Láskyplná keramika Rosici Trendafilové aneb když se inspirujeme kameny a skálami

08.12.2013 11:41

Bulharský kulturní institut/ BKI Praha

4. 12. 2013 – 3. 1. 2014

 

Byli jsme pozváni na vernisáž prodejní výstavy do námi oblíbené galerie BKI v Klimentské ulici. Prohlédli jsme si autorskou kolekci Rosici Trendafilové, jež se opírá o experimentování s různými druhy hlíny, kde kombinujeme organické i neorganické materiály. Výstava je pokračováním autorčiny jubilejní výstavy, které dominuje cyklus ´Kameny – plastiky inspirované přírodou´. Autorka se vernisáže bohužel nezúčastnila z pracovních důvodů.

 

„´Keramika – to jsem já´

 – pod tímto mottem proběhla před několika lety společná výstava keramiků Svazu bulharských výtvarníků. A z části se to dá říct i o mě.

„Keramika mě ovládá více jak třicet pět let. Miluji hlínu, miluji experimentování a obojí mi dělá obrovskou radost. Doufám, že je to z mých prací, vytvořených během posledních let, cítit.  Pracuji s různými druhy hlíny, které kombinují organické i neorganické materiály. Během tohoto experimentování se snažím, aby materiál vyjadřoval i mou estetiku a emoce. Často jsou to roky hledaná umělecká řešení. Z jemné struktury vrstev, spojených s hrubější plastickou hmotou jsou práce z cyklů ´Čas´, ´Stopy´, ´Letopisy´ a další. Mé poslední práce ´Kameny´ rovněž nesou známky těchto hledání.

Expozice, která je momentálně představena v Praze, je pokračováním mé jubilejní výstavy. Ta letos v létě opanovala galerii Svazu bulharských výtvarníků. Tato kolekce všemožných tvarů představuje má umělecká hledání za posledních patnáct let. Nástěnné i jiné plastiky jsou inspirovány skálami a kameny různých struktur.

 

Kromě přírody mou práci inspirují a ovlivňují i jiní keramici. Jednou z nich je Araki Takako a její knihy-bible. Měla jsem možnost vidět její práci na vlastní oči v Sofii v roce 1984 a ještě dnes prožívám a cítím ohromné nadšení z této možnosti.

 

A protože má výstava navštívila i Prahu, chci s vámi sdílet nadšení z českých keramiků. Jejich práce mě inspirovala prostřednictvím stránek časopisu Sklo-revue, který u nás vycházel do roku 1990. Jindra Viková a Pavel Knapek jsou autoři, které jsem obdivovala a kteří ve mně provokovali novou realizaci v oblasti keramiky. A samotná keramika je nekonečným pramenem inspirace.“  (Rosica Trendafilová)

 

Ze životopisu - Rosica Trendafilová
  • je keramička, která vystavuje nejen v Bulharsku (7samostatných a 5 společných výstav), ale i v zahraničí (Španělsko, Francie, Rusko, Německo, Itálie, Polsko, Maďarsko, Srbsko, Egypt)
  • je držitelkou cen Svazu bulharských výtvarníků za své autorské výstavy
  • v roce 1997 obdržela cenu na Pátém mezinárodním trienále malé keramiky v Záhřebu
  • v roce 2001 absolvovala specializaci v Cité des Arts v Paříži
BKI
Praha 1
Klimentská 6
Tel. 233 326 862
Vstup: volný 
 
Hodnocení: 95 %
Ing. Olga Koníčková
Foto: autorka