Magické stříbro – Hledání kouzelného rohu aneb co v třeskuté zimě my skřítkové uděláme?!

11.11.2014 15:21

Není u nás – k naší škodě – v distribuci mnoho norských filmových pohádek, zejména pak těch, které lze zařadit do kategorie ´rodinné fantasy´. O jeden takový průlom v předadventním čase (premiéra v českých kinech 13. 11. 2014) se pokusila distribuční společnost Film Europe CZ, známá výběrem nadstandardní netuctové podívané na hranici alternativní produkce a divácky zajímavého filmu. A nutno říci rovnou a předem, že úspěšně.

 

Dvojka bývá riziková

Už podezřele dvojdílný název filmu „Magické stříbro – Hledání kouzelného rohu“ naznačuje,

že nějaké „Magické stříbro“ už tady bylo. A je to pravda. První díl tohoto norského filmu, tehdy ještě s jednodílným názvem Magické stříbro (Julenatt i Blåfjell) vznikl v roce 2009. Měl 84 minutovou stopáž, režírovali ho Roar Uthaug a Katarina Launing, podle scénáře Thomase Moldestada a Gudny Hagen. Za kamerou byl tehdy Gaute Gunnari, hudbu zkomponoval Magnus Beite a v hlavních rolích se objevili Sigve Bøe, Kyre Hellum, Johan Tinus Lindgren a Ane Viola Semb.

 

Snímek se u nás objevil na Zlín Film Festivalu. Pro osvěžení diváků, kteří už správně tušili, že něco takového v našich kinech šlo, doplňme, že tehdy ve filmu jednalo o to, že princezna Modrá růže (skřítek žijící v hloubi zasněžených norských hor) patří ke společenství skřítků, majících za povinnost zajistit přechod mezi denním světlem a nocí. Ten se odehrává v době, které říkají magická hodina a vyvolávají ho za pomoci magického stříbra, jež mají jen oni. Zápletka byla v tom, že král této společnosti stárne, nezvládá své poslání a potřebuje lék, aby mohl rytmus střídání pokračovat. Modrá růže se tedy pouští do boje o jeho záchranu a hledá na dobrodružné cestě potřebný lék.

Nesporný úspěch půvabné pohádky tedy vyvolal touhu producentů vytěžit námět ještě i v jinak vždy ošidné dvojce, která má proto onen dvojdílný název Magické stříbro – Hledání kouzelného rohu.

  • Všichni víme, že cesta „dvojek“ bývá značně dobrodružná jak pro tvůrce, tak pro diváky. Nasazená laťka se těžko překonává a scénáristicky se vařívá z vody. Jak se s tím vypořádali norští filmaři tentokrát, uvidíme v diváckých ohlasech. Za www.www-kulturaok-eu.cz si ale troufáme tvrdit, že i dvojka je výborná, ne-li lepší jedničky, což se nestává zase tak často.

 

Co je nového v říši modrých skřítků?    

Tak především to, že divák si musí nejprve nasadit před projekcí brýle na 3D. Už tím jsme o třídu výš, protože možností této technologie je tu využito dokonale. Dokonce by se dalo říci, že tvůrci nebyli uneseni technologií samou natolik, aby jí podřídili vše a za každou cenu, ale že na nás sněží, když opravdu má, že se nad námi vznášejí předměty, když nezbytně mají a že na dráze (horské, až zábavně horroroské) se cítíte jako spolucestující.

Druhá změna byla, že tvůrci nechali téma uležet a do dvojky se pustili až o dva roky později, takže vznikla až v roce 2011.

 

Třetí změnou, možná ne ani tak prvoplánově k lepšímu, ale rozhodně k jinému pohledu vedoucí, byla změna režiséra. Tentokrát dostal k dispozici materiál Arne Lindtner Næss.

Další změny jsou ve složení tvůrčího štábu. Zatímco scénář zůstal - moudře - v rukou původních scénáristů, jimiž byli a jsou Thomas Moldestad a Gudny Ingebjørg Hagen, zaručující poetiku a kontinuitu příběhu, tak kamera byla svěřena - asi zákonitě - jinému kameramanovi (Kjell Vassdal), který má větší zkušenosti s technologií 3D. Hudbu ale, z týchž důvodů jako scénář, komponoval stejný autor jako u jedničky, tedy opět Magnus Beite.

Napínavé to asi muselo být při rozhodování o obsazení hlavních rolí. Díky prozíravému a logickému scénáři to ale nebyl zase takový problém. Hlavní role se z dospělých postav přesunuly na oba dětské představitele z jedničky, kteří ve scénáři i v životě poněkud povyrostli a dospěli, a prožívají si tak svůj dobrodružný příběh v novém čase a v přiměřeném věku i vzhledu. Takže se znovu setkáváme s půvabnou a energickou Ane Viola Andreassen Semb a správným nerozhodným dospívajícím klukem, jímž je Johan Tinus Austad Lindgren. Nebezpečí násilných přetvářek tak odpadlo a bylo to jenom ku prospěchu věci. Prostě se do říše skřítků podíváme o dva roky později, a to ve chvíli, kdy se tam zase něco děje. 

A co se děje v říši skřítků tentokrát?

Z dlouhého podzimního spánku se modří skřítci probudí poněkud divoce, protože zaspali a hrozí nebezpečí, že nestihnou Vánoce. Překvapuje je ale hlavně jiná věc, mimořádně mrazivá zima. Víc než kdy jindy. Proč to? Mráz dokonce vylidnil i nedaleké hospodářství, kde pro změnu žijí skřítci červení. Důvodem je zřícením a závalem hrozící obří ledovec na stráni na usedlostí. Problém pro tamní skřítky je tak dvojí. Nebezpečí hrozící jim stejně jako uprchlým lidem, a navíc hlad, protože „oni se živí tak jako myšky“, tedy oždibováním potravin ve spíži lidí. A ta je po odchodu hospodářů beznadějně prázdná…

 

Budou i oni muset opustit také svůj domov?

 

Podiv nad silou mrazu vyvolá mezi modrými skřítky – pamětníky - vzpomínku na kouzelný roh, který umí měnit počasí.

 

Tajemství, až do té doby před Modrou růží, nově inaugurovanou královničkou říše modrých skřítků tajené, se tak provalí. Modrá růže po tajemství zvědavě pátrá, ale marně. Nikdo jí nic nechce a vlastně ani nesmí prozradit. Když ale zjistí, že mráz není jenom nepříjemný, ale že je  také nebezpečný, a že hrozí dokonce zkázou společenství blízkých skřítků červených, jimž vládne také novopečený král Drenge, použije Modrá růže, zcela mimořádně své královské moci a nařídí těm, kdo o tajemství něco vědí, aby jí je objasnili. A tak na příkaz královny se dozvíme konečně celou pravdu o kouzelném modrém rohu, o jeho možnostech a hlavně o riziku, které z jeho neodborného použití hrozí. Dozvíme se ale také to nejpodstatnější, kde ten roh je a proč.    

 

A na dobrodružnou cestu k záchraně nebo neštěstí je rázem zaděláno.

 

Dokáže tedy královna Modrá růže pomoci Drengovi, králi červených skřítků? Dokáží spolu najít a získat kouzelný a spásný modrý roh ukrytý v útrobách tajemné Šedé hory?

Navzdory protestům všech se Modrá růže a Drenge vydávají na výpravu za legendárním rohem. A my s nimi…

 

I skřítkové mohou zažít velká dobrodružství…

Slogan provázející film, naprosto vystihuje to, o čem ve filmu jde. Norský režisér Arne Lindtner Nass divákům naservíroval fantazijní snímek, který má všechny ingredience nezbytné k tomu, aby se stal opravdu rodinným filmem, který chytí jak velké,tak malé diváky.

Dodejme k podpoře všeho výše uvedeného, že tohle jedním dechem sledovatelné a výtvarně chytlavé filmové dobrodružství bylo na Norském mezinárodním filmovém festivalu v Hausgesunde nominováno na Nejlepší dětský film roku 2011. Pro nás je samozřejmě pohádka opatřena českým dabingem a film je k dispozici ve verzi 2D stejně tak, jako v atraktivnější verzi 3D. V kinech ho uvidíme poprvé 13. listopadu 2014. Tak teď už jen věřme, že se pro něj ta „nešťastná“ třináctka stane šťastnou, a že film bude mít podobně úspěšnou pouť našimi kiny, jako měl v rodném Norsku a zemích, kde už do distribuce šel.  

 

Magické stříbro – Hledání kouzelného rohu

Žánr: pohádkový příběh, rodinná fantasy

Norsko, 2011, 2D i 3D verze, český dabing, přístupné, DCP, BRD, DVD

Režie:   Arne Lindtner Næss

Scénář: Thomas Moldestad, Gudny Ingebjørg Hagen

Kamera: Kjell Vassdal

Hudba: Magnus Beite

Střih: WibeckeRønseth

Hrají: Ane Viola Andreassen Semb, Johan Tinus Austad Lindgren, Toralv Maurstad, Elsa Lystad, Per Christian Ellefsen

České znění

Stopáž: 84 minut

 

Premiéra:  13. 11. 2014

Přístupnost: bez rozdílu věku

 

https://www.youtube.com/watch?v=K0sCdVC25z8&feature=player_embedded#t=23

Hodnocení: 99 %

 

Richard Koníček

Foto: Film Europe