Michal Šupák & Kaia Brown/Novoroční koncert v žižkovském Atriu aneb když ďábelská hudba duní kaplí

11.01.2018 09:10

 

 

 

 

 

Atrium na Žižkově - Praha

6. 1. 2018

 

 

Na pozvání žižkovské příspěvkové organizace Za Trojku, která  působí (nejen) v rámci Prahy 3, jsme se  první novoroční sobotu zúčastnili Novoročního koncertu za Trojku, kde vystoupil  klavírista a varhaník Michal Šupák. Jako host nám zazpívala americká pěvecká hvězda Kaia Brown , kterou známe ze spojení s progresivní česko-americkou skupinou N. O. H. A.

 

Tak „Nesem vám noviny“ nebo ne?

Název koncertu, jenž se konal v odsvěcené kapli, dnes koncertní síni Atrium, nesl název Novoroční koncert za Trojku. Na první náhled se dalo čekat spirituální zasnění s hudbou, vhodnou pro doznívající čas vánoční a zvolna se rozebíhající čas novoroční.

 

 

 

 

 

Kdo zůstal při tom a vydal se na koncert, musel být jistě překvapen.

 

Kdo se však předem informoval o interpretech, jimiž byli klávesový mág Michal Šupák podporovaný svébytnou afrozpěvačkou Kaiou Brown, musel v představě navozené titulem koncertu mírně znejistět. Ač na repertoáru bylo lze najít i tematicky očekávatelný vánoční superhit Nesem vám noviny. Jenže to by nemohli být interprety právě Šupák a Brown. Ti a cukrátková pohoda po Vánocích? Ne. To nemohlo hrozit. Poučený a připravený divák, jako my na www.www-kulturaok-eu.cz, stejně jako četná klaka příznivců obou účinkujících, mohla čekat a čekala cokoli, jen ne nostalgická hudební cukrátka. Takže i song Nesem vám noviny byl hodně, a v tom nejlepším slova smyslu, hodně interpretačně svůj, tedy Šupákův.

 

Byl to nářez, ale kultivovaný 

Michal Šupák (*1988) je především klávesový démon. Mimo jiné Pianista roku 2014. Klávesák z rodu velikánů odešlých na hudební nebe, tedy Mariana Vargy. Krom toho je i akordeonista, baskytarista a také zpěvák.

 

A samozřejmě i svérázný skladatel či aranžér sice přejatých, ale svému naturelu vybíraných skladeb, které podává po svém. Skoro jako nové, dalo by se říci.

 

Michal Šupák na první pohled nepůsobí tak rozervaným dojmem, jako už předem působil Marian Varga. Autoru těchto řádek, pamětníkovi, připomíná spíš později geniálního skladatele Karla Svobodu. Svobodu z mladických začátků v roli klávesáka legendární beatrockové formace Mefisto.

 

Michal Šupák prostě umí a jeho podání je mimořádné. Možná v tom hrají roli geny, narodil se v Trenčíně (1988) a tam jsou muzikanti značně temperamentní. Na Janáčkově konzervatoři pak vystudoval klavír a za svou strhující interpretaci u klavíru získal už nejedno ocenění. Ne nadarmo byl do roku 2013 také členem skupiny Charlie Straight, kde hraje především na klávesy, ale neméně dynamicky i na akordeon, občas se tam chopí basovky a s energií sobě vlastní si rád zazpívá i vokály. Což nám ostatně předvedl, když je zpívala Kaia Brown.

 

Michal Šupák na webu uvádí, že by jednou chtěl koncertovat na klavírní křídlo Steinway. V Atriu se mu to splnilo. Představil nám tam totiž téměř premiérově nově pořízený klavír - Steinway…

 

 

 

A Kaia Brown?

Tu pro jistou část publika netřeba představovat. V roce 2010 se přestěhovala do České republiky. Pochází z Brooklynu a je to znát. Od roku 2013 exceluje v roli typické americké frontmanky kapely N.O.H.A. a souběžně v Tonny Blues Band.

 

 

A co jsme kromě „Nesem vám noviny slyšeli?

Základ klavírního recitalu Michala Šupáka tvořil program, jímž se prezentoval na Pražském jaru 2017. Tedy směs vlastní tvorby a úprav skladeb jazzových velikánů jako Chick Corea, Brad Mehldau, George Gershwin a jiní. V podání Brown jsme pak vyslechli songy od Niny Simone, Raye Charlese a špiček amerického rhythm and blues, gospelu a soulu.

Celý koncert nám Michal Šupák ozvláštnil tím, že usedl za varhany. A zvuk velebného nástroje prezentujícího, pro tento nástroj dost netypické žánry, byl sám o sobě zážitek.

 

 

 

 

 

 

 

 

N.O.H.A.

(Noise of Human Art) je česko-americká skupina (hraje drum and bass a world music). Skupinu založil Philip Noha a MC Chevalier Hadley v roce 1995. Skupina již účinkovala na festivalech jako Eurospotting-Kopenhagen (DK), Bourges Festival (F), Roxy-Istanbul (TR) a dalších světových, včetně českých Rock for People, Colours of Ostrava Beats for Love.

 

 

Za Trojku

Příspěvková organizace byla zřízena Městskou částí Praha 3 za účelem organizace a zajišťování kulturního vyžití a zájmové činnosti obyvatel a návštěvníků Prahy v oblasti hudební, taneční, divadelní, vzdělávací, výstavní a společenské. Za Trojku provozuje nově vzniklé Kulturní centrum Vozovna a koncertní a výstavní síň Atrium na Žižkově.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

130 00 Praha 3

Čajkovského 12

 

Hodnocení:  100 %

Richard Koníček

Foto: www.zatrojku.cz