Michal Škapa – Mural aneb mural, který vznikal pod zvědavým dohledem poděbradské veřejnosti

04.09.2023 18:24

 

 

Michal Škapa – Mural

15. 8. – 19. 8. 2023

Poděbrady, Fügnerova

Událost byla součástí programu

Město=Galerie 2023

 

 

 

Sedmého ročníku streeart festivalu „Město=Galerie 2023“

se letos zúčastnila čtyři města:

Benátky nad Jizerou, Nymburk, Mladá Boleslav a Poděbrady.

 

Co je Projekt Město=Galerie?
 

·         Vytvoření prostoru pro kreativní tvorbu talentovaných umělců na základě formátu sympozia s 14ti-letou tradicí.

·         Představení regionu a zúčastněného města širší veřejnosti v Čechách i ve světě, jako multikulturního města reflektujícího tempo doby.

·         Prezentace současného moderního umění jako možnosti aktivní realizace a možnosti oživení nevzhledných a betonových ploch, domů, zdí a veřejně přístupných míst ve městě.

·         Obohacení veřejného prostoru městy o umělecká díla trvalé hodnoty, která pak mohou fungovat ve veřejném prostoru mnoho let.

 

 

V Poděbradech jsme nemohli chybět

 

O www.www-kultraok-eu.cz je návštěvníkům tohoto webu za deset let jeho existence jistě dostatečně známo, že i když je bytostně zasvěcen kultuře v Praze, nevyhýbá se ani přesahům mimo rámec Prahy. Buď je to proto, že se tvůrci webu někam vypraví a nedá jim, aby se tam o něco nezajímali což posléze publikují, aby i návštěvníci webu poznali, co je na cestě či při pobytu zaujalo. Specifickým bodem těchto přesahů, je ovšem jejich celoživotní srdeční záležitost – město Poděbrady.

O akci nazvané Město=Galerie 2023 jsme sice už zaslechli, ale zatím jsme se s ní nikde neprotli. Když nás však ředitel Galerie Ludvíka Kuby Vojtěch Odcházel informoval, že letos se této akce zúčastní i „naše“ město Poděbrady, bylo jasné, že u toho nemůžeme chybět. Navíc, nový mural vzniklý v rámci akce Město=Galerie 2023 bude vytvářet námi obdivovaný „murálista“ Michal Škapa. A rázem nebylo co řešit.

 

 

Program poděbradské akce:     

 

16. 8. středa ● start maleb murálů

    MICHAL ŠKAPA = mural v ulici Fügnerova

    DUB crew vs. 72 crew production = zóna Ostende

    ZEB ONE = rampa u nádraží

19. 8. sobota ● Loop Colors graffiti exhibice na třech zónách

    zóna odhluk stěna u tratě u nádraží a přilehlé plochy pod nadjezdem

    zóna rokle pod mostem

    zóna Ostende

    STREET TRAIN s drinky a hudbou

    od 16:30 do 18:30 mezi všemi zónami street train zdarma, odjezd je v 16:30 od nádraží

 

 

Dorazili jsme záměrně den před ukončením

 

I když si Michal Škapa, kterého jsme v Poděbradech ve Fügnerově ulici navštívili 18. 8. v dopoledních hodinách (a byl v plné práci), mohl říci, že jsme ho přišli zkontrolovat, neučinil tak. I když jsme ho zjevně zdrželi od pilné práce, a ještě jí nemálo zbývalo, se nám přesto ochotně věnoval. Krom diskuze o akci vůbec a jeho vlastní motivaci k účasti v ní, jsme se dozvěděli i milou zprávu, že 5. 9. 2023 bude otevírat svoji výstavu ve výstavní síni v pražském Musoleu Davida Černého, kam nás také osobně pozval.

Vzhledem k časovému tlaku na tvůrce, vedru historického data a naší toleranci, jsme mistra nechali pracovat na díle, které rozhodně stálo mnoho práce a úsilí.

Ale výsledkem je, že proměnilo jednu kaňku na celkové image „našich“ - jinak veskrze půvabných - lázní v umělecký zážitek ve veřejném prostoru a že bude nadále zvyšovat kulturní dojem z Poděbrad.  

 

 

Něco málo podrobností o projektu Město=Galerie obecně 

 

·         Základ všeho je, že umělci postupně vyzdobí 3 česká města

·         Vzniknou tak velkoformátová graffiti

·         Šedivé stěny a zapomenutá místa se během několika dnů promění na umělecká díla, která zůstanou ve veřejném prostoru jako odraz doby.

 

„Moc si vážíme toho, že i letos převzala nad festivalem záštitu hejtmanka středočeského kraje Petra Pecková, těší nás zájem měst o spolupráci a jejich podpora, v Mladé Boleslavi jsme navázali spojení s Nadačním fondem Škoda Auto. Jsme rádi, že veřejný prostor není lidem lhostejný a mají zájem ho obohacovat touto netradiční formou umění. V některých městech se už vlastně jedná o dlouhodobou spolupráci a stává se tradicí,“

ředitel a kurátor jedinečné výstavy pod širým nebem Lukáš Kladívko

 

·         Na desítky metrů čtverečních velkoplošných murálů padnou stovky barev ve spreji a kilogramů fasádních barev, které na stěny umělci nanášejí z lešení či vysokozdvižných plošin.

·         Murály ve městech přitahují pozornost turistů a stávají se hojně navštěvovanými atrakcemi.

 

„Není to jen setkání umělců, kteří se vzájemně inspirují a předávají informace, festival přitahuje každoročně stovky diváků, pro které je připraven bohatý doprovodný program v podobě workshopů, graffiti jamů s hudbou a grilováním.“

ředitel a kurátor jedinečné výstavy pod širým nebem Lukáš Kladívko

 

·         Graffiti nevznikají náhodně a bez rozmyslu, výsledek je dlouho dopředu naplánovaný a umělci je konzultují s pracovníky kulturních odborů jednotlivých měst i architekty.

·         Většina ploch je na sídlištích a v okrajových částech měst.

·         Na rozdíl od veřejných ploch, kde si mohou začínající umělci zkoušet svoje kresby, však tato díla zůstávají součástí vizuální stránky města.

 

„Je to jedinečná možnost, jak se můžeme výtvarně realizovat na plochách, které jsou roky nedotčené a často zanedbané. Tyto místa se stávají pak orientačním bodem pro místní, a destinací pro turisty, kteří cestují za tímto uměním po celém světě.“

produkční festivalu Jakub Jandora.

 

·         Aktuální informace a celý program najdou návštěvníci vždy na sociálních sítích - facebooku nebo instagramu @mestogalerie, případně na webových stránkách www.mestogalerie.cz

 

 

O Michalu Škapovi

 

Michal Škapa (* 4. května 1978) je český výtvarný umělec, jehož počátky tvorby se nacházejí v kreativní grafice a ve veřejném prostoru v podobě graffiti.

Vystřídal několik „nicků“, tedy writerských přezdívek, z nichž nejznámější jsou 2Rock, Key a Tron.

V roce 2000 vyrazil spolu se Splashem a Romeem do Spojených států. Navštívili New York, kolébku graffiti, kde několika panely na newyorském metru a oneman barevným wholecarem prakticky vytvořili třešničku na dort své ilegální tvorby.

Věnoval se mnoha grafickým činnostem (časopis Rooftop, Free Magazine, Upstream), vizuálům festivalů (mj. Names), knih a obalů CD.

Později se začal věnovat i ateliérové tvorbě.

V roce 2010 byl jedním z vystavujících na světové výstavě Expo v Šanghaji.

Svoji první sólovou výstavu měl v pražské galerii Trafačka v roce 2011.

V roce 2020 vystavoval v pop-up kulturním prostoru G-18 v Poděbradech.

Pracuje v rozlišných médiích a formátech od realizace nástěnných maleb – muralů, akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice, až po site-specific instalace a prostorové objekty.

Je zakladatelem sítotiskové dílny Analog!Bros a blízkým spolupracovníkem labelu BiggBoss.

 

Text (s využitím tiskových materiálů) připravil: Richard Koníček

Foto: Marie Kubíčková, DiS (4 x) a internet (6 x)

 

 

Michal Škapa – Mural

15. 8. – 19. 8. 2023

Poděbrady, Fügnerova

vstup zdarma

Událost je součástí programu Město=Galerie 2023.

Partneři události:

Lázně Poděbrady, a. s. a Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady

 

 

Více k Michalu Škapovi:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/michal-skapa-babylon-aneb-protneme-li-slozky-kodu-jazyka-pisma-a-zapisu-myslenky/  

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/reverse-pasta-oner-jakub-matuska-aka-masker-vladimir-518-michal-skapa-epos-257-david-krnansky-jiri-georg-dokoupil-lui-aneb-kdyz-graffiti-jiz-patri-do-prostoru-soucasneho-umeni/  

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/invisible-cities-neviditelna-mesta-and-featuring-giovanni-battista-piranesi-aneb-na-smetisti-dejin/  

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/duo-neone-2-neoneon-aneb-svetlo-dokresli-co-autor-namaloval/  

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/unikatni-mural-michala-skapy-a-ondreje-vyhnanka-aneb-ztracene-mesto-na-vystavisti-kde-se-nevystavuje/  

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/michal-skapa-%e2%80%93-graffoman-aneb-kdyz-%c2%b4piseme%c2%b4%2c-uvedomujeme-si-sami-sebe%21/  

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/sexplicit-vol-3-aneb-valentine-different-thematic-art-exhibition/  

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/perlolodky-aneb-kdyz-na-veci-zrejme-ani-nepomyslime-a-zapomenout-na-ty-dulezite-nesmime/

 

 

(Petra Procházková, hejtmanka Středočeského kraje, nad výsledkem přímo jásala)