Laura Janáčková: ´Život je boj´ aneb když naděje umírá až po nás

10.05.2014 21:36

Literární kavárna Knihkupectví Academia - Praha

22. 4. 2014

 

 

Na křtu nové knihy Laury Janáčkové ´Život je boj´ aneb Praktický průvodce s rakovinou pro nemocné a jejich blízké, jsme byli přivítáni usměvavou autorkou, která projevila radost, že přišli i její milí pacienti, přátelé, maminka i syn, a že téma rakoviny nosí v hlavě už 20 let. Pochopila totiž brzy, že lékaři se nevěnují, když vážně onemocníme -  zejména rakovinou - naší duši. Ta strádá v důsledku nejasností kolem nemoci ještě více, než mnohdy dokážeme jako pacienti unést. A v tento okamžik by měla nastoupit psychoonkologie, psychosomatika, řešení problematiky bolesti, lidských vztahů a sexuálního chování.  A to všechno má skutečně v malíčku Doc. PhDr. Dr.phil. Laura Janáčková, CSc., docentka klinické psychologie, zakladatelka oddělení somatopsychiky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a vedoucí Institutu partnerských vztahů. A tak o novou knihu Janáčkové zájem návštěvníků, včetně přítomného Prof. MUDr. Pavla Pafka, DrSc., byl pochopitelný.

 

Kniha je první publikaci svého druhu, která vychází v češtině. Je koncipována jako praktický psychologický průvodce pro pacienty s rakovinou, pro jejich pečovatele a blízké. Je psána běžným jazykem a snaží se obsáhnout všechny aspekty života, se kterými se pacient a jeho blízcí v průběhu nemoci setkají. (oficiální text)

 

Proč potřebujeme útěchu, naději, vcítění, pochopení…když rakovinou onemocníme?!

Jak nám vysvětlila Laura Janáčková, při zjištění, že jsme onemocněli zhoubnou nemocí,  snadno pocítíme zoufalý strach. Naše duše se chvěje. Přepadne nás strach z nastalé bolesti, utrpení a následně i smrti. Zde přítomné na křtu knihy vyléčené pacientky si nadšeně chválily odbornou pomoc onkopsycholožky, Laury Janáčkové, jež patří mezi dobré onkopsychology, kterých je bohužel jen pomálu.

Jak řekl Pavel Pafko, přijal rád pozvání na křest velmi praktické věci – knížky, kde se mluví o pacientech, a uvedl příklad, kdy pacient se dozví, že má rakovinu, hledá pak informace na internetu, kde je přemíra informací, a my si samozřejmě vybereme informaci tu nejhorší… vztahujeme na sebe to nejhorší.

 

  • Lékaři nedokáží pacientům vždy správně dát naději, buď jen oznámí diagnózu, a pak nám řeknou třeba: „Jděte si a najděte si někoho, kdo vás bude operovat.“  Vskutku skvělé! Samozřejmě ale i částečně si za to můžeme sami, budeme-li příliš nepříjemní, v depresi, příliš negativně naladění a nepřístupní jakýmkoliv lékařovým radám, pak lékař rychle provede diagnózu, provede jen to, co mu musí, aby se nás rychle zbavil…zůstaneme nakonec se svou nemocí sami… a tak musíme svým pozitivním postojem lékaři práci usnadnit, abychom získali naději…

 

  • Pacient, jakmile je hospitalizován, stává se bohužel nemocným orgánem nemocničního oddělení,  kdy lékař vůbec nemá ani ponětí, co  pacient dřív dělal, stane se pro lékaře jen anonymní nemocným orgánem…  

 

 

„Rakovinou onemocní  každý rok v České republice 70 tisíc lidí (pro ilustraci ročně se narodí  110 tisíc dětí).  A jak řekl Pavel Pafko, růst výskytu rakoviny všeho druhu bude pokračovat stále rychleji, meziročně přírůstek činí 1500 případů, nejen v důsledku toho, že se prodlužuje lidský věk. Nemoc zasahuje tělo, které lékaři léčí, ale duše je právě ona, která dává sílu bojovat a žít.

Zdraví = chození po tenkém ledě

Tak rakovinu máme - a co bližní?!

Když je naše nemoc bohužel už v takové úrovni, že těžko můžeme ve svých rodinách ji zatajit, a tak na řadu přicházejí naši bližní, protože i bližní budou muset naši nemoc prožívat s námi. Je dobré znát, že jsou tu s námi ti dobří bližní, kteří v té těžké době naší nemoci nám budou nápomocni, že tu nejsme  v tom těžké boji sami. V každém případě si většinou uvědomíme již jako nemocní, že jsme měli už žít dříve, že jsme měli začít žít hned, že žít ve štěstí se odkládat nemá.

V Česku onemocní nádorovým onemocněním každý třetí člověk. Statistiky také ukazují, že každý čtvrtý na toto onemocnění umírá. Rakovina zasahuje člověka nepřipraveného v plném proudu jeho života. Ničí a užírá jeho tělo a klade vysoké nároky na jeho psychiku.

Kniha také jistě osloví i ty, kteří mohou být oporou či průvodcem v těžkých chvílích nemoci. A nakonec se určitě stane i návodem pro ty, kteří se o nemocné starají. Kniha Život je boj je totiž první a jedinou publikací na českém trhu věnovanou onkopsychologii a určenou přímo pro pacienty s rakovinou a jejich blízké.

Knihu jsme rozdělili podle 14 témat

  • Život je boj, a kdo bojuje , zvítězí
  • Pomóc! Mám rakovinu
  • Nádorové onemocnění – seznamte se
  • Samota neléčí
  • Hledání viníka
  • Strach
  • Hledání zázračné léčby
  • V zrcadle nevidím svou tvář
  • Láska a sex
  • Hledání smyslu nemoci
  • Remise
  • Když nemoc neodchází, smutek přichází
  • Smíření
  • Štěstí se neprožívá, na štěstí se vzpomíná

 

Nikdo neví, co je smrt, ale přece se jí všichni bojí, jako by uznávali, že je největším zlem. Třeba je pro člověka největším dobrem.“  Platón

Kniha je srozumitelná,  otevřená všem možným problémům, autorsky ilustrovaná,  doplněná  autentickými úryvky z deníků pacientů a s praktickými radami, co bychom měli dělat. Hlavním přínosem jsou  psychologické metody a praktické návody, které nám jako pacientům, pomáhají  zvládnout těžká období v boji o život. Je určena všem, kteří chtějí vědět, jak překonat strach, bolest, utrpení, kteří chtějí nalézt sebe. Všem, kteří hledají cestu k pochopení života i smrti.

Kniha oslovuje i ty, kteří jsou nám oporou v těžkých chvílích nemoci, a kteří se o nás nemocné starají. Kniha Život je boj je totiž první a jedinou publikací na českém trhu věnovanou onkopsychologii a určenou přímo pro pacienty s rakovinou a jejich blízké.

Co nás zaujalo

Nejvíce nás zaujala stať: Smrt je modrá (výběr)

…v okamžiku smrti se zvyšuje množství endorfinu známého jako hormon štěstí, který potlačuje pocit bolesti, a aktivita mozku se prudce zvýší. Jako když se běžec těsně před cílem dokáže nabudit k extrémní rychlosti…a pak padne vyčerpáním…

 

Titul: Život je boj

Nakladatelství. GRIFART  - Brno

Ilustrace: Aleš Čuma

Rok vydání: 2014, l. vydání

Počet stran: 290

Cena: 399 Kč

 

www.knihazivotjeboj.cz

www.laurajanackova.cz

 

Literární kavárna Knihkupectví Academia

Praha 1

Václavské nám. 34

 

Hodnocení:  99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka