Nežádoucí okamžiky aneb žádoucí venkovní výstava ČTK konečně také v Praze!

20.01.2021 16:27

 

Praha  –  ulice Na Příkopě

12. 1. 21 – 14. 2. 21

 

 

Hlad po výstavách, nemožnost výstav, nutnost zachovávat bezpečnostní opatření, to jsou hlavní důvody zájmu Pražanů o výstavu nazvanou Nežádoucí okamžiky. I přes mimořádně zajímavý obsah, téma a dostatečně osvětové pojetí, které neunavuje, ale překvapuje či informuje, byl a je asi největším důvodem její návštěvy fakt, že vůbec nějaká výstava je.

 

 

Jakmile jsme se na www.www-kulturaok-eu.cz dozvěděli, že tato výstava, putující již nějaký čas po republice, dorazila až na pražské Příkopy, neváhali jsme a - vzdor zatím vůbec nejmrazivějšímu dni stávající zimy 2021 – na výstavu spěchali.

 

 

A dobře jsme udělali. Bylo se nač dívat, bylo se co dozvídat, i když o mnohém už přece jen něco víme. Jednak z vlastní dlouhé a selektující paměti, jednak z profese jako takové. Tím ale lépe pro autory výstavy. Výstava překvapí laiky, ale obohatí i profesionály. A to je velké plus.

 

 

Výstava je o manipulacích s fotografiemi

 

Téma, které je asi věčné a rozhodně tak staré, jako fotografie sama. Dokládá to i prastarý snímek, který výstavu zahajuje.

 

 

K manipulacím s fotografiemi se rády uchylují režimy na celém světě, všech barev a charakteristik, ale často i různě (v dobrém i špatném) motivovaní jednotlivci. A zejména v dnešní internetové době, kdy jsme denně vystaveni nespočetným atakům falešných či různě zmanipulovaných zpráv, šotů a fotografií, je dobré se poučit o možných dopadech takových manipulací s fotografiemi na směr našeho vnímání dané situace, příhody, události, daných fakt.

 

 

Je to cesta minovým polem, cesta nebezpečná, cesta výbušná a často cesta zavádějící k osudovým zblouděním.

 

 

134 snímků, které světem sice přímo neotřásly, ale záměrně ho mátly 

Česká tisková kancelář (ČTK) vytvořila průřezovou výstavu ukazující minulé století tak, jak bylo záměrně zkreslováno a nám servírováno. Putovní výstava už byla nainstalována na víc místech naší republiky (Olomouc, Brno…) a ještě bude pokračovat dál. A správně tak.

 

 

Je to výstava o cenzuře a manipulaci ve fotografii v žurnalistice, tedy o nuceném či záměrném matení veřejnosti za účelem zmanipulovat ji aktuálně žádoucím směrem, nebo před ní zamlčet fakta, jež by ji mohla nasměrovat tam, kam manipulátor rozhodně nechtěl. Proto název  - Nežádoucí okamžiky.

 

V ulici Na Příkopě je vystaven jen zlomek možného, ale i tak se jedná o 134 snímků na dvou desítkách panelů, snímků, které na konkrétních příkladech z historie ukazují různé způsoby cenzury, falzifikace a manipulace s přirozeně vzniklými dokumentárními fotografiemi.

 

 

V dané situaci je ideální forma venkovní výstavy, protože jinak bychom ji za dané situace nikdy nespatřili.

 

 

Však také spoluautor výstavy, šéf fotobanky ČTK Petr Michl na tuhle výhodu upozornil: "Venkovní výstavy jsou jedny z mála kulturních akcí, které mohou lidé v současné době navštívit. Jsme rádi, že i přes všechny nesnáze, které způsobila epidemie koronaviru, se nám výstavu podařilo realizovat a instalovat v centru Prahy."

 

 

Co výstava nabízí

 

Expozice mapuje české a československé dějiny v letech 1918 - 1990 prostřednictvím fotografií, které byly z ideologických důvodů upraveny nebo po určité období zakázány.

 

 

Autoři výstavy čerpali zejména z bohatého fotografického archivu ČTK, částečně také z knihy Zakázané dějiny ve fotografiích ČTK, kterou před 20 lety připravil s Hanou Řehákovou tehdejší šéfredaktor obrazového zpravodajství ČTK Dušan Veselý. Ten se podílel i na přípravě letošní expozice.“ ČTK

 

 

V časové posloupnosti je nám dopřáno připomenout si zajímavé či klíčové události naší republiky za celou její existenci a podivit se, či zamyslet, nad tím, jak a proč byly reálné snímky upraveny, retušovány či zakázány.

 

 

Takže procházíme-li výstavou od Můstku k Náměstí Republiky, projdeme celé dějiny našeho státu.

 

Od nezveřejněných fotek legionářů, přes záběry ze života lidí za 1. republiky i události a snímky z doby okupace, až po možnost vidět – neretušované či následně vyretušované fotografie komunistických funkcionářů, zakázané fotografie emigrantů a samozřejmě i minulému režimu nepohodlných osobností.

 

Celý soubor navíc doplňují podobné excesy proti novinářské etice z okolních zemí a srovnatelných dob.

 

 

Dodejme, že výstava navazuje, ale ne za použití jenom již vystavených snímků, na putovní venkovní expozice, připravené ČTK již k 100. výročí existence republiky, tedy i existence ČTK jako takové.

První představení této stále se obměňující výstavy bylo loni v srpnu na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Následovala její instalace v Olomouci a v Brně.

Nyní, až do 14. 2. 2021, je k vidění v ulici Na Příkopě.

Ale pak Praha o ni nějakou dobu nepřijde. Bude nainstalována v Nových Butovicích před galerií Czech Photo Centre.

 

 

Text: Richard Koníček

Foto: ing. Olga Koníčková, Richard Koníček

 

Ulice Na Příkopě v centru Prahy

Máme otevřeno: non-stop

 

(Snímky na www.Nezadouciokamziky.cz s možností stažení jako školní pracovní materiál)