Les mrtvých - pro milovníky hororů

05.04.2013 11:14

Les mrtvých - pro milovníky hororů

 

Televizní studio Brno České televize uvede v neděli 18. října 2009 ve 20.00 hodin na ČT1 nový film Les mrtvých. Režisérem není nikdo jiný než sám Jiří Svoboda, proslulý podobnými filmy, vlastním dosti hrůzným a nejasným prožitkem při podivném atentátu na něj osobně a v neposlední řadě i idealistickou snahou o jiné a nové vedení komunistické strany, jíž byl po jistou dobu předsedou. Zatím poslední podobnou tématiku ztvárnil ve svém filmu Neviditelný. 

 

Příběh dvou mladých manželů se odehrává sice v roce 1919, tedy v dávné minulosti, ale – jak je ostatně u Svobody zvykem – má nám i dnes a možná právě dnes co říci. Honba za penězi bývá bohužel i dnes mnohdy příčinou nenadálé nebo-li neodvratné, ale také násilné - smrti. Hlavního hrdinu vytvořil nesporně vynikajícím způsobem Jan Dolanský, jeho ženu hraje Lívia Bielovič. V přímo česko – slovenském obsazení ale hraje také například Emil Horváth ml. V další a herecky poněkud netypické roli, tu můžeme spatřit vynikající part nechutně proradného Jiřího Pechy.

 

A tak asi jedinou výtkou je problém takříkajíc mimo hru. V zájmu navození té správné  atmosféry strachu a hrůzy je většina filmu natočena v hluboké noci, tedy ve tmě, a to tak moc, že nám až některé záběry poněkud unikají. Škoda, protože jinak mystiky a hrůz najdeme ve filmu, i přes tuto více méně prvoplánovou snahu, dostatek, takže to zase tak moc nutné nebylo. Nejhrůzněji vyznívá mísení skutečnosti a představa hlavních hrdinů, které mnohdy až prolínají, takže teprve v průběhu dalšího děje zjišťujeme, jak to vlastně bylo a je. Pro ty, kteří to mají rádi horor, lze tento televizní film rozhodně vřele doporučit. A ty, kteří horory zase tak moc nemusí, je třeba varovat nápisem: Jen na vlastní nebezpečí…

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: Radomír Geyer