Martina Singerová: ´Happy end´: toaletní papír jako základní materie pro tvorbu šperku aneb když to někoho napadne?!

05.06.2014 16:01

Galerie ZÁŘÍ – Praha

3.  – 27. 6. 2014

 

Na vernisáži výstavy mladé české šperkařky Martiny Singerové ´Happy end´, které se osobně v bleděmodrém zúčastnila usměvavá autorka Martina Singerová . Dříve vytvářela šperky z filmového pásu, pak ale pro svou uměleckou práci objevila toaletní papír. Měli jsme tak možnost vidět, jak z obyčejné věci, jakou je toaletní papír, mohou díky uměleckému experimentu vzniknout předměty, většinou náhrdelníky, které s původním materiálem nemají zdánlivě nic společného.

 

Proč ´Happpy end?´

Jako Happy end /šťastný konec/ můžeme chápat de facto finální podobu šperku, kterou vtiskuje mladá umělkyně Martina Singerová toaletnímu papíru. Ten díky umělecké práci nekončí tam, co obvykle, ale nabývá nových rozměrů. Podle autorky se jedná při vytváření těchto šperků o návrat k samé podstatě materiálu (dřevo), ze kterého je toaletní papír – obvyklá věc denní potřeby –   vyroben. Z něj pak vznikají díky různému typu zpracování originální zajímavé šperky, pro které je autorka ceněna na domácí i zahraniční půdě.

 

Martina Singerová (1987 na Kladně)  je mladá talentovaná šperkařka, která  od roku 2009 studuje  u prof. Daniela Krugera, obor šperk,na  Umělecké škole Burg Giebichenstein v německém městě Halle an der Saale. Svou tvorbu představila v Čechách v autorské dvojici již v rámci přehlídky designSUPERMARKET již v roce 2012.


 „Toaletní papír je věc vnímána automaticky jako nedílná součást našich domácností. Je se samozřejmostí používána. Neuvědomujeme si z čeho, jak a proč jsou vyrobeny a co za jejich výrobou stojí. Samozřejmá spotřeba takovýchto věcí probíhá bez jakýchkoliv otázek o jejich podstatě a bývá i nesmyslně předimenzovaná. Vznikla pro mne otázka, jak materializovat to, o čem se běžně neuvažuje, jak zušlechtit běžnou věc každodenního života, jak vyvolat v divákovi zájem o podstatu, řekla k práci s netradičním materiálem Martina Singerová a dodává:Toaletní papír je vyráběn ze dřeva, nejčastěji borovicového, smrkového, březového a v nepatrném množství i eukalyptového. Tvrzením a konzervováním dosáhnu toho, že mohu toaletní papír řezat, brousit a leštit, což jsou procesy, které ke dřevu neodmyslitelně patří. Papír je transformován a dostává se na počátek svého původu. Pro diváka přestává být čitelný můj výchozí bod a začíná hledání po podstatě věci.“

 

Kurátorka: Eliška Lhotská

Galerie ZÁŘÍ

170 00 Praha 7

 Heřmanova 33

Máme otevřeno:  úterý – pátek: 13.00 – 19.00 hodin

 

https://www.facebook.com/events/310806869074553/?context=create&source=49#

 

Hodnocení:  70 %

Ing. Olga Koníčková (zpracovala z tiskové zprávy)

Foto: autorka