Loutky v nemocnici aneb Jiří Bilbo Reidinger - klaun, herec, psavec, pedagog a jeho Bilbo compagnie

17.12.2023 18:39

 

 

Loutky v nemocnici jsou nezisková organizace, která se věnuje

Dramaterapii, muzikoterapii a aktivitám v oblasti psychosociální péče.

Prostřednictvím divadelních představení a písniček se snaží

pomoci v procesu uzdravování.

A snaží se takto pomáhat nejen dětem, ale také dospělým…

 

 

Nemají jeviště, nemají oponu, nemají hlediště, mají jen diváky.

Ty nejvděčnější, ty neoddanější, ty nejpotřebnější.

Malé děti, které velký osud zavál do nemocnic, neboť je týž osud obdaroval

tím nejhorším možným darem,

nemocí, která je dotlačila na nemocniční lůžko.

Na rozdíl od ostatních dětí, které si venku dovádí,

doma užívají rodinné pohody svého dětského pokoje,

který jim zaplňují hračky a jejich dětská fantazie,

na rozdíl od nich, jsou uvězněni ve vůni dezinfekce a

obklopeni bílými plášti a přístroji a léky.

Mají jen přidělené lužko a smutek po životě takovém jaký mají ti ostatní, tam, venku.

Proto jsou tak vděčnými diváky, když za nimi přijde kdosi,

kdo do sterilní atmosféry vnese závan venkovního světa, her a veselí.

A oni „kdosi“, jsou lidé ochotní se obětovat a

opustit plné sály, opony a prkna, která - prý – znamenají svět ¨

a dokonce i potlesk diváků při děrovačce

a hrát jen pro jednoho jediného, ale zoufale vděčného diváka.

A možná, možná to od nich ani není oběť, možná je to pro ně ta nejvyšší herecká meta, tvořená šťastným diváčkem, který – alespoň po čas představení - zapomene

na své vlastní trápení a omezující limity a vstoupí do světa, kam mu normálně není dáno.

Do světa plnohodnotného dětství.

 

 

 

Spolek „Loutky v nemocnici“

 

„Spolek Loutky v nemocnici pomáhá v nemocnicích a léčebnách po celé České republice. Každý rok uskuteční přes tisíc návštěv zdravotnických zařízení. Za rok navštíví desítky tisíc dětí i dříve narozených. Při práci spolupracuje i s ošetřujícími lékaři, herními terapeuty či rodinnými příslušníky pacientů. Spolek „Loutky v nemocnici“ navštěvuje také tábory pro chronicky nemocné či handicapované děti a realizuje projekty, během kterých s dětmi vytváří společné divadelní představení, které na závěr programu odehraje ostatním pacientům, rodičům a lékařskému personálu.

Dramaturgie souboru je tvořena tak, aby odpovídala různým věkovým skupinám a specifickému prostředí. Jednotlivá představení jsou upravena dle konkrétní diagnózy pacientů a jejich situace. Voleny jsou často příběhy o odvaze a statečnosti, překonání útrap, příběhy o jinakosti či příběhy, o kterých je potřeba si po představení trochu povídat. Uměleckou vedoucí souboru je Marka Míková, česká spisovatelka a hudebnice.

Spolek má 30 členů a stálých spolupracovníků. Spolupracuje také s odobnou a sesterskou organizací působící na Slovensku - Bábky v nemocnici.“

Převzato s webu www.loutkyvnemocnici.cz

 

 

Jeden ze třiceti statečných

 

Jiří Bilbo Reidinger, sám sebe označuje za klauna, herce, psavce a pedagoga. Označuje? Ne, on tím vším opravdu je. Ba víc. Je srdcař pomáhání.

Klauna Bilbo jsme poznali za oboustranně nezvyklých okolností. Ale překvapivě lidsky nádherných.

Souhrou jakýchsi zmatečných informací, jsme se čtyřletým klukem, to je na věci hodně důležité, vypravili na pohádku. Je už ve věku, kdy s ním na pohádky chodit lze, vděčně je vnímá a prožívá zjevně víc, než na nějakém videu či při rodičovském čtení. Přestavení, se dle pomýlených informací mělo konat v neděli 10. 12. 2023 na palubě jedné z bezpočtu pražských lodí, lodi jménem Kamina, která slouží jako scéna pro celou řadu různých typů koncertů a přestavení. Pro velké i ty nejmenší. Přestavení, na něž jsme se v očekávání vypravili, se jmen jmenovalo zcela prostě a zcela jednoznačně – Klaun Bilbo. Úderem 15 hodiny, se stalo to, co se zas tak běžně nestává. Na vystoupení se dostavil jen Klaun Bilbo a my s jedním jediným malým divákem. Zatímco, diváka nikterak nerozhodilo, že je tam jen on a žádné další děti, nás to rozhodilo až moc. Kdo má zkušenost s malými dětmi, ví, co hrozí následovat, když je natěšíte a slíbíte nějakou jim milou a nadšeně očekávanou událost a ono nic. A nyní jsme u toho, oč nám tímto příběhem jde. Klaun Bilbo, ač jsme mu nabídli, že se tedy nemusí přestavení konat, že chápeme zmatečnost situace, Klaun Bilbo nás dojal. Hrál. Prý zkrácenou verzi chytaného představení, ale hrál. A dokonce – maje v publiku jen jediného diváka, hrál nejen své rutinní představení, nebo snad onu zmenšenou verzi, ale hrál něco mnohem významnějšího. Hrál přímo pro našeho vděčného diváka, hrál záhy s ním, a způsobil mu (ale vlastně i nám) až dosud neuvěřitelný zážitek. Živého divadla. Jednoho herce a jednoho diváka.

Zůstali jsme ohromeni a neskonale vděčni. Ohromeni mírou profesionality a lidského pochopení, ze strany Pana Herce a vděčni, za zážitek našeho malého divadelního diváka, který se mu v životě už pravděpodobně nikdy nestane. A že bylo vystoupení kratší. Ano asi bylo, ale děti čas tak ještě moc nesledují, a my jsme byli vděčni za každou mu věnovanou minutu. Mohlo to přece – a obáváme se, že by to bylo asi běžnější – mohlo to dopadnou tak, že by se ani ta pomyslná opona prostě kvůli jednomu diváčkovi nezvedla.

Tak jsme se při děrovačce diváčka, dali do řeči s někým, kdo jakoby už nepatřil do dnešní doby peněz a času s Jiřím Bilbo Reidigerem.

 

 

Klaun Bilbo a jeho zákulisí

 

Jiří Bilbo Reidinger je skutečně klaun, herec, psavec a pedagog.

Jako hraje totiž hraje od cirkusů po kamenná divadla a působí i jako choreograf a režisér a…

Jako pedagog učí mladé herce (AMU - akrobacie, klaunské vidění... a na Konzervatoři Praha - commedie dell' arte...).

A k tomu „má“ vlastní rodinnou divadelní skupinu Bilbo compagnii. Jo a také píše knihy, scénáře...

No, stačí náhled na www.reidinger.cz a ví se o něm vše. Takže:

„Už v  roce 1980 roce založil skupinu Grglo s níž vystupoval, dokud nebyl v roce 1983 angažován Československými cirkusy na turné Cirkusu Praga do Střední Asie a Sibiře. Od té doby je už na "volné noze" a spolupracuje se Ctiborem Turbou /Alfred spol. - Deklaunizace, Archa bláznů, Giro di vita, Talíře, Strach má velké oči - premiéra v Paris 1992, Papír.../, dále s Karlem Makonjem, J. A. Pitínským, H. Burešovou, A.Krobem...

 Hraje v Národním divadle, Na zábradlí, v Dlouhé. Dále působí jako režisér, choreograf a od roku 1992 učí na AMU akrobacii a klaunské vidění, v poslední době též commedii dell´arte na Pražské konzervatoři.

Skupinu Bilbo compagnie provozuje společně se Sylvií Krobovou, s níž vystupuje po celé Evropě.

Pokud jde o jeho literární dráhu, tak je autorem už pěti knih. A to, chronologicky uspořádáno:  Cirksezóna /vydal 1992 Host/, Burleska téměř excentrická /vydalo 1997 Educo/, Když bolí úsměv /vydalo 2008 AMU/, Cirkus Chauve /vydalo 2009 Baobab/, Slaboduchý s pevným charakterem /vydalo 2010 Kant/.“

A ještě něco, co – snad ze skromnosti – nijak transparentně nezdůrazňuje, a co je možná to společensky vůbec nejcennější, aktivně působí mezi oněmi třiceti, kteří vydávají to nejlepší ze sebe v rámci jejich vystoupení v nemocnicích pod hlavičkou spolku Loutky v nemocnici. A tak pro něj nebyl ani problém, utěšit jednoho vděčného diváka na jednom termínově zpackaném vystoupení.

 

 

Co jsme (skoro) viděli a co opravdu vidět můžeme

   

Onoho zmatečného, ale pro nás úžasného 10. 12. 2023 na lodi Kamina jsme viděli-neviděli představení Klaun Bilbo.

V plném provedení se jedná o „téměř sólové představení, které vychází z cirkusových pasáží, které s Bilbem nazkoušel v roce 1982 Ctibor Turba a Josef Fuksa pro cirkusové turné s cirkusem Praga po zemích Střední Asie a Sibiře. Délka představení je volná, dle potřeby a zájmu malých diváků 0od 10 min do 1 hodiny. Hraje se pro děti i dospělé ("Děti všeho věku!") a hrálo se už s úspěchem po celé Evropě. Přestavení má za sebou 3000 repríz.

V nejbližších dnech se lze s Jiří Bilbo Reidingerem setkat:

 

19.12.2023          Motol, Praha - Loutky v nemocnici (13.00)

21.01.2024          Divadlo Dobeška - (15.00) / Kvak a Žbluńk

21.02.2024          KC Vozovna, Praha 3 - (10.30) / Maringotka

24.03.2024          Divadlo Dobeška - (15.00) / Cirkus Chauve

21.06.2024          Jánské Lázně - Loutky v nemocnici (15.30) / Cirkus Chauve

 

Jinak stačí kliknout na (https://www.reidinger.cz/nabidka.php#klaun_bilbo). Tam je vše.

 

Text: Richard Koníček a Marie Kubíčková, DiS.

Foto: Bilbo compagnie a Marie Kubíčková, DiS.

 

 

https://www.loutkyvnemocnici.cz/kontakt