Nehudrujme na babičky a dědečky! (Alzheimer, Parkinson - disease) I my zestárneme, ne?!

01.04.2013 13:25

Nehudrujme na babičky a dědečky!  (Alzheimer, Parkinson - disease) I my zestárneme, ne?!

 

Alzheimerova a Parkinsonova nemoc se totiž dá zatím jen zpomalit!

Konference věnovaná Alzheimerově a Parkinsonově nemoci se v minulých letech  konala v Kongresovém centru v Praze. Výzkumní vědci ze sedmi největších farmaceutických trhů, především z USA, Číny, V. Británie, Japonska, Francie, Itálie a Španělska, se na konferenci snažili předvést, jak lze působit léky a vakcínami na snižování kumulace tak zvaného amyloidového plaku (což je ten prevít, který nás trápí), jenž se ukládá na mozku člověka postiženého Alzeimerovou chorobou. Problém je ale v tom, že léky, které zatím má lidstvo k dispozici,  působí pouze pár měsíců, a pak se degenerativní symptomy nemoci opět vracejí v plné síle..

Alzheimerova choroba

Pro snazší orientaci si povězme, že Alzheimerova choroba je neurodegenerativní onemocnění mozku, při němž dochází k postupné demenci. V současné době neznáme příčinu vzniku nemoci. Víme jen, že se v mozku ukládá beta-amyloid, který postupně způsobuje rozpad nervových vláken a nervových buněk. Podle odhadu trpí touto nemocí až 26 milionů (!) lidí na světě, u nás je to asi 70 tisíc (!) osob. Prognózy jsou neúprosné a hlavně, počet nemocných se do roku 2050 ztrojnásobí!

My, ženy, zblbneme spíše

Nemoc začíná většinou u lidí nad 60 let, nad 85 let už trpí touto chorobou každý pátý a – dámy - je mi líto - ženy častěji… Trpíme-li v životě depresí, kouříme nebo dokonce nad míru pijeme alkohol, pak jsme zpravidla tímto onemocněním ohroženi více. Mezi první a neklamné příznaky patří zejména ztráta paměti, dále zhoršená orientace, problémy při oblékání, ztráta zájmu o koníčky a práci a ztráta iniciativy…

 

Parkinsonova nemoc

Protože se Alzheimerova choroba mezi laiky často zaměňuje s chorobou Parkinsonovou, povězme si tedy také, co je to ta nemoc Parkinsonova. I v tomto případě jde o neurodegenerativní onemocnění. Tentokrát ale centrální nervové soustavy, a přímo souvisí s úbytkem nervových buněk v části mozku. Jde o buňky, které jinak normálně produkují dopamin, který zajišťuje přenos signálů mezi nervovými buňkami. Nedostatek dopaminu pak způsobí, že nemocný postupně není schopen ovládat nebo kontrolovat svůj pohyb. O nemoci již víme od dávného starověku. Ale ani s ní si moc poradit dodnes neumíme. Riziko výskytu této nemoci, nelze předpovědět, ale dominuje u mužů a žen nad 50 let. Na první pohled poznáme nemocné Parkinsonovou nemocí například podle jejich klidového či intenčního tremoru – česky třesu.

Léčba možná není?

Léčba zatím není možná, ale i zde existují prostředky, které umožní průběh nemoci zmírnit. Existují už i neurochirurgické metody, pro případ kdy už léky nezabírají, při nichž se  voperují pacientům do mozku elektrody, jež přispívají k potlačení příznaků této choroby. Mezi nejnovější metody léčby patří dokonce už i implantace kmenových buněk. Je ale bohužel zatím stále ještě ve fázi výzkumu a vzbuzuje vášnivé debaty o morálnosti tohot výzkumu (v USA).

Chceme-li tedy alespoň, i to není nikdy zcela možné, předejít výskytu Parkinsonovy nemoci, musíme stále posilovat svoji mozkovou tkáň a vyrovnávat rovnováhu chemických látek, které se účastní nervových funkcí. V praxi to znamená jíst hodně potravin s vitaminem B6 (avokádo, brambory, banány, ryby i drůbež) a nezapomínat ani na bylinky k posílení mozkové tkáně (ženšen, kozlík lékařský -valeriana a česnek).

 

A jednu prostořekou perličku na závěr, která se s úspěchem používá v hospodském prostředí:

„Lepší s Parkinsonem trochu vybryndat, než s Alzheimerem to zapomenout vypít…“

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: internet