Lenka Vilhelmová ´Zimní lidé´ aneb když přijdeme o dům z dětství, ale vzpomínky na něj zůstanou

27.04.2014 21:03

Galerie Nová síň – Praha

23. 4. – 4. 5. 2014

 

Byli jsme na vernisáži nové výstavy za osobní účasti grafičky a malířky Lenky Vilhelmové.  I přes hrozící bouřku byla účast veliká, za což jsme byli pochváleni. 

 

Výstava  jejích prací s názvem ´Zimní lidé´ představila  práce vzniklé v posledních 2  letech s volně na sebe navazujícími instalačními koncepčními celky. ´Hledání ztraceného místa´ a ´Zimní lidé´ jsou založené na skutečných událostech, které se promítají do tištěných obrazů, objektů a autorských knih. Hlavním exponátem je objekt ze železa, dřeva a skla s pigmentem (oficiální text).

 

Kurátorka výstavy zdůraznila, že Lenka Vilhelmová je člověkem s hlubokým nitrem, který reaguje i na osudy jiných lidí.

 

 

Malby a asambláže (Zeď nářků), nalepené obálky na desky doplněné útržky obrázků z Terezína či Osvětimi, zmizelí lidé, to vše jsme mohli zhlédnout jako osobní záležitost autorky, která vyrůstala v Praze v Dejvicích - v kdysi honosném domě, a zůstaly jí bohužel už jen smutné vzpomínky na trosky domu, kde si hrávala s dětmi na ´krvavé koleno´ a jiné hry. Pro Lenku V. to byl její a jiný svět tenkrát. A dům postupně zmizel. A tak můžeme nyní  jen spatřit její dům z historických fotografií, které byly pořízeny na skleněných deskách…kdy autorka zachytila moment mizení zmnožením fotografií dejvického mizejícího domu..… kdy své romantické, no spíše romantizující,  vzpomínky spojila s industriálním drsným  prostředím továrního domu.. další artefakty, které autorka vytvořila z papírmašé, se také k tomu domu pro bohatší chudou vrstvu vážou – (okna a schody).   

 

Další svět Lenčin představují hlavy. Svět nám tlačí na hlavu – a my hledáme ventil, osobní výpověď autorčin vyznívá smutně zejména v zimním období, kdy není slunce, kdy není modrá obloha, kdy nás přepadají deprese, kdy  autorka přemýšlí o životě, kdy vidí v klesajících oblacích své prožitky ve svých barvách věčnosti a klidu. Na výstavě nevidíme autorčiny velkoformátové grafické práce,

které vytváří s hlubokou znalostí tiskařských technik a lisu, jež sbírají ceny v celosvětové soutěži v tomto oboru.

 

Stručně ze životapisu:  Lenka Vilhelmová

žije a pracuje v Praze

  • věnuje se volné grafice, ilustraci, kresbě a malbě.
  • 1975 - 81 studium na AVU v Praze (prof. L. Čepelák)
  •  

    vystavovala v těchto městech: Praha, Como, Torino, Amsterdam, Los Angeles, Kanagawa, Yokohama...

 

 

www.vilhelmova.cz

www.galerienovasin.cz

Galerie Nová síň
110 00 Praha 1

Voršilská 139/3
 

Máme otevřeno:  úterý – neděle. 11.00 – 18.00 hodin

Hodnocení:  80 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka