O praštěném Hurvínkovi aneb nebojme se být přesnější - ´ááá ´ - i proč né?!

28.01.2013 09:23

Denisa Kirschnerová, Helena Štáchová

Ilustrace: Jiří Grus, foto: Petr Zhoř

 

Nejúspěšnější v Česku nakladatelství Albatros vydalo na podzim 2012 jako svou 16 482. publikaci další příběh o nejznámějším českém loutkovém fenoménu, tentokrát ´O praštěném Hurvínkovi´. Zkušenými autorkami jsou současná ředitelka Divadla Spejbla a Hurvínka Helena Štáchová a její dcera Denisa Kirschnerová. Můžeme se začíst do celkem jedenácti kapitol, kdy Hurvínkův příběh začíná doma a po strastiplné cestě lesem nakonec končí  šťastným  návratem domů.     

 

„Hurvínek vás tentokrát opravdu překvapí! Prožije mnohá dobrodružství, která začínají na ehm…záchodě. To ale není podstatné. Důležité je, že pomáhá zvířátkům, zachraňuje les i včelí královnu a snaží se splnit nesnadný úkol. Pomáhají mu kamarádka Mánička, věrný pes Žeryk a jeho bleška Zdenka. “ Tolik text na zadní stránce obálky. Vůbec nechápu, kde vzali ten záchod, který se tam ani jednou výslovně neobjeví, jen na ilustraci. ´To´ dobrodružství začíná v koupelně, kde je umístěn sice i záchod a nezačínají tam ´mnohá dobrodružství´!  Nuž tedy, dejme se do čtení, abychom se dozvěděli mnohem víc!

 

Máme se vůbec těšit na Hurvínkovy narozeniny?!

Pro příznivce rozpustilého a prostořekého Hurvínka prozradíme, že Hurvínek se těší na své narozeniny.  Což je zcela normální, a protože si vyhlédl v obchodě kosmickou loď s kosmonauty, tak doufajíc, že mu taťulda Spejbl přání splní, si předem staví důstojnou startovací rampu.  A protože nakonec se na něj jeho dílko sesype s ohromným rachotem, nechtěně tak přivolá k smrti vyděšeného Spejbla. Ten když situaci zhodnotí, vztyčí výchovně ukazováček a prorocky zvolá silným hlasem: „Hurvajz, už toho mám právě dost!  Jestli budeš pořád takhle zlobit, tak uvidíš!“ A to Hurvínka, v hrůze, že nedostane slíbenou hračku, trvá na tom,  aby se ´taťululíneček nebál být přesnější!´ Zcela vyčerpaný Spejbl nakonec dospěl k názoru, že Hurvínek se mohl při té své hře ošklivě praštit do kebulky a on ho bude muset křísit studenou vodou, a že se to nemusí povést, a že Hurvínek by mohl být už napořád praštěnej! A že se jinak nebude konat oslava narozenin!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Když je Hurvínek hodný a způsobný!

Hurvínek je náhle hodný a způsobný hoch. Spejblovi se to zdá podezřelé? Ano, ale co by Hurvínek neudělal pro svůj vytoužený dárek! Venčí psa Žeryka, myje nádobí a moc nemlujví. Tentokrát jeho dobrodružství začínají v koupelně, kde se Hurvínek poprvé skutečně praští do té své dřevěné kebulky, a on vidí své první svatojanské ´mužky´ a pak ještě mravence Brabence.  

 

Máme úkol pro člověka!

Po několika uklouznutí na podlaze koupelny a tudíž i dalších ranách do své ubohé hlavičky, kdy v ní má už úplně vymeteno, se octne na louce plné zvířátek, a to při příležitosti Červánkového sněmu. Dohadují se, jak zachránit les, protože se jim rozbil posvátný džbán, který jim lesy a lesní palouky zalévá vodou.  Od té doby stromy žloutnou, tráva usychá, potůčkům vyschly prameny, zvířátka i rostlinky nemají co pít ani co jíst.  Skutečně katastrofická situace, to i přes tu svou bolavou hlavu Hurvínek chápe moc dobře, ale když ho jelen požádá o výrobu džbánku, který by navrátil do jejich lesního království vodu, pak je v rozpacích.  Protože tento úkol je totiž úkolem pro člověka, a zvířátka Hurvínka za člověka považují!

 

Kde vzít džbánek?

Jak jim má pomoci? Cožpak ví, jak se takový džbán dělá? A podle Spejbla měl Hurvínek přece obě ruce levé!  A tak je rád, když se objeví vedle něj kamarádka Mánička a věrný pes Žeryk a jeho bleška Zdenka. Během jejich putování lesem se setkáváme s nejrůznějšími obyvateli lesa (králíčci, komáři, ryby, žáby, raci, kapři, a jiné), a dokonce zachráníme včelí královnu z hořícího stromu. Dokážeme ale vyrobit džbánek a zvířátkům pomoct? A jaký dárek nakonec Hurvínek k narozeninám dostane?  To už je na nás čtenářích, abychom to zjistili…ne?! Protože ještě zvířecí vděčnost z tohoto příběhu ještě naštěstí nevymizela… ani odvážný Hurvínek nás nezklame!

 

 

Závěrem

Je škoda, že, že předsádku knížky nedoplnili figurkami Hurvínka nebo zvířátek, kterých je v knize požehnaně. A pokud jde o svatojánské ´mužky´, zkomolenina dětičkám s bohatou fantazií neuškodí, protože jsou to ne mušky- dívky, ale mužky, no proč asi? Kniha je bohatě doplněna ilustracemi Jiřího Gruse a prokládaná fotografiemi loutek z Divadla Spejbla a Hurvínka, které zhotovil vynikající a zkušený fotograf Petr Zhoř.    

 

Hurvínkovo přání do Nového roku

Slyšeli jsme v jednom rozhlase překrásně vtipné Hurvínkovo přání do Nového roku:  ´Ať jsme  zdraví,  ať se do nás nedá dřevomorka a navíc přeji pevné nitě a inteligentní vedení.´ Blaho slyšet, něco takového bychom ani nevymysleli, že?!

 

Titul: O praštěném Hurvínkovi

Autoři:  Denisa Kirschnerová, Helena Štáchová

Téma:  Spejbl a Hurvínek 

Edice: Ahoj děti – Dobrou noc

Nakladatelstvi:  Albatros v Praze ve společnosti Albatros Media a. s.

Odpovědná redaktorka: Šárka Krejčová

Technická redaktorka: Arnoštka Svobodová 

Datum vydání:  29. 10. 2012

l. upravené vydání

(příběh vyšel knižně původně pod názvem Hurvínkovy narozeniny)

Ilustrace: Jiří Grus

Přístupnost: pro čtenáříčky od 4 let

Foto:  Petr Zhoř

Běžná cena:  249 Kč vč. DPH

Počet stran:  88 stran, vázaná s laminovaným potahem 

Žánr: obrázková kniha, pohádka, humor pro děti

Hodnocení:  90 %

www.albatrosmedia.cz

www.spejbl-hurvinek.cz

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet