Michal Škapa / Tron: Neon Demon aneb svítící objekty nejsou zdaleka jen prvoplánové artefakty, lze v nich najít skrytou symboliku

06.09.2023 18:38

 

 

Michal Škapa / Tron

Neon Demon

6. 9 – 10. 11. 2023

Musoleum

 

 

Michala Škapu v čase všeobecného uměleckého vzedmutí,

jež k nám vnesla devadesátá léta

oslovilo graffiti.

Někdejší writer, se však propracoval až k do galerií a začal nejen malovat.

Dnes je z něj renomovaný a uznávaný výtvarník (neboli Tron)

který se však stále ještě vrací do ulic

se svými dokonale propracovanými velkoformátovými malbami.

 

 

Divoké devadesátky nebyly divoké jen v negativním smyslu

na poli politickém či ekonomickém,

ale byly – ovšem pozitivně – divoké i v kultuře.

Otevřela se konečně železná opona ničeho a průlomem k nám proudilo to,

čím žil – zcela legálně ba i oficiálně – svět za touto oponou.

A my to vítali.

My, co netvoříme kulturní statky, ale rádi je přijímáme,

hlavně však ti, co je tvoří.  

Patří k nim nesporně i plejáda writerů, kteří začali „řádit“ v ulicích vyzbrojeni spreji s barvou. Samozřejmě, že tuto část kulturní fronty tvořili do značné míry neumětelové, kteří si

sprejem exponovali především své vlastní kulhající ego.

Ale mnozí měli opravdu talent a jejich výtvory uspěly, protože

netradičně oživily náš omšelý a zašedlý veřejný prostor.

Zrodila se tak nová generace, nových tvůrců, a zrodil se s nimi i nový obor umění.

Uspěli a dospěli až do ateliérů a z fasád se dostali i do kamenných galerií.

Jedním z nich je i Michal Škapa.        

V devadesátých letech ho oslovilo graffiti a začal v pražských ulicích se sprejem jako writer. Pak se ale přesunul do ateliéru a začal malovat. A dnes je výtvarník.

Michal Škapa (44) neboli Tron je oceňovaným umělcem,

který se vrací do ulic už jen s propracovanými velkoformátovými malbami.

 

 

Pod poděbradským murálem…

 

I když jsme na www.www-kultura-eu.cz o Michalu Škapovi psali vícekrát a vždy nás něčím překvapil a vším zaujal, tak nějak neoficiálně a osobně jsme se setkali k rozhovoru až v čase tvorby jeho impozantního mohutného a na dané fasádě už také krajně žádoucího murálu, v létě roku 2023 v Poděbradech ve Fügnerově ulici (viz. náš článek https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/michal-skapa-mural-aneb-mural-ktery-vznikal-pod-zvedavym-dohledem-podebradske-verejnosti/ ).

Obdivovali jsme tam nejen vznikající kompozici nového murálu, ale také relativně šibeniční termín, který měl autor na jeho vznik. Z různých důvodů, to byly jen čtyři dny! A každý, kdo jsme někdy byli nuceni svépomocně vymalovat třeba jen koupelnu v našem příbytku, víme až moc dobře, jak to jde ztuha, kolik námahy to obnáší a jak dlouho to trvá. Michal Škapa na nás však působil dojmem, že náš údiv a obdiv na ten čtyřdenní maraton chápe spíš jako, že je to moc dlouho, protože nám k tomu vysvětloval nezbytnost vysokozdvižné techniky a zdálo se, že by snad byl býval to dílo vytvořil rychleji.

Inu Michelangelo Buonarroti po vytvoření své malířské výzdoby Sixtinské kaple by si s ním asi měl o čem pohovořit.

Murál ale vznikl a Poděbrady teď mají o další turistickou i uměleckou atrakci víc.

Významné pro nás bylo, že jsme byli mistrem pozváni na jeho nejbližší výstavu v Praze, která se zahajuje 5. 9. 23, v prostorách svébytného Musolea Davida Černého.

Nešlo samozřejmě o murál, ale o další specializaci tohoto multitalentního autora, kterou jsou jeho světelné neony.

 

 

Škapovy neonové objekty

 

Neonové objekty patří k dalšímu uměleckému směru, který Michal Škapa opravdu ovládá mistrně. Nejde totiž jen o jakousi prioritní formu sdělení. Světelný efekt různobarevných a různě propletených často blikajících a barvu měnících neonů, které už jako celek, působí velice poutavě a jsou - sami o sobě - výtvarně designovým artefaktem. To ale není vše. Tahle díla, kterým se Michal Škapa podle svých slov věnuje poslední dobou dost aktivně, povyšují onu pouze zdánlivou změť neonových trubic - v obrazy. Obrazy obsahující nejrůznější šifry oním barevným světlem vlastně „jen“ sdělované.  

O něčem svědčí, že když jsme studovali před časem na výstavě dvou Michalů, Škapy a Cimaly, v Galerii U Betlémské kaple vystavené objekty my dospělí, a objevovali je v hlubším významu, tak náš – tehdy tříletý „spolupracovník“, který se tam nacházel s námi, byl nadšen neméně. (viz. náš článek  https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/duo-neone-2-neoneon-aneb-svetlo-dokresli-co-autor-namaloval/ ). Jinými slovy, Škapova díla jsou výtvory, které osloví (i když každého asi jinak) celou generační škálu. Což se o mnoha moderních výtvorech, mnoha současných výtvarníků, říci nedá.

Proto jsme také osobní pozvání na výstavu Michala Škapy do Musoela nejen že neodmítli, ale dokonce jsme jí dali přednost před poprázdninovou vlnou souběžně zahajovaných výstav po celé Praze.

 

 

Neon Demon

 

Michal Škapa nás nezklamal. Jak by také. Zahájení výstavy bylo naprogramováno na 18 hodin. Bdělá služba Musolea střežila zvědavce, aby nepronikli do výstavní prostory této výstavě přidělené. Když se však před šestou objevil usměvavý autor, byl uvítán již nashromážděným davem natěšených nadšenců a ocitl se tak před malým dilema. Svítící objekty ještě nesvítily. Čekali až na mistra svého oboru. Na okamžik zaváhal, zda nás vpustit až oficiálně k rozsvíceným artefaktům, nebo – a rozhodl se pro otevřené karty, jak mu jeho povaha káže – nás vpustit hned. Zvítězila jeho neformálnost, prohlásil, ale, co, pojďte se mnou, alespoň budete svědky rozsvěcení. A my byli. A vděčnými.

Autor, tak fakticky zahájil svoji neformální komentovanou prohlídku. Byl totiž trvale obklopen zvědavci a zvídavci a trpělivě jim stále dokola, kvůli později přišedším, vysvětloval a komentoval své práce.

Sešla se nás požehnaná zájmová skupina. Spatřili jsme tam jiné například i celé vedení Gallerie Pelle, kde měl autor před časem veleúspěšnou výstavu, spatřili jsme i řadu výtvarníků a hlavně zástup autorových přátel a obdivovatelů.

Bylo se nač dívat a bylo o čem nad jednotlivými výtvory také přemýšlet. Ona zmíněná do děl zakódovaná tajemství, poselství či chcete-li, šifry, vtělené do spletí neonových trubic, tu ukazující jen jeden vizuál, jinde vizuály rytmicky měnící a sdělující tak nejen jedno heslo, ale šifer tolik, že až tvoří malá velká sdělení. Jen je hledat a nacházet, jen přemýšlet a objevovat. A jak už jsme si na vlastních následnících onehdy osobně potvrdili, i zde přítomné děti byly u vytržení. Kdoví, co - na rozdíl od nás - objevila ta dětská, dosud neotesaná, fantazie… 

 

 

O Michalu Škapovi oficiálně         

 

„Výtvarné kořeny Michala Škapy, známého také pod pseudonymem Tron, můžeme hledat v prostředí graffiti a street artu, které zformovaly jeho výtvarný projev a dodnes jsou v jeho přístupu patrny. Umělcova tvorba přesídlila z ulic do galerijních prostor, nabyla hlubšího sdělení a subtilnějšího výrazu, přesto si však zachovala svobodu a autenticitu příznačnou pro streetartové prostředí. U Škapy dominuje především nástěnná malba, často obohacená o konstrukce vytvořené z neonových trubic či rozličných drátů, které posouvají podobu závěsného obrazu směrem k objektu s reliéfním vyzněním. Zásadní roli v jeho díle hraje motiv města a urbanistické krajiny. Druhým velkým tématem je také práce s písmem, které se mnohdy přetváří v abstrahující dynamický znak se šifrovaným obsahem, jenž ve vzájemném prolínání a vrstvení se s umělcovým mnohdy drobnopisným projevem vede ke zhuštění obsahu a znesnadnění jeho čtení.“

 

 

O Michalu Škapovi přiloženo (a přeloženo) k výstavě

 

„Michal Škapa (1978) je jedním z nejvýznamnějších autorů spjatých s českou graffiti scénou. Patří k silné generaci spisovatelů 90. let a dlouhodobě patří k jejím lídrům. O Škapových kvalitách svědčí i to, že se dokázal prosadit i v galeriích. Byl jedním z autorů spjatých s legendární Trafo Gallery v Praze a spolupracuje s Meet Factory, kde má již jedenáct let vlastní studio. Jako umělec pracuje s různými médii a formáty, od nástěnných maleb, akrylové abstrakce rukopisů a airbrush figurativních kompozic až po site-specific instalace a prostorové objekty. Působí také jako grafický designér. Škapa založil Analog! Bros serigrafická dílna a úzce spolupracuje s labelem BiggBoss.

Zúčastnil se několika velkých prezentací, ať už to byla nepřekonatelná mezinárodní graffiti a street art show Names (2008), nebo výstava Městem posedlí (2012) v Galerii hlavního města Prahy. Rovněž reprezentoval Českou republiku na EXPO 2010 v Šanghaji.

Mezi jeho významné výstavy patří 00 NIC (00 NIC) v Trafo Gallery (2011), Ode zdi ke zdi (Od jedné zdi ke zdi) v Galerii výtvarného umění (GAVU) v Chebu (2012) a zásadní projekt s názvem Graffoman v Chemistry Gallery v Praze (2014). Po Graffomanovi následovala úspěšná výstava Analfabet (Negramotní) v Trafo Gallery (2017), kterou doprovázel Škapův první velký katalog. V roce 2018 se Škapa zúčastnil festivalu Signal se svým exteriérovým neonovým objektem Zjevení a připravil svou největší výstavu Babylon ve Wille Pellé.“

 

Text a foto: Richard Koníček

 

 

Michal Škapa / Tron

Neon Demon

6. 9 – 10. 11. 2023

Musoleum

https://musoleum.cz

Nádražní 2584/2, 150 00 Praha, Smíchov

+420 721 029 804

info@musoleum.cz

 

 

Více k Michalu Škapovi:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/michal-skapa-mural-aneb-mural-ktery-vznikal-pod-zvedavym-dohledem-podebradske-verejnosti/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/michal-skapa-babylon-aneb-protneme-li-slozky-kodu-jazyka-pisma-a-zapisu-myslenky/ 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/reverse-pasta-oner-jakub-matuska-aka-masker-vladimir-518-michal-skapa-epos-257-david-krnansky-jiri-georg-dokoupil-lui-aneb-kdyz-graffiti-jiz-patri-do-prostoru-soucasneho-umeni/ 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/invisible-cities-neviditelna-mesta-and-featuring-giovanni-battista-piranesi-aneb-na-smetisti-dejin/ 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/duo-neone-2-neoneon-aneb-svetlo-dokresli-co-autor-namaloval/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/unikatni-mural-michala-skapy-a-ondreje-vyhnanka-aneb-ztracene-mesto-na-vystavisti-kde-se-nevystavuje/ 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/michal-skapa-%e2%80%93-graffoman-aneb-kdyz-%c2%b4piseme%c2%b4%2c-uvedomujeme-si-sami-sebe%21/ 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/sexplicit-vol-3-aneb-valentine-different-thematic-art-exhibition/ 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/perlolodky-aneb-kdyz-na-veci-zrejme-ani-nepomyslime-a-zapomenout-na-ty-dulezite-nesmime/