Lázeňský hotel RADIUM PALACE aneb co je a co se děje uvnitř

22.04.2024 17:57

 

 

Na našem webu se - se značnými prodlevami – občasně vracíme k našemu pobytu v Jáchymově.

Šestkrát jsme se věnovali městu,

jeho historii, stavu, okolí, památkám, geologii a všemu, co nás zaujalo.

V sedmém redakčním návratu jsme obkroužili hotel Radium Palace,

zmapovali jeho historii, architekturu, vývojové peripetie a prohlédli si ho pěkně zvenčí. Tentokrát, v našem osmém článku věnovanému Jáchymovu, se pokusíme

nahlédnout dovnitř, seznámit se s chodem lázeňského hotelu, který je jednoznačně nejen dominantou Jáchymova, ale také opravdovou „vlajkové lodi“ Lázní Jáchymov.

 

 

Zopakujme si, že lázeňský hotel RADIUM PALACE je situován do prostřed lesoparku a působí v zeleni stromů jako krásný perlový náhrdelník.

Budova Radium Palace byla vystavěna v roce 1912 na popud

Vídeňské akciové společnosti, v jejímž čele stál hrabě Arnošt Tarrouca, a že

vznikl na místě původního zájezdního hostince.

Ve své době byl Radium Palace jedním z nejmodernějších lázeňských hotelů střední Evropy. Svou vysokou úroveň si lázeňský hotel snaží udržet do dnes.

 

 

Pokoje, pokoje, pokoje…

 

Hotel RADIUM PALACE prošel v roce 1995 rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací a stejně jako všechny budovy Komplexu léčebných lázní Jáchymov je NEKUŘÁCKÝ.

Aktuálně hotel disponuje sto šedesáti stylovými jedno-, dvou- a třílůžkovými pokoji, které jsou rozděleny do 5 kategorií:

Apartmány, Superior Plus, Superior, Juniorsuite a I. A.

Čtyři pokoje jsou zcela bezbariérové a pokoje na 5. patře klimatizované (kategorie Juniorsuite).

Všechny pokoje jsou také standardně vybaveny koupelnou se sprchou či vanou, županem a fénem, WC, TV se satelitními programy, minibarem, trezorem a telefonem. Případná dětská postýlka může být k dispozici, a zdarma.

Dodejme, pro představu o významu hotelu, že za rok se v hotelu Radium Palace vystřídá přes šest tisíc hostů z celého světa…

 

 

Stravování…

 

Hotel disponuje čtveřicí hotelových restaurací. Nazvány jsou jako Francouzská, Mramorová, Zrcadlová a Malá. Svým názvům se vesměs přibližují mobiliářem a designem daných interiérů a celkovým laděním atmosféry.

V celkové škále jídelní nabídky tak host objeví jak pokrmy klasicky domácí, tak speciality ze zahraničních jídelníčků.

Organizace stravování je dle harmonogramu vyplývajícího z kapacitních možností jednotlivých vyhrazených prostor. Obecně platí, že snídaně jsou podávány formou bufetu.

K obědu je k dispozici jak studený raut, tak výběr z šestice teplých pokrmů. Protože jde o lázeňský objekt, pamatuje se i na dietáře. Dvě jídla ze šesti v denní nabídce, jsou dietní a jedno pamatuje dokonce na naše vegetariánské spoluobčany. K večeři je podobně jako v poledne v nabídce studený raut a opět výběr ze šesti teplých pokrmů. Večer je ale dietní pokrm jen jeden a jedno jídlo vegetariánské zůstává. Příjemné je, že ten, kdo nevolí raut, dostane vždy všechna teplá jídla z nabídky prostřednictvím servírovací obsluhy.

Veškeré stravování se odbývá přímo v hlavní budově.

Snídaně od 7,00 do 9,30, obědy od 11.30 do 14,00 a večeře od 17,30 do 19,30 hodin.   

 

 

A co léčba?

 

Hotel Radium Palace je v první řadě lázeňský objekt, ale v témže objektu a v týchž léčebných parametrech, lze pobývat i v rámci wellness. Všechny procedury je možno absolvovat přímo v budově. Navíc jsou zde k dispozici i vnitřní bazény s teplotou vody 30 - 32 stupňů Celsia.

Menší, tzv. relaxační, má rozměr 13 x 6 m, větší, tzv. plavecký, má rozlohu 500m2.

K dispozici zájemcům je i sauna. Finská – infra. A nechybí ani oblíbená vířivka.

 

 

Čím s léčí?

 

Jednoznačně unikátním a hlavním léčebným zdrojem je místní specialita, Radonová voda. Radonová voda, jako hlavní léčebný prvek, má především energetické účinky, stimuluje regeneraci tkání a likviduje škodlivé oxidativní stresory, vznikající z potravin a životního prostředí. Díky radonové léčbě se také zvyšuje žádoucím způsobem tvorba některých hormonů, aktivuje se imunitní systém a dochází ke zlepšení stavu pohybového aparátu.

 

 

A co, že se tu léčí?

 

Na prvním místě je to pohybový aparát a to díky radonové vodě. Blahodárný účinek má na různá onemocnění kloubů, periferního nervového systému a páteře a také na všelijaké kožní choroby. Radonová voda však vylepšuje i další nežádoucí stavy. Vliv má u nemocných cukrovkou a dnou, zlepšuje vývoj po úrazech a operacích, urychluje rehabilitaci, má pozitivní účin při léčbě Bechtěrovy choroby a oběhového ústrojí.

 

 

Jak se tedy v praxi léčí?

 

Základem jsou individuálně nastavené léčebné programy. Při vstupu, a po prostudování diagnóz a dodaných předběžných vyšetření, probere s klientem detailně celou léčebnou skladbu odborník lázní. Kromě toho si klient může vybrat z doplňkových relaxačních a wellness pobytů. Další procedury a balíčky služeb lze klidně dokoupit až na wellness recepci. Rozhodující jsou jen a pouze časové možnosti klienta a případně kapacity vybraných služeb v daném pobytovém čase.

Důležité je, že všechny procedury jsou dostupné také tělesně postiženým.

A pro jistotu pacientů dodejme, že Hotel Radium Palace poskytuje i nepřetržitou a nezbytnou zdravotnickou službu.

 

 

Nekonečné množství procedur 

 

Stačí si projít soupis nabízených možností a prokonzultovat ho s odborníkem.

V nabídce je především rehabilitace a reflexní terapie:

Ta zahrnuje individuální a skupinový léčebný tělocvik na souši i v bazénu. Dále sem patří masáže reflexní a vazivové či tzv. techniky měkkých tkání.

Nechybí samozřejmě ani fyzikální terapie:

Sem se řadí metody jako diadynamika, interferenční a Traubertovy proudy, magnetoterapie, ultrazvuk, laser, bioprotonová lampa

Svébytnou, ale cíleně a uváženě volenou, metodou léčby je kryoterapie.

A pak je na repertoáru hydroterapie. Nejrůznější koupele.

Od koupele perličkové se zábalem, přes perličkovou s přísadou, přísadovou se zábalem, až po

tzv. hydroxeur. Příjemné a účinné jsou i vířivé koupele rukou a nohou, parafínové zábaly rukou a tradiční solux.

Zajímavé jsou procedury jako suchá uhličitá koupel, oxygenoterapie, inhalace aerosolová a oblíbené plynové injekce.

 

 

Zázemí hostů, čili - vybavení a služby

 

Častá otázka a častá bariéra pro hosty – a co domácí miláčkové? Domácí zvířátka – malá plemena, mají – samozřejmě za poplatek navíc – vstup povolen. 

A jinak? Pokoje mají bezbariérový přístup, vybrané disponují WiFi připojením. Všechny jsou vybaveny pravidelně vyměňovanými župany a ručníky.

U hotelu je k dispozici venkovní parkoviště.

K večerní pohodě slouží kavárna a lobby bar v objektu.

K neléčebné, leč příjemně relaxační péči – opět v objektu – manikúra a pedikúra.

Uvnitř hotelu je i směnárna, pokojová služba a stále fungující recepce.

Jo, a platit lze bez problémů kreditními kartami. 

Pro až příliš rychle uzdravené pacienty, toužící po pohybových aktivitách, je k mání dle sezony úschovna kol nebo lyží.

Krom toho je v Jáchymově i Aquacentrum Agricola, Fitcentrum nabízející jogu, pilates, nordic walking, aqua fitness. A nedaleko Trail Park Klínovec disponující 70ti km tras pro horská kola po značených lesních cestách, jenž patří mezi nejdelší souvisle mírně klesajících traily v Evropě vůbec.

 

 

A nakonec ještě – kultura…

 

Samozřejmě, že jsou organizovány tradiční pravidelné taneční večery. Mimo to i  tzv.      poslechová odpoledne (hra na klavír, flašinet, housle...). Nechybí vycházky s průvodcem anebo i bez něj, když poradí Návštěvnické informační centrum Lázní Jáchymov. A kdo se neobejde bez vhledu do historie, může navštívit, tzv. Knihovnu Latinské školy, jež se nachází v romantických sklepních prostorách jáchymovské radnice a přestavuje unikátní expozice starých tisků a rukopisů z poč. 16 stol.

 

 

Co dodat?

 

Je-li člověk stár a chorý, Jáchymov by mu měl pomoci. Ale mnohem lepší je, když se do Hotelu Radium Palace, či kamkoli do Jáchymova vůbec, vydá jako zdravý, toužící po dokonalém odreagování od šedi dnů a po zdravém zocelení svého těla i ducha.

 

Text: s využitím materiálů Hotelu Radium Palace, připravil: Richard Koníček

Ilustrační foto z interiéru Hotelu Radium Palace: ing. Olga Koníčková  

 

Hotel Radium Palace

T. G. Masaryka 413

36251 Jáchymov

Česká republika

https://www.spa.cz/lazne-jachymov/lazensky-hotel-radium-palace/?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_campaign=Hotely+CZ|188993&utm_content=Radium+Palace+Hotel+%7c+2164&utm_term=radium+palace+lazne+jachymov|hotel+radium+palace+lazne+jachymov

 

 

Více:

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/mesto-jachymov-aneb-jak-slavne-mesto-doplatilo-na-svou-historii-a-dnes-je-na-kolenou-strada-chatra-a-trpi/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jachymov-a-priroda-kolem-aneb-co-nenabizi-omsele-mesto-to-vynahradi-jeho-okoli/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jachymov-verejny-prostor-aneb-umeni-pamatky-skulptury-reliefy-drobne-stavby-a-samozrejme-take-mila-i-nemila-lidova-tvorivost/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jachymov-a-jeho-cirkevni-pamatky-aneb-nejblizsi-nam-byla-kaple-svate-barbory/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jachymovske-doly-aneb-o-nejbohatsim-geologickem-nalezisti-sveta-dvanactipodlaznim-dole-svornost/

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jachymov-a-lazenstvi-aneb-nejnovejsi-kapitola-mesta-ktere-se-za-svou-existenci-uz-potreti-zcela-rekvalifikovalo/

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/jachymov-po-sedme-aneb-ozdobou-mesta-je-byl-a-bude-hotel-radium-palac/