Lucie Bílá vydala nové album MODI aneb když po Pavlu Vrbovi smutníme

07.04.2013 15:25

Lucie Bílá vydala nové album MODI aneb  když po Pavlu Vrbovi smutníme

 

Naše dlouhodobě nejpopulárnější zpěvačka, několikanásobná slavice, Lucie Bílá, po dvou letech od vydání úspěšného CD ´Bílé Vánoce´, pokřtila 31. října 2012 své nové CD s krátkým názvem ´Modi.

 

Zbigniew Czendlik moderoval celou akci, jež se konala v Siddharta Café v luxusním Buddha Baru v Praze za hojné účasti příznivců a přátel Lucie Bílé. Pogratulovat jí přišli mimo jiné i Marta Kubišová, Václav Neckář či Petr Hannig, ale i další celebrity.

 

Minerální voda Ondrášovka, zdraví z hlubin země

Protože Lucie Bílá se letos stala tváří minerální vody Ondrášovka, nekřtilo se šampaňským, ale minerální vodou. Album Lucie Bílé ´´Modi´ je již od uvedení 19. října 2012 na trh natolik úspěšné, že jí byla současně předána další platinová deska.

 

Petr Malásek ´Modi´ zhudebnil

Zpěvačka dlouhodobě spolupracuje s producentem Petrem Maláskem, a tak vzniklo nové albem skoro šansonové nálady s dvanácti písněmi, kde najdeme skladbu nejen Petra Maláska, ale i melodie Reného Rypara a Dalibora Cidlinského. Za hlavní tahák CD považujeme texty, které dodali Václav Kopta, Tomáš Belko a Gipsy.cz Banga.

 

Pavel Vrba vrbou Lucie Bílé

Před dvěma lety spolu s Pavlem Vrbou zmákli vánoční desku ´Bílé Vánoce´, které se prodalo skoro sto tisíc kusů. Lucie Bílá proto pokračovala ve spolupráci s Pavlem Vrbou, který jí na jí dodané písničky napsal básničky pro chystané albulm ´Modi´. A tak od Pavla Vrby zde uslyšíme devět básní, které ještě před svou smrtí stačil pro Lucii Bílou napsat, z nichž jedna je naprosto výjimečná. Podle ní je také CD nazváno - ´Modi´ a zhudebnil ji Petr Malásek.

 

Modi je písnička o italském malíři a sochaři Amedeovi Modiglianim (1884 -1920), který po prodělaném v dětství těžkém zánětu pohrudnice stále trpěl a zemřel v bídě na tuberkulózní meningitidu. Jeho těhotná milenka Jeanne Hébuterne neunesla jeho smrt a hned druhý den po jeho smrti skočila z 5. patra z okna domu svých rodičů.  Byla v osmém měsíci těhotenství a zanechala jejich společnou dcerku Jeanne jako sirotka. Písen ´Modi´ je její těžkou a hlubokou, krásnou i něžnou zpovědí (Modiglianův obraz modelky jsme mohli v roce 2010 – 2011 spatřit na jeho retrospektivní výstavě v Obecním domě).  

 

Dva texty už Pavel dopsat nestihl, ale doplnil ho Václav Kopta. A zda si Pavel Vrba nevzal s sebou nějaké tajemství Lucie Bílé, to už se nikdy nedozvíme. Lucie Bílá se nám přiznala, že tou poslední písní z alba ´Modi´ vzdává hold Pavlu Vrbovi, který jí nyní bude moc chybět.

 

Přebal CD jako obraz

Pavel Hejný připravil přebal CD.  A protože Lucie Bílá měla přání, aby na něm vypadala jako na obraze namalovaná, musela pro větší efekt fotografie se podřídit pokynům Pavla Hejného a ležela pak při fotografování na zemi, kdy si efektně rozprostřela svou stále bujnou havraní hřívu po podlaze.

 

´Život je jen náhoda´

Vydavatelství Fragment vydalo knihu Lucie Bílé ´Život je jen náhoda.´ Jak sama autorka řekla, spíše než o knihu se jedná o  fotoalbum, které  mapuje její uplynulý rok. Jejím dvorním fotografem je Lukáš Fronk, na nějž si Lucie Bílá nemůže vůbec stěžovat, protože prý Lukáš všechno krásně zdokumentuje, i to, co by určitě časem zapomněla.

 

Track list

 

Jsem tvůj tichý pacient (Love Must Carry On)

Světlo zas uvidíš (Four In The Morning)

Chyba lávky (I Like It)

Co do jména?

Chtěla bych znát (All You Need To Know)

Ty sám sis to přál (She´s Out Of My Life z repertoáru Michaela Jacksona)

Archanděl Chamiel (The Picture)

Namále má

Intuice (Intuition)

Kde ty časy jsou

Modi

 

Lucie Bílá spěje k šansonům

Zpěvačka věkem zraje jako víno. Z rozpustilého diblíka se jistě jednou stane tou zamyšlenou, tou lehce zádumčivou, tou přemýšlivou zpěvačkou, šansoniérkou. Má na to, ne?!

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Supraphon

 

Pár slov o Petru Hannigovi

Je absolvent střední umělecko-průmyslové školy (obor umělecký kovář), pražské Konzervatoře – obory varhany, dirigování a skladba a HAMU (obor skladba). V letech 1968 – 1969 působil ve Velké Británii (Dusty Springfield a skladatel John Cameron). Léta byl redaktorem  Československého rozhlasu a vedl kapelu Maximum. V médiích je dodnes připomínán hlavně jako objevitel řady zpěvaček a zpěváků, především však budoucí mnohonásobné zlaté slavice Lucie Bílé (písně ´Neposlušné tenisky´, ´Říkal jí holčičko, to mi věř´, ´Horší než kluk´, ´Neobjevená´) a vymyslel jí i její současné umělecké jméno – Lucie Bílá. Produkoval singly i alba. Prvním z alb (1970) bylo dosud vysoce ceněné LP Michala Prokopa a skupiny Framus Five ´Město ER´, kde poprvé v celosvětovém kontextu použil v rockové hudbě dvanáctitónovou řadu. Jako skladatel napsal spousty písní a z mnohých jsou dodnes hrané hity.