Nekomerční fotografie ´Photomeetpoint 2013´ v Praze aneb když to kapela The Tap Tap rozpálí

15.05.2013 15:59

Nekomerční fotografie ´Photomeetpoint 2013´  v Praze aneb když  to kapela The Tap Tap rozpálí

"Mít svůj bod, pevný vypointovaný point ze zastavených okamžiků. Meet svůj point a dohlédnout za zrcadla, svá i mnohých. Meet svůj point a zastavit se v potkávání.  Photomeetpoint"

V pondělí 13. května 2013 byl za veliké účasti zájemců o fotografii  ve foyer  pražského  Kongresového centra slavnostně zahájen 2.  druhý ročník (prodejní) přehlídky nekomerční fotografie, ´Photomeetpoint  2013´, která  volně navazuje  na akci z roku 2009 „Rok české a slovenské nekomerční fotografie“. Chceme  tak propojit  nekomerční a kvalitní zájmovou tvorbu fotografie s pracemi profesionálů v tomto oboru z České republiky i ze zahraničí. Záštitu nad dobročinně zaměřenou výstavou amatérských i profesionálních fotografů z celého světa převzal Robert Vano, jenž se stal tváří a patronem projektu. Expozici můžeme zdarma navštívit do 6. prosince 2013. 

Součástí zahajovacího programu byl  kromě vystoupení hudební skupiny The Tap Tap také křest speciálního výročního časopisu motejlek.art – 101 nejlepších česko-slovenských aktů. Mezi pozvanými jsou známí fotografové Gabina Fárová, Vlastimil Kula a Pavel Mára, nebo Iva Nesvadbová a Milan Jaroš, pořadatelé Art Prague a Prague Photo.

První kolo s tématem „Krajina, člověk, město“ potrvá do 22. června 2013, kdy naváže nová instalace na „Volné téma“. Celkový výtěžek z prodeje fotografií a dobrovolného vstupného poputuje vybraným charitativním organizacím. Jak nám ředitel přehlídky, Květoslav Vršovský, řekl:  „Nadací, které pomáháme v rámci 1. kola,  je známé hudební uskupení Šimona Ornesta – The Tap Tap“.

Vernisáž zahájil  ředitel centra Michal Kárník, pak Robert Vano, pokřtili jsme šampáněm časopis motejlek.art , rozdali jsme peněžní ceny oceněným a dále jsme si užívali prohlížením vystavených fotografií na panelech…    porota vybírala ze 1600 fotografií (Karolina Ryvolová, Michaela Kročáková, Marian Kaczmarczyk... a jiní).                         

                                                                    

                                                                                 

 

 

 


A koho jsme vlastně ocenili?  Mezi ty  šťastné patří:

* Jindřich Mynařík - bez názvu (cena poroty)* Ivana Kováčová - Postkoitálne prehriatie mozgu (cena poroty)
* Martin Iman - Jumptime 005 (cena poroty)
* Kati Rudlová - Autoportrét (cena Cargo Gallery)
* Viki Kollerová - Strašiak (cena Fotopát  račka.cz)




Kdo hraje v hudební skupině ´The TapTap“?

The Tap Tap  je kapela tělesně postižených studentů a absolventů pražského Jedličkova ústavu. Skupina funguje jako  neziskový sektor, kterou v roce 1998 založil   a dodnes vede Šimon Ornest. Kapela pravidelně vystupuje nejen na velkých i menších českých festivalech (Rock for People, Mezi ploty), v zahraničí, ale i na firemních večírcích… Jak nám řekl tiskový mluvčí kapely, vozíčkář,  máme kupovat fotografie, trička i ostatní předměty s jejich logem, protože je milé, když dostanou peníze zadarmo…no, zasmáli jsme se. Ale hlavně, když skupina zahájila vernisáž, pěkně jsme se všichni rozpálili, dokonce i skleničky s vínem před reprobednami padaly na zem…radost muzikantů byla nelíčená…rytmus pekelný …perfektně sehraní  byli…můžeme říci, že bez jejich hudby i písniček by nám tak veselo nebylo… zejména zajímavé a veselé byly texty jejich písní  (Kdybych byla mrcha – měla bych se božsky,   Slim Jim, Vymaštěnej INUIT – bez záruky)…jako například k události, kdy autobusák odmítl vzít do autobusu vzrůstem drobounkou, tělesně postiženou cestující, přestože se bránila, že minikolo je pro ni kompenzační pomůcka. …nabídli nám vskutku kompletní koncert…a skvělý!!

Vernisáž zahájil  ředitel centra Michal Kárník, pak Robert Vano, pokřtili jsme šampáněm časopis motejlek.art , rozdali jsme peněžní ceny oceněným, z nichž dva byli ze Slovenska,  a dále jsme si užívali prohlížením vystavených fotografií na panelech…   přičemž uvádíme některé autory  fotografií, vystavených v l. kole:  

Viki Kollerová   (ve fotografii hledá to, co jí zrcadlo neprozradí) , Jindřich Mynařík  (fotí, že musí…když nefotí, tak proto, že nemůže), Martin Iman,  Kati Rudlová, Ivana Kováčová  a další…neváhejme a přijďme!  

 

Projekt PHOTOMEETPOINT 2013 jsme  rozdělili do 4 samostatných výstav

 13. 5. – 22. 6. 2013

 Téma: „Krajina, člověk, město“ – The Tap Tap

 

 24. 6. – 30. 8. 2013 

Téma: „Volné téma“ – Caballinus, občanské sdružení pro hipoterapii

 

 2. 9. – 1. 11. 2013 

 Téma: „Akt“ – Škola SPM Modrý klíč

 

 4. 11. – 6. 12. 2013 

 Téma: „Bytost“ – APLA, asociace pomáhající lidem s autismem

 

Výstava PHOTOMEETPOINT 2013 je realizována v rámci projektu Cargo Gallery. Přihlášky pro autory, kteří by se rádi další přehlídky účastnili, přijímáme vždy nejpozději čtrnáct dní před zahájením daného výstavního kola, a to zasláním e-mailu s portfoliem autora na info@cargogallery.eu ,  do předmětu zprávy uveďme "PMP".  Organizátorem přehlídky jsou :  AP – Promo s.r.o. a   občanské sdružení Niké.   Akci podporují hlavní město Praha, Kongresové centrum Praha, Ústecký kraj, společnosti Eizo, HP, Fotopátračka a Pizza Go Home a PEPR Consulting. Mediálním partnerem je Český Rozhlas Regina.

 

www.rcsnf.cz

www.photomeetpoint.eu

 

Vstup pro návštěvníky: zdarma

Celý projekt Photomeetpoint 2013 má charitativní přesah, kdy je výtěžek z každého kola věnován předem vybrané neziskové organizaci.

Hodnocení foto-výstavy: 100 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: www.photomeetpoint.eu