Lahvička (El Frasco) aneb co uděláme, když objevíme intrikáře v osobě nám blízké?!

14.11.2014 12:14

Institut  Cervantes - kinosál IC - Praha

11. 11. 2014

 

 Byli jsme pozváni na filmovou projekci v rámci cyklu argentinských komedií ((Ciclo de cine argentino – comedias), kterou zdarma připravil  pražský institut Cervantes pro zájemce o filmové komedie.  Za www.www-kulturaok-eu.cz jsme pozvání rádi přijali, protože zde vládne velmi přátelská atmosféra, kdy se sejdou lidé – krajánci či cizinci žijící v Praze.  

Řidič autobusu Pérez nechtěně rozbije lahvičku se vzorkem moči, kterou mu předala venkovská učitelka, aby ji předal k analýze. Řidič situaci vyřeší po svém velice absurdním způsobem, který ale dále vyústí v roztomilý milostný příběh mezi těmito dvěma svéráznými postavami. (oficiální text)

 

Seznamme se s Mute – nemluvou

Perez, zasmušilý osamělý, nepříliš vzhledný muž, středního věku,   řídí  linkový autobus, a to stále po stejné trase, která spojuje několik  argentinských vesnic.  No, říkáme, seznamme se s ním! Ale proboha jak? Je to nesnadné.  Sotva se nám podívá do našich očí, stále usilovně nad něčím záhadně přemýšlí, no spíše bychom řekli, že více než nemluva je to člověk záhadný a nepříjemný.

 

Náš nemluva, Perez, tedy žije již  40  let bez přátel, je nevzhledný, plachý, a především nemotorný. Sotva mluví, takže ho, prosím, prozatím oslovujme  ´mute (němý člověk)´.  

 

Při své každodenní jízdě projíždí  několik vesnic, kde každý den opakuje stejný pohyb, stejně pozdraví, sedí na stejném místě a jí stále to samé.

 

Ale na jednu zastávku se trochu Perez  těší. Nevidíme to, jen to cítíme. A cítí to i mladá učitelka místní školy, Romina, kouzelná, sexy,  osamělá, žijící v lese v maringotce.

 

Ach, ta krásná Romina!

Rominu  nikdy nikdo neviděl randit s mužem, dokonce je považována vesničany za lesbu. Ale ona nedbá na zlé pomluvy a urážky místních vesnických povalečů, kterých tu vidíme skutečně na argentinském venkově spoustu,  a tak se láskyplně  věnuje  svým dětem ve své třídě. Vidí sociální rozdíly, vidí jejich smutek a snaží se vcítit do psychiky dětské dušičky zraňované životem a rodinou. Sama moc dobře ví, sama měla velmi těžké dětství a dospívání...( je od 12 let sirotek, bez otce a matky, s tím, že se musela starat ještě o svého bratra).  Romina žije svou prací.

 

Testy to nastartovaly

Jednou přijede Perez a dostane od Rominy krabičku, kterou má odevzdat na lékařské klinice (nacházející se ovšem daleko ve městě), protože učitelé mají nařízeno od ministerstva školství, že musejí se nechat  otestovati na svůj zdravotní stav.

 

A co na to náš ´mute´?

Perez s rozpaky přijímá krabičku od Rominy a slibuje, že úkol samozřejmě splní. A ted´ začíná komedie…ˇkterá se skoro až do konce filmu točí kolem krabičky. No, co?  Perez  při přebírání krabičky nejen  že upustí svou termosku, ale stále zírá do blba, takže si Romina postupně udělá o něm své mínění. Tuší, že je v depresi a že je nešťastný..ale Perez mlčí…zarytě…mlčí…

 

Lež má krátké nohy

A co dál? No, nelze všechno prozradit. V každém případě,  když dojde k rozbalení a k rozbití lahvičky s močí Rominy v ní umístěné …začne kolotoč lží, hloupostí, pošetilostí, intrik a snah, aby  se to, probůh, Romina nedozvěděla!

 

A Pereze napadne absurdní, v ten moment pro něj dokonalé řešení.  A tak se to však časem provalí, a jak to dopadne s Rominou a Perezem, to už je na divákovi… zda Romina odpustí či neodpustí Perezovi…a proč?

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=xYsAb6oS5dk#t=11

Titul: Baňka (lahvička)

Originální titul:  (El Frasco)

Země původu: Argentina¨

 Rok výroby:  2008

Režie: Alberto Lecchi

Hrají:

 Dario Grandinetti (Juan Perez – řidič autobusu)

Leticia Bredice (Romina – učitelka)

Martin Piroyansky Nicholas Scarpino, Atilio Pozobon

 

V původním znění : s anglickými titulky

Žánr: komedie – romance

Stopáž:  93 minut

Hodnocení:  99 %

 

Instituto Cervantes Praga

120 00 Praha 2

Tel.: 420 221 595 211

Fax: 420 221 595 299

www.praga.cervantes.es

 

e-mail: cenpra@cervantes.es

Ing. Olga Koníčková