Moderní bazén na zahradě aneb koupeme se rádi?

24.05.2013 14:38

Moderní bazén na zahradě aneb koupeme se rádi?

Podléháme módním trendům a požadavkům doby. I když je méně příznivých dní ke koupání než nepříznivých, pořizujeme si stále více do našich zahrad bazény. A proč ne,  když můžeme náš bazén opatřit posuvnou,  případně pevnou konstrukcí…

 

I když dnes instalaci bazénu zadáváme některé z odborných firem, která bazén dodá, zabuduje i zprovozní, neškodí, když si uvědomíme i některá zásadní hlediska, jimiž lze naše rozhodnutí o výběru vhodně ovlivnit. Vždyť bazén dávno není ničím mimořádným a už  patří ke standardu moderního bydlení. A tak bychom měli z možností, jež se nám nabízejí, vytěžit maximum. Zejména máme-li děti, budeme potřebovat bazén rodinný, u nějž musíme vycházet z věku dětí a z  počtu osob, jež budou bazén využívat, nevystačíme-li už s nejmenším typem bazénu - dětským.

 

Co všechno lze…

Bazén můžeme opatřit římskými schody, vybrat si jeho barevnost a chceme-li se koupat celoročně, pořídit si bazén vyhřívaný. To lze zařídit pomocí tepelných čerpadel i solárními kolektory. Zastřešením bazénu pak snížíme náklady na vytápění. Tvar zastřešení volíme dle toho, kde a v jaké oblasti bude bazén umístěn. Například pro horské oblasti, kde působí více sníh a vítr, volíme nízké, obloukovité zastřešení, které je staticky nejodolnější apod.  

 

Skimmer nebo přeliv?

Chceme-li mít hladinu vody pod okrajem bazénu, pak si musíme nechat nainstalovat skimmer. V případě, že budeme chtít mít úroveň hladiny vody v téže výši jako horní okraj bazénu (tzv. přeliv), volíme řešení dražší, odvodové kanálky po obvodu bazénu.

 

Vířivé bazény pro masáž

Whirlpool je hydromasážní bazén k celoročnímu použití, který lze umístit i na zahradu. Skořepina se dá zapustit do země ale také postavit volně na povrch; zpravidla obložený dřevěným obkladem. Můžeme vybírat různé rozměry, specifická členění vnitřního prostoru z variabilního počtu a rozmístění laviček, kde každá má svou konfiguraci trysek pro masáž určitých partií těla. Výsledkem koupele v takové vířivé vaně bude uvolnění a zbavení se stresu a psychické i fyzické únavy.

 

Přenosná vířivá lázeň – Softu

Potřebujeme-li, mít vířivku kdekoli, tedy v interiéru, venku, v patře či v přízemí, pak si vybereme kruhový Softub, vyžadující minimum místa. Dle počtu osob si volíme jeho průměr od 150 do 200 cm. Vířivka je z měkkého vinylového materiálu, příjemného na dotek a odolného povětrnostním vlivům. Sezení volíme dle oblíbené polohy, vsedě či vleže. Zapínáme do standardní zásuvky 220 V, přičemž montáž je jednoduchá. Srdcem lázně je elektrický pohon, jímž poháníme vodní trysky, u nichž polohu lze nastavit, stejně jako různou intenzitu masáže. Vířivku plníme vodou zahradní hadicí a vodu ohříváme až na 40 stupňů. Samozřejmostí by měl být doplňkový kryt, jímž bráníme náletu nečistot a snižujeme tepelné ztráty. Dřevěný okraj, jenž se přidává k lázni, pořizovat nemusíme, ale usnadní nám vstup do vany a výstup z ní. Současně posouží k odkládání nápojů, sklenic i dalších předmětů.

 

Richard Koníček

Foto: internet