Mulčujeme v okrasné zahradě aneb abychom tolik nevysychali!

28.07.2013 12:41

Mulčujeme v okrasné zahradě aneb abychom tolik nevysychali!

Naši okrasnou zahradu považujeme za něco, co se vyvíjí, roste a mění se s ročními obdobími. Každá rostlina má v zahradě své místo a určení. Pokud poskytneme rostlinám, co potřebují, odvděčí se nám chladivým stínem, pestrou paletou barev a různorodostí či jedinečnou nádherou květů.

                                          Mulčování
Mulčováním (také nastýláním) rozumíme přikrytí půdy organickými materiálem, jako listí, posečená tráva a jiné části rostlin. Pod nastýlkou půda tolik nevysychá a plevel nemá kde růst. Ušetříme i další zahradnické práce, jako zálivka, okopávání a pletí.

 

Kdy a čím mulčujeme?
V každé roční době lze mulčovat, dokonce i při výsadbě (kromě čerstvě osetých záhonů). K mulčování používáme ze zahrady mimo listí a posečené trávy i kompost a zdravé zbytky rostlin. V obchodech se dá vybrat sláma, mulčovací (nastýlací) fólie, vedlejší dřevařské produkty a kůra, tzv. borka. Borku můžeme vybrat výběrovou (drcená kůra z borovice a smrku, frakce 20 - 80 mm) nebo borovou (drcená kůra z borovice, frakce 40 - 120 mm). Máme-li nastýlku z borky a vlastních dřevařských odpadů, vždy je dobře smícháme s organickými hnojivy, neboť při rozkladných procesech se půda, a tím i rostliny, ochuzují o dusík. Nastýlku z kůry a štěpků volíme pod keře, ale ne pro zeleninu či trvalky! Nevýhodou mulčování je, že nastýlané plochy vyhledávají hraboši.

 

Na co dbáme při mulčování?
Před mulčováním musíme půdu zkypřit, odplevelit a zapracovat kompost či organická hnojiva do půdy. Jemnou a hrubou mulčovací hmotu promícháme, neboť provzdušením nastýlky omezujeme nákazy. Nastýlku necháme předem mírně oschnout, především máme-li trávu čerstvě posečenou. Nejde-li to, položíme posečenou trávu v tenké vrstvě. Nastýlku neděláme vyšší než pět centimetrů. Na jaře ji musíme včas odstranit, abychom ponechali půdě možnost prohřát se. Výjimku učiníme jen, když používáme černou nastýlací fólii.

 

Mulčovací textilie
K pokrytí půdy, kterou chceme chránit před vysycháním, jde použít i speciální textilie. Aby dobře sloužily, musí být propustné, neboť jinak nevytvoří vhodné mikroklima pro rozvoj kořenů a rozklad rostlinného odpadu na novou zeminu. Např. netkaná textilie černé barvy, která se vyrábí ze 100% polypropylenu, má tzv. otevřenou povrchovou strukturu, což znamená, že propouštíme vzduch a vodu do půdy a vláhu zadržujeme v půdě. Přispíváme tím k rychlejšímu rozvíjení kořenového systému rostlin. Textilii přikryjeme další vrstvou mulčovacího materiálu.

Ochrana před plevelem
Nejenže mulčováním přispíváme k zadržování vody v půdě, ale bráníme i růstu plevelů, takže šetříme práci s jejich odstraněním. Umístěním mulčovací vrstvy dosahujeme toho, že půdu rychleji prohříváme a naakumulované teplo v půdě zadržujeme podstatně déle, navíc vyrovnáváme extrémní teplotní výkyvy.  A proto, že mulčovací textilie je černá či v tmavé barvě, dochází ke zvyšování teploty. Kvalitní mulčovací textilie jsou odolné proti plísním, houbám, hmyzu, mikroorganismům i slunečnímu záření. Nelze ale počítat s tím, že by textilie odolaly chemickým látkám. Ty naopak přispívají k jejich nevratnému poškození.

Richard Koníček
Foto: internet