kanadská mládežnická kapela a sbor, který na evropském turné ve dnech 11. - 20. 3. 2019  - po dohodě s Agenturou THE PRAGUE CONCERT CO. zavítal i do Prahy. Dobře udělal a dobře jsme udělali i my, co jsme na koncert přišli. Jde se o sbor a těleso, založené a působící při škole Oak Bay High School, založené v roce 1885 a sídlící 90 km od  Vancouveru. Prestižní škola je zaměřena na výuku akademických, uměleckých a atletických oborů.

 

Škola nabízí celé spektrum výukových plánů od orchestrální hry, přes jazz, hru na veškeré smyčcové nástroje až po klasický i jazzový zpěv, a dokonce i tanec, herectví a divadelní teorii.  

 

Do souboru pro koncertní program, jenž nám byl předveden, byli vybráni studenti, kteří vykazují největší schopnosti kreativního vyjádření hudbou. Ať už při hře na nástroj, zpěvu, a nebo často i obojí najednou.

 

Pedagogové při turné, usilují o propojení jednotlivců s širší komunikativnosti; pěstují návyk na nezbytné hromadné cestování, na stále nové koncerty v různém prostředí, což je připravuje na profesionální dráhu a rozšiřuje jejich pohled na svět.

 

 

V Praze se nám kromě početného orchestru a neméně početného sboru přestavil sám ředitel všech kapel na škole působících a jazzových studií, Jeff  D. Weaver. Sám je absolventem několika škol, včetně University of Victoria a Státní univerzity v Houstonu. Je i držitelem ceny Premiers Award for Teaching Britské Kolumbie, prezident Asociace hudebních pedagogů Britské Kolumbie a ředitelem Asociace kanadských hudebních pedagogů. Jeho tituly, ani postavení mu ale nebránily neformálně dirigovat, stejně jako bavit na pódiu studenty i nás diváky, které záhy roztleskal a zapojil jinak do programu.

 

Dalším pedagogem, jenž k nám se souborem zavítal, byl Nathan S. Jacklin. Ředitel sekce strunných nástrojů a dirigent souboru. I on absolvoval Universitu of Victoria a v současné době se věnuje magisterskému studiu sociálních, kulturních a základních studií. Je hudebním režisérem komunitního smyčcového orchestru a doprovodným dirigentem Občanského orchestru. Spoluzaložil Victoria Cello Quartet, s nímž pravidelně vystupuje jako violoncellista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jedinou ženou v pedagogickém doprovodu

byla Tina Horwood.

 

 

Vlastním povoláním je profesorka matematiky, kterou na Oak Bay Secondary School vyučuje. Ale pokud jde o její činnost pro soubor, je sbormistryně a hudební režisérka. Je a byla hotový gejzír nadšení pro hudbu a zpěv a zjevně dokáže strhnout sbor k maximálnímu výkonu a radosti z práce. Svou vedlejší, ale asi spíš už hlavní profesi, vykonává čtvrt století a dosahuje se studenty skvělé výsledky v oblasti vokální a instrumentální techniky.

 

 

Posledním členem pedagogického doprovodu byl specialista na historii hudebního divadla Steve Price. Mimo práci se souborem je znám jako každoroční tvůrce a organizátor, hudebně-divadelní show na Broadway a vede také unikátní Junior Musical. Nelenil a na koncertě si se sborem s chutí zazpíval.

 

A repertoár…

Samozřejmě přehlídka vynikajících hudebních, orchestrálních a individuálních hráčských či pěveckých výkonů. Bylo znát, že hosté z Kanady mají ve svých řadách mnoho multitalentů a osobností, jež nás dokázaly svými výkony ohromit a strhnout k nadšenému a zaslouženému potlesku.

 

Repertoár nebyl pro naše uši, tedy, řekněme uši poučeného posluchače hudby, nikoli odborníka, známý. Zazněly čtyři lidové písně z Kanady a jedna americká. Písně i vokální a orchestrální přednes odpovídal dokonale atmosféře country bálů někdy před stoletím. Zazněla ale i pětice skladeb domácích autorů ve škále od vážné hudby, přes jazz po moderní hudbu. Vrcholem ovšem, na konec správně zařazeným svižně se odbavujícího asi hodinového koncertu, byla jednoznačně všeobecně známá směs těch nejšpičkovějších melodií z muzikálů Andrewa Loyda Webbera. Směs byla nazvána příhodně Koncertní svátek či oslava. O aranž, jež songy spojovala v jeden tok nezapomenutelných melodií, se postarali další spolupracovníci Oak Bay Bandu, Mark Brymer a Calvin Custer. Podání bylo velmi emotivní. Zpěváci sestoupili z pódia téměř na dotek až k divákům a valili do nás jeden hudební klenot za druhým.

 

A tak jsme si spoluprožili v jedné směsi téměř celé dílo britského hitmakera a stále panujícího krále muzikálů, Andrewa Loyda Webbera (* 22. 3. 1948 Jižní Kensington, Londýn).

 

Postřehli jsme samozřejmě motivy z nejznámějších, jako Cats (Kočky), Evita, Phantom of the Opera (Fantom opery), Joseph and theAmazing Technicolor Dreamcoat (Josef a jeho úžasný pestrobarevný plášť), ale i méně známých, The Wizard of Oz (Čaroděj ze země Oz), The Woman In White (Žena v bílém), Aspects of Love (Podoby lásky),Tell Me On A Sunday (Líp se loučí v neděli),Whistle Down The  Wind (Pískej si po větru), The Beautiful Game (Krásná hra), Love Never Dies (Láska nikdy neumírá), The Likes of Us (Naše potěšení). Především to byl od Webbera vůbec nejdokonalejší Jesus Christ Superstar

 

 

 

A bylo to úžasné. Hudebně, vzpomínkově, citově, ale i spontánním nasazením všech účinkujících. Dlouhý a opakovaný potlesk neodcházejících diváků si vyžádal dva přídavky.

 

 

 

 

Premiéra Koncertního klubu v nově rekonstruovaném KD Ládví se vydařila a my se budeme snažit účastnit takových koncertů co nejčastěji. Tak slibujeme…

 

 

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, z webů Oak Bay a Kulturní dům Ládví