Lenka Černota: Vlčina aneb člověk člověku vlkem a vlk vlku člověkem?

24.08.2020 08:43

 

Bold Gallery - Praha

18. 8. - 26. 9. 2020

Tak jak bývaly atypické a svými spojujícími náměty nadstandardní výstavy v někdejší Galerii Arcimboldo, věnující se spíše exkurzům do výtvarné minulosti v kontextu se současností, jsou atypické i výstavy téhož týmu v novém galerijním prostoru, na nové adrese a s novým názvem Bold Gallery. Po zcela mimořádném zahajovacím projektu, otevírajícím novou galerijní koncepci, jakým byla výstava Radky Bodzewicz: Božská komedie, přišla další výjimečná (prodejní) výstava. Tentokrát prací Lenky Černoty, nazvaná Vlčina.

 

Vlčina pro nás i o nás

Nejprve jsme samozřejmě pátrali po významu slova, jímž je výstava nazvána. Vlčina. Povědomý z mladických turistických toulek nám byl pojem Vlčina coby kdysi velmi významný turistický cíl poblíž Frenštátu pod Radhoštěm. Ale o ten asi nejde. Logicky se nabízel i výklad vlčina - vlčí maso. Ale ani o to asi nejde. Nakonec nás slovník cizích slov poučil ještě o dalším významu, že vlčina je ze slovenštiny a znamená vlčia kožušina, z níž se vyrábějí bundy ´futrované vlčinou´. Ani to nepomohlo a bylo jasné, že jde o symboliku.

 

Anotace výstavy nám náš dojem potvrdila.

„Každý z nás v sobě nese své ´vnitřní zvíře´. Něco, co symbolizuje a rozehrává animalitu, jež v nás zůstává od počátku. Jedním z takových zvířat je od pradávna vlk.Vlčina může být jeho těžká vůně, jež ohlašuje skrytou přítomnost zvířete, i imaginární kůže, do níž se lze zahalit a hledět na svět vlčíma očima. Prostor galerie se změní v teritorium, domov i loviště…

 

Absolventka pražské akademie své barevně intenzivní velkoformátové malby nezřídka tvoří přímo rukama, stejně jako proškrabává do hloubky. Nedílnou součástí pláten jsou také expresivní poznámky tužkou - intimní zápisy toho, co je v hlavě. Některá ze svých děl umisťuje umělkyně přímo do lesa, kde prostřednictvím fotopasti zaznamenává jejich osud. Obrazy jsou vystaveny jak náhodným setkáním s lesními obyvateli, tak vlivům přírodních živlů.“

 

Uznejte, že tomu nešlo odolat, to jsme museli vidět. A tak jsme z mnoha galerijních akcí tohoto večera zvolili Bold Gallery a výstavu Lenky Černoty, nazvanou Vlčina.

 

Aranžmá bylo dokonalé

Úvodní slovo měl galerista Oldřich Hejtmánek. Za Bold Gallery nás, potěšen účastí vzdor příšernému vedru, uvítal s lehkou leč všeobecně odsouhlasenou skepsí, že se na nás a galerie zase chystají nedobré věci. Dal tím najevo, že bychom si stávající vernisáž měli užít do sytosti. Pak už se věnoval výstavě, k níž připodotkl, že nás seznámí s dosud neprávem poněkud neznámou autorkou a jejím tématem, jež nám představí v dosud nejrozsáhlejší podobě. Téma výstavy i prací - jak už název napovídá - jsou vlci. Hodní i méně hodní, fotogeničtí i na první pohled netušení. A pak ještě dodal, že ho bavilo dávat takovouto výstavu dohromady.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po té se slova ujal osvědčený a kmenový kurátor Bold Gallery i dřívější Galerie Arcimboldo, Radek Wohlmuth. Nejprve nás upozornil na smysl Bold Gallery pro detail a aranž. Nejenže je výstava věnována vlkům a jmenuje se Vlčina, ale i víno nabízené jako welcome drink je stylové, jmenuje se Černý vlk a pro dokonalost je na výstavě přítomna i smečka psů, přírodním vlkům nejpříbuznějších.  I Radek Wohmuth ocenil, že jsme se - vzdor odpolední bouřce, večernímu parnu i všudypřítomnému Covidovému napětí -  dostavili. Vyzdvihl, že je rád, že se takto pojatá a rozsáhlá výstava koná právě zde. Připomněl, že autorka obrazů je absolventkou ateliéru Vladimíra Kokolii, což je svébytná líheň tvůrců, jež on osobně - jako kurátor - rád přibližuje publiku a rád jim pořádá výstavy. Absolventi tohoto ateliéru si totiž nacházejí své cesty a kráčejí jimi i po absolutoriu. To je skoro až nestandardní a tvorba umělců z tohoto ateliéru nese vždy punc zaručeného umění.

Tématem Lenky Černoty jsou vlci. Ale není to jen téma přírodní, téma živočišného druhu či veterinární. U Lenky Černoty se vlčí téma otevírá dál do dalších dimenzí a není jen fascinací vlky. Naznačuje dávný fakt, že každý z nás má v sobě i vlčí duši. Závěrem ještě přiznal, že je rád, že se s Lenkou Černotou a s její tvorbou mohl setkat, neboť na něj zapůsobila neotřele a poutavě. Pak už nám popřál, aby stejně zábavně a zajímavě zapůsobila výstava i na nás.

Skromná, něžná, až subtilním a zdaleka ne vlčím dojmem působící autorka, už jen poděkovala nám, že jsme přišli, a oběma předřečníkům, že jí tuto výstavu umožnili a pomohli realizovat.

 

 

 

Pár autentických citací k výstavě z tiskové zprávy

„Lenku Černotu pokládám za výjimečně talentovanou autorku a její nevídaně autentické, a přitom hluboké sepětí s přírodou mne fascinuje. Jsem moc rád, že tuto skvělou malířku, můžeme v naší galerii komplexně představit,“  řekl doslova na adresu autorky a její výstavy zakladatel Bold Gallery a majitel aukčního domu Arcimboldo Oldřich Hejtmánek.

„Lenka Černota našla podle všeho unikátní klíč k tomu, jak ve svém díle spojit kultivovanost se živočišností, rozum s emocemi, analytické vidění se spontaneitou.

 

„Hluboký vztah k přírodě a téma vlka, provázející její tvorbu posledních několika let, přivedly umělkyni k originální reakci na koronavirové restrikce,“  Radek Wohlmuth

 

“Svoje velkoformátové obrazy vytvářím většinou přímo rukama, kdy zapojení celého těla do práce s vrstvením barev na plátně přirovnávám k rituálu hnětení těsta. Menší formáty, skici a malování štětcem jsou protipól, jistý odstup, popis nebo komentář pocitů a situací.“

„Kde jinde bych mohla vystavit obrazy než v lese. Zvířata jsou skvělí a bezcenzuroví diváci. Fotopasti, znám, ale až v karanténě mne napadlo, že před ně dám obrazy,“  Lenka Černota

 

 

 

 

O autorce:

Pro celoživotní sepětí s přírodou má Lenka Černota přirozený základ v myslivecké rodině, kde vyrostla. V tvůrčí cestě jí pomohlo netypicky rozsáhlé vzdělání ve více oborů. Mimo pražské AVU dokončila doktorandské studium na VŠB - Technické univerzitě v Ostravě, kde vyvinula originální způsob přípravy pigmentu z odpadních metalurgických materiálů, na nějž má patent. Studovala 4 roky multimédia a sochařství na Akademii v polském Krakově a vysoce si cení bakalářský titul z Fakulty restaurování Pardubické univerzity. Ateliér nástěnné malby a sgrafita v Litomyšli jí poskytl kvalitní průpravu nejen v technických dovednostech.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurátor výstavy: Radek Wohlmuth

 

170 00 Praha 7 - Holešovice

U Měšťanského pivovaru 6a

Máme otevřeno:

út - pá: 14.00 -18.00 hodin

so: 11.00 - 18.00 hodin

Vstup: volný

 

 

 

Dokumentaci projektu lze nalézt v katalogu kurátora Radka Wohlmutha, který doprovází celou výstavu.

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.boldgallery.art

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/radka-bodzewicz-bozska-komedie-aneb-nemen-svou-tvar-nebo-tvar-zmeni-tebe/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/diplomanti-avu-2015-aneb-co-je-soucasne-umeni/