Markéta Tichá – Bright Spot / White Background aneb Světlé místo/Bílé pozadí je trefa do černého

08.04.2021 16:34

 

Markéta Tichá – Bright Spot / White Background

15. 3. 2021  - 30. 4. 2021

Vitríny Frýdlantská

 

 

Jak příznačné… Jsou-li galerie zavřeny, prázdno vládne nejen jim, ale i duším nás, jimž umění chybí tak jako jiné životní potřeby. Markéta Tichá svojí výstavou „bílých míst“ dala jasně najevo, že už moc dlouho vidíme, že nic nevidíme. Že hledáme a nacházíme jen ta bílá místa na kulturní mapě a v nás je z toho prázdno tak, jak je prázdné pozadí bez artefaktu na jeho popředí.

 

 

Bezkulturní čas, nás (co pořád ještě dodržujeme a snažíme se chápat i respektovat zahlcující zákazy, omezení a restrikce) vede k bloumání celosvětovým kulturním prázdnem. My na www.www-kulturaok-eu.cz se pořád ještě ale snažíme najít něco, co by to prázdno alespoň trošičku něčím zaplnilo. Proto informace, kterou jsme dostali o výstavě Markéty Tiché v galerii s názvem Vitríny Frýdlantská to naše bloudění zvědavě nasměrovala. Nejprve do vyhledavače plánu Prahy, kde že je Frýdlanská ulice a pak na Ďáblické sídliště. A udělali jsme dobře.

 

 

Není malého umění, jsou jen malé a velké nápady

 

A nápad Markéty Tiché je velký a perfektní. Nonsensový. Dadaistický. Trefně vzdorovitý. Vitríny Frýdlanstká jsou vlastně „jenom“ tři vitríny z někdejší samoobsluhy, která už není chrám konzumu, ale chrám alternativní kultury. Je? Byla. A byla by, kdyby svět (a my v něm) na tom nebyl tak, jak je. Markéta Tichá to vzala na své - ne ani snad výstavě – spíš performativní instalaci pěkně z gruntu. Když galerie zají prázdnotou, proč by pozadí v ateliéru nemělo také nabízet jenom světlo. Jenom? I světlo je kumšt. Ne nadarmo se mezi fotografy přávalo „Dobré světlo“. Dílo samo, fotka sama, by bez „dobrého světla“ byla mdlá a nanicovatá. Tak fajn, dopřejme světlu konečně nebýt jen nevnímaný a na pozadí upozaděný doplněk toho, co je na popředí. Dopřejme mu konečně být samo za sebe. Markéta Tichá, na vysvětlujícím panelu dokonce nabízí odborný výklad onoho „dobrého světla“ a odborníci to jistě posoudí. Běžný divák, ale ocení celek. Instalaci. Vypovídající o tom, co se děje, co je. Instalaci, řvoucí, že když nemůžeme vystavovat Něco, tak budeme vystavovat Nic. A je to výzva. Malířům, vystavte prázdné rámy. Muzikantům, hrajte ticho. Sochařům, vystavujete neotesané kvádry. Literátům, vydávejte prázdné knižní vazby. Taková je teď doba…

Ale ne, až tak to jistě autorka nemínila. Spíš lze říci, že instalací ilustrovala dobu a chtěla naznačit, že koncerty bez publika, divadlo na displeji mobilu sledované v tramvaji cestou k okénku s kafíčkem, je degradací kumštu. A že to tak nesmí dopadnout. Až se svět konečně zase otřepe a vzpamatuje, až se vir uondá. A abychom si na to snad - k naší škodě - nezvykli.

 

 

A teď už vážně…

 

Výstava Markéty Tiché Bright Spot / White Background je druhou výstavou galerie Vitríny Frýdlantská.  Připravila ji absolventka Ateliéru reklamní fotografie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a Ateliéru užité fotografie na ZČU v Plzni. Jak uvádí kurátorská zpráva: „Autorka vystavila jeden triptychů klauzurní práce na téma Reflexe fotografie, odkrývající na první pohled skryté, ale důležité místo procesu produktových fotografií – ateliérové pozadí. Povýšila je na objekt a místo produktů se zaměřila na jeho estetické hodnoty.

Letošní výstavní koncept galerie má téma prázdné místo, jež se volně inspirovalo osudem budovy bývalé prodejny Včela, v níž galerie je a kde vzniká spolkový prostor ÚL.

Série fotografií ukazuje v přenesené abstraktní rovině přeměnu prázdného místa, za pomocí detailu v nový obsah a poukáže na své opomíjené vlastnosti a vizuální atraktivitu.“

 

 

Teď ještě něco o autorce

 

"Fotografování mi pomáhá soustředit se. Ve chvíli, kdy se věnuji mé profesi, jež je současně i mou zálibou, měním se v jiného člověka. Soustředím se na nevšední okamžiky a jejich detaily. Přemýšlím nad jejich podstatou a formou zpracování. V tu chvíli jsem ve svém živlu."

Markéta Tichá (*1992).

 

 

Autorka působila se svou tvorbou na mnoha akcích v roli oficiální fotografky. Ať už to byl off program divadelního festivalu Encounter, Brno, divadelní festivalu v německém jazyce Drehbühne, Brno, studentský festival Culturea, Zlín, Pecha Kucha, Zlín, nebo studentské galerie Vestředu, Martinská 3, Plzeň. Byla také pověřena tvorbou propagačních fotografií neziskového projektu fashion show Dotek a v roli „dvorní“ fotografky ji najdeme podepsanou pod značkami jako designové šperky BOu, Barbory Opátové, Designshop Originál, Bezručova 24, Plzeň a Pěstuj Prostor z.s, Táborská 10, Plzeň. Už to hovoří samo za sebe…

A při tom stihla za pouhé 3 roky také připravit své expozice na víc jak 15 kolektivních i autorských výstav. A k tomu přičtěme její aktivní účast na workshopech doma i v zahraničí.

A nakonec ještě ocenění Cenou města Plzně za rok 2019 v kategorii Cena za mimořádný umělecký počin pro umělce do 30 let (kurátorský počin výstavy Post generation) v roce 2020.

A čím to vše? Markéta Tichá má smysl pro detail. Její fotografie se věnují s oblibou takovým detailům, které běžný divák považuje za nezajímavé. Autorka je ale dokáže zobrazit nově, nečekaně a zajímavě, takže najednou nás zaujmou. Jemností a chytrým humorem, často se zajímavým společenským přesahem. Tak jako ta 3 nasvícená pozadí v instalaci pro Vitríny Frýdlantská s názvem Bright Spot / White Background.

 

 

 

Text a foto: Richard Koníček

 

Markéta Tichá – Bright Spot / White Background

15. 3. 2021  - 30. 4. 2021

Vitríny Frýdlantská

Frýdlantská, 182 00 Praha 8

Galerie je - i v této nekulturní době – otevřena nonstop!!!