Minidomečky pro sběratele aneb kdo si hraje, nezlobí

26.09.2013 16:08

 

Modeláři z celého světa v minulém století objevili hobby - sbírání a kompletní zařizování minidomečků. Hobby, které původně bylo výsadou  králů a později i boháčů, kteří si nechávali uměleckými  truhláři vyrábět kompletní domečky, které jsme kompletně vybavili  miniaturními přesnými kopiemi dobového interiérového vybavení.

 

Stavební umění v malém

Dnes už dávno nepatří takovéto hobby do výsadní kompetence  zámožných podivínů, ale stává se běžným modelářským oborem,  tak jako například vlaky, letadla, či auta. Firma Mini Mundus představuje na mnoha veletrzích svůj malý svět  stavebního umění. Tento výrobce vychází vstříc i těm méně šikovným, jimž umožňuje, aby si podle předlohy sestavili,  krok za krokem, kompletní miniaturní domek. Ale tím to nekončí. Minidomky jsou vybaveny přesně podle toho, do  jakého historického období a stylu patří. A ti, jimž by  snad přece jen připadaly modely domů s pokojíčky poněkud  "holčičí", mohou se pustit do modelů dílen či továrniček, kde řemeslníci mistrně využívají miniaturních strojů  a nářadí.

 

Modely zakoupíme i kompletní...

Pro toho, kdo dospěje k názoru, že na takovouto kratochvíli  nemá dost peněz, a přesto by chtěl ´stavět´, může si vybrat a zařídit z bohaté nabídky svůj vlastní minidům, podle své fantazie a peněženky. No a ti, kteří jsme schopni a ochotni něco pro své potěšení obětovat, si můžeme koupit modely (1 : 12) staveb z 18. či 19. století i s nábytkem, krby, schodišti, záclonami, parketami, prkennými podlahami a vším, co k takovému domu snů patří. A nejen vlastní obytné domy je možné zařizovat. Domy mohou mít podkroví, malířský ateliér, prádelnu, jídelnu s prostřeným stolem, točitá schodiště, a cokoliv, co přinese fantazie, jíž se meze nekladou.

 

 

Zakupme si křídlo...

Samostatnou kategorií tvoří pak např. kavárničky, v nichž samozřejmě funguje i osvětlení. A k tomu vhodné tapety,  obkládačky, koberce, obrazy a knihy... Dokonce se nabízí i klavírní křídlo. Stačí si to všechno pouze šikovně  seskládat. Na výsledek bude radost pohledět, protože všechny  díly z nelakovaného přírodního dřeva jsou precizně vyrobeny  včetně otvorů pro spojovací hmoždíky ze dřeva. Všechno se  klíží a spojuje pomocí nýtů, nic se nešroubuje ani nepřibijí. Výplně oken a případně i dveří jsou z pravého  skla. Veškeré stavební díly ze dřeva je vhodné předem  obrousit smirkovým papírem a namořit. Vrchní nátěr pak bude lépe držet.

 

...nebo si je vyrobme vlastnoručně

Ti šikovnější z nás si můžeme dokonce všechno vyrobit sami.  Není to hobby v zásadě náročné a je vhodné jak pro muže, tak  pro ženy a dokonce i pro celé rodiny. Ale počítejme s tím, že budeme potřebovat citlivé, šikovné prsty, řemeslnou zručnost a pokud nás tato zábava chytí, už nás nikdy neomrzí. Domečky mohou mít vyklápěcí střechy a stěny, což rozšiřuje množství řemeslných prací a vybavovacích prvků.

 

Do It Yourself

Základním materiálem je překližka (o síle 10 mm), na kterou vyznačíme  okna a dveře, které se pak vyřežou pilkou. Dbejme, aby nevznikaly žádné kulaté rohy. Jinak by se nám nemuselo podařit dveře a okna správně nasadit. Stěny, pokud se tapetují, mají přednost. Je to totiž snadnější. Pak vyrobíme okna a dveře, nabarvíme a naklížíme do vyřezaných  otvorů. Budou-li otvory pro okna a dveře o něco větší, můžeme  vzniklé mezery zakrýt ozdobnými lištami. Skla oken a dveří lze zkrášlit příčkami. Vybavíme-li podlahu parketami (kupují se jako kazety), propůjčíme interiéru neopakovatelnou atmosféru. Nakonec  namontujeme lampičky (12 V) a interiér vybavíme nábytkem. Kdo chce, může si dát práci a přidat i figurky.

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Mini Mundus