Mezinárodní erotický veletrh EROFEST 2015 aneb prostě nám to tu chybí

24.11.2015 12:31

Hotel Diplomat– Praha

21. – 22. 11. 2015

 

Praha si hraje na světové velkoměsto. A právem. Ale ruku na srdce, v mnohém k tomu má blízko, v mnohém je i mnohem dál, ale v mnohém mírně pokulhává. A jednou z věcí, která by Praze evidentně slušela a která jí dnes chybí a znovu by ji měla zdobit, je Erotický veletrh.

 

 

Holky český jsou moc hezký

Erotický průmysl žije. Všude a pořád. I když se téměř stáhl ze stánků trafik, i když téměř vymizel z půjčoven a téměř vymizely - až na čestné výjimky – i specializované videopůjčovny. Dokonce už skoro vymizeli z trhu i čeští producenti a distributoři. To ale ještě neznamená, že vymizela erotika jakožto základní potřeba nás všech normálních a jakožto zábavní průmysl s tím spojený.

Ne. Erotika se prostě jen přetransformovala. Způsobila to dostupnost internetu. Jeho prostřednictvím vstupuje dnes erotika až do těch nejintimnějších prostor, k nám domů, do našich počítačů, na naše monitory. Ba co víc, funguje nám na klinutí a na přání. A kdo si co žádá, toho může mít, až ho z toho bude hlava (a nejen ta) brnět.

 

A co si budeme nalhávat, ač průmysl šudlátek, pomůcek, uměláků či jak chcete, prosperuje, pohyblivé obrázky jsou pohyblivé obrázky. A k těm je třeba aktérů. Co aktérů! U těch jde hlavně o jistý detail, co rozhodně detailní být nemá. Ale aktérek je třeba. Ty táhnou erotiku. A jak by ne.

Na ženské je krásné vše a mnohé zejména.

 

Na mužském je výběr a užitnost limitovanější. Takže dívek v erotice je třeba jak soli k vaření.

 

A jsme u toho podstatného

Velké procento aktérek v celosvětovém měřítku pochází od nás. A ne snad jen z důvodů ekonomických, ono to je – když se zadaří – docela lukrativní řemeslo, ale to by ještě neznamenalo, že musí být nutně obsazen jen dívkami z Čech. Ekonomický aspekt mají i jiné a odjinud. Naše dívky mají ale jednu velkou výhodu nad všemi ostatními – holky český jsou moc hezký. A nejen to. Autor těchto řádek z určité části svého mediálního působení ví moc dobře, o čem mluví. Většina našich dívek, jdoucích s těly na trh a dobývajících svět erotiky, není jen pěknou podívanou, ale jsou to v drtivé většině středoškolačky, v menší míře dokonce vysokoškolačky, jež se prostě u nás na trhu práce nechytly. A tak, nejen že jsou atraktivní, ale jsou také inteligentní a umějí nejen vypadat a fungovat, ale i hrát (i to je v téhle branži nutné, ne že ne) a umějí si i poradit. Nejsou to totiž hloupé husičky, co skočí na každý špek prvnímu šejdíři. A tak dobývají svět. A navazují tak na celou plejádu světových superhvězd českého původu, které jim už tak trochu, za těch pětadvacet let, co se můžeme i my u nás angažovat na plné pecky, prošlapaly cestičku a udělaly dobré jméno a reference. Čili, erotika k nám lidem, k nám Čechům, k nám Pražákům patří, a tím pádem k nám patří i veletrh.

 

 

Praha není Berlín, ale Praha byla Praha

Laťka nastavená monstrveletrhem a světovou špičkou, berlínským Venus, je v jiných dimenzích. Venus je světové erotické Expo. To platilo, platí a snad i platit bude. I když už ani v Berlíně na výstavišti to není to, co bývalo. Rozumí se co do rozsahu a masovosti! Ne, co do úrovně. O té nelze diskutovat. Je dána tradicí a zkušenostmi pořadatelů. Praha má své limity. Počet obyvatel, mentalita, prostory a pořadatele. Ano i pořadatelé mohou být limity.

 

  • Když se v Praze konal první ročník erotického veletrhu Erotica Sex 1994, začínal skromně. Pořadatelsky skromně. Začínal. Diváci ho ale vzali útokem. Kulturní dům na Smíchově praskal ve švech. Praskal tak dlouho, až se veletrh Erotica Sex musel přesunout na Pražské výstaviště v Holešovicích, a tam vydržel až do 16. ročníku v roce 2010. A nešlo jen o kapacitní možnosti uspokojení počtů diváků, ale také vystavovatelů a účinkujících, kteří se k nám do Prahy sjížděli rádi a z celého světa. A nejen ty české hvězdy, ale i světové hvězdy.

Praha byla prostě veletržní dvojkou Evropy. Jenže, krize hospodářství, krize v našich peněženkách, krize vystavovatelská a hlavně krize celé erotické branže způsobila, že veletrh Erotika Sex zmizel ze světa. Zbyly jen krásné vzpomínky a divácký hlad. Hlad po dalších ročnících. Pokusy o obnovu byly. Ale objevily se ty výše zmíněné limity pořadatelské. Zkrátka ti, kdo si mysleli o sobě a svých schopnostech kdoví co, to neuměli.

 

Propadák následoval už rok po té. A pak další. A ozvěna debaklu se šířila jako ozvěna pádu laviny v horách. Na další pokusy už nereagovali nejen kvalitní účinkující, kteří už nemínili vážit cestu kvůli takové šmíře, jakou jim Praha začala nabízet a postupně tím pádem ani diváci.

  • Poslední pokus v roce 2012 v Praze na náměstí Míru nabízel sice snahu i dobré úmysly. Působil i důvěryhodně, ale vyzněl nakonec také do ztracena. I pro pořadatele. Ekonomicky.

 

Výkřik do ticha?  

Po roce 2012 se už nikdo neodvážil o nic tak velikého a nastalo skoro až socialistické ticho nad velkou erotikou. Až přišel rok 2015 a s ním veletrh nazvaný EROFEST 2015. Uskutečnil se ve dnech 21. – 22. listopadu 2015 v Praze ve výstavních sálech hotelu Diplomat. Pořadatelé FOTION, s.r.o. a 4Events si byli zjevně vědomi vstupování na tenký led, a že vše je koneckonců o penězích a výsledném součtu na stranách Má dáti a Dal. Proto už v avízech zdůraznili, že „akce nebude jen o erotice, ale i o módních trendech, plastické chirurgii a dalších souvislostech.“

A pak také dodali: „Veletrh bude cílený jak na jedince, tak i na mladé i starší páry, kteří chtějí poznat novinky ze světa erotických pomůcek. Prezentována bude i plastická chirurgie, vířivky, povzbuzovací a konzumační prostředky, tetování, spodní prádlo i kostýmy.“

 

 

Jinými slovy, především trh s erotickým zbožím. Nic proti tomu. To přece funguje i mimo veletrhy a dokonce i při posedlosti nás všech internetem. Vlastně i díky jemu. Ono se totiž daleko snáze kupuje erotika pěkně anonymně přes počítač, než když bychom měli vejít do obchodu a říci – „paní, já bych potřeboval gumovou pannu. Vzor česká superstar minulosti -Silvia Saint“, třeba. Jasně. Erotické zboží na prvním místě. Jo. A až teprve v dalších větách avíza na veletrh pořadatelé uvedli že: „Součástí veletrhu bude i večerní akce a doprovodný program“. Takže živá erotika bude, ale jenom jako bonus, nadstavba, doprovodná akce.

 

Ano, tím jsou dány mantinely a člověk by měl mít jasno, na co jde.  Jak moc si to ale předem uvědomili hrnoucí se, ba přímo valící se diváci, těžko říci. Za čím tam šli víc? Zda za přehlídkou zboží nebo živého masíčka? Nám se zdálo, že spíš za tím reálným sexem.

 

O programu a návštěvnosti

Hlavní tváří veletrhu byla světoznámá herečka Tarra White, která se postarala o hlavní program večera. Tahák jak hrom. A dokonce i pár hvězd tam bylo s ní. Skvělé! Především jiná stejně světová superstar, Cynthia Vellons (to pro pamětník) alias Cyn Vell (to pro současníky). A její vystoupení patřilo nesporně k tomu, co na veletrhu každý uvítal a možná i hledal. (Což prohlašuji nejen s ohledem na naši dávnou skvělou spolupráci známost s touhle úžasnou ženskou). Jenže co dál?

 

 

Jo, program byl nabitý po oba dny. Jo. Ale měl jednu vadu. Malý, nepřehledný sál, kde ti, co vešli později než ti chtivější, neviděli prakticky nic. Dá se pochopit, že malý sál hotelu je levnější než třeba velká hala Pražského výstaviště, ale v tom je právě ten rozpor. Diváci – mnozí ještě pamětníci někdejších skvělých veletrhů Erotica Sex, -se tam zkrátka nemohli narvat a když, tak jako v ranní špičce v tramvaji. A možnosti osahat si nejnovější erotické pomůcky a vychytávky? Ano, to je jistě fajn, ale v tlačenici, jako když je vánoční výprodej v supermarketu…? A módní přehlídky značkového spodního prádla a soutěže o ceny a škola svádění a fetiš zóna a moderní vířivé vany,a koktejlové bary a občerstvení a spousty krásných hostesek a svalnatých promotérů a mnoho dalšího? Návaly, návaly, tlačenice, problém… A za dvě stovky na osobu? No, tak to už je na pováženou.

 

Malé vybočení o velkém objevu (alespoň pro nás na www.www-kulturaok-eu.cz )

 

Antonín Svoboda z Žatce, fotograf a kamarád všech existujících fotoaparátů vůbec, na Erofestu křtil svůj další kalendář. Aktů, samozřejmě, jak jinak. A fotky to jsou fakt prvotřídní. Klobouk dolů. Však také dobrými sudičkami, které uronily nad kalendářem - ne slzu - ale šampáňo, byly hvězdy akce, Tarra White, Cyn Vell a Antonia Sainz, nositelka čerstvého titulu - Miss Erotika za rok 2015. Blahopřejeme. Všem. Ale panu Svobodovi především.

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže co dodat za prosté diváky?

Každý začátek je těžký. Pro každého. Se vším, a s erotikou a její prezentací formou veletrhu, zvlášť. Myšlenka na pořádání je víc než nosná. Zájem veřejnosti je nezpochybnitelný. Tak co víc chtít? Jen to chce – podle nás na www.www-kulturaok-eu.cz,větší a příhodnější prostor.

Hotel Diplomat je sice příjemný, elegantní, pohostinný, organizace fungovala, zázemí je tam důstojné, potud ano, ale je to tam malé. Sami pořadatelé odhadovali návštěvnost na 50 až 75 tisíc diváků. Nevíme, jaký počet nakonec zaznamenali, ale v každém případě je třeba počítat, že značná část diváků tam nejde jen ´na otočku´. Jde si to tam užít. Tedy zhlédnout víc vystoupení a programových čísel, lehce voyeursky nahlédnout do zákulisí, a to jde vždy, pořádně si to probrat u  zajímavých stánků, pokochat se půvabnými hosteskami, ulovit nějaký ten autogram, fotku s hvězdou v náručí a něco popít i pojíst. Jinými slovy 4 až 5 hodin. A nepřichází sám. Takže počítejme, že během hodiny by se na akci mělo protočit přes tři tisíce lidí. A něco z toho mít. A na to jedno sebelepší hotelové patro stačit nemůže. Takže snad příště. A o tom zda příště, rozhodne nakonec stejně a nekompromisně jedině ekonomika. Tak držíme palce. Pořadatelům i sobě. K Praze přehlídka erotiky patří a je na čase její tradici zase rozjet a udržet. Protože holky český jsou moc hezký…

 

Naše Repo z pokusu o zatím poslední veletrh v roce 2012:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/erotic-festival-2012-aneb-bylo-milo-prague/

 

 

Hodnocení:  59 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková, archiv Cyn Vell