Marie Filippovová ´Body doby´ /Signs of times aneb jak různě můžeme ztvárnit množinu bodů?!

29.08.2014 10:54

Galerie Nová síň  -Praha

28. 8. - 31. 8. 2014

 

Vernisáž výstavy ´Body doby/Signs of times´  (tentokrát pouze čtyřdenní !),  jejíž autorkou je solitérní umělkyně, brněnská grafička, ilustrátorka  a kreslířka  Marie Filippovová (1938).  Autorka byla na zahájení své výstavy osobně přítomna. Vystudovala grafiku a kresbu, které je dodnes věrná. Za více než 50 let tvůrčí činnosti má za sebou obsáhlé dílo. Výstavu zahájila PhDr. Anna Janištinová. A na závěr jsme vyslechli exotickou hudbu skupiny Ensemble Marijan.

 Vystavili  jsme  výběr ´prací z cyklu ´Body doby´, na němž aktuálně pracuje. Velkoformátové tušové (lavírované) kresby jsou převážně monochromní s ojedinělým zapojením barev. Autorka v nich traktuje tématiku repetitivního kladení bodu, který je ústředním motivem autorčiny současné tvorby, přičemž zkoumá jak individuální povahu každého dotyku, tak možnosti v organizaci celé plochy. Ačkoli se problematice věnuje dlouhodobě, exponáty této výstavy vytvořila jako „site specific concept“ přímo pro uplatnění v Nové síni.

(oficiální text)

 

Marie Filippovová využívá metod opakování, zmnožování či variování, jež se vážou k nejrůznějším prostorovým útvarům často dosahujících monumentálního účinu. Jejich povrch pokrývají stopy štětce namočeného do barevných tuší, jež se shlukují do pravidelných struktur z nepravidelných bodů.

 

1957 – 1963: studium  VŠUP u prof. Antonína Strnadela

 

www.novasin.org

 Praha 1

Voršilská 139/3

Máme otevřeno denně od 11.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

Hodnocení:  80 %

 

Ing. Olga  Koníčková

Foto: © Ing. Olga Koníčková