Konference, která se snad ani nemusela konat (či se nekonala?) aneb všechno je v lidech

12.03.2015 12:46

Přišel nám na www.www-kulturaok-eu.cz e-mail:  

 

Vážení přátelé,

je mi ctí Vás tímto jménem neziskové organizace … pozvat na mezinárodní konferenci … která se bude konat …ve velkém sále v … .

Konference se koná pod záštitou velvyslanectví … a … institutu, ve znamení … výročí genocidy … a otázek dnešního islámského fundamentalismu.

Mezi hlavními hosty konference budou … velvyslanec …, bývalý ministr zahraničí … a bývalý mistr zahraničí … a dalšími významnými zahraničními hosty budou … novináři, komentátoři a válečný reportér, který strávil 5 měsíců jako rukojmí

 

(Následoval rozpis programu po minutách, od 16.00 do 21.00 hodin )

 

Registrace účastníků proběhne před zahájením konference od 15.30 do 16.00 hodin.

 

I když náš web není prvoplánově zaměřen na světodějné problémy, nevyhýbáme se ničemu, čemu můžeme svým skromným dílem – informací, svodkou myšlenek – pomoci, a tak  i v rámci našeho webu informovat jeho povětšině na kulturu orientované návštěvníky. Máme konec konců k tomu i rubriku věnovanou různým konferencím, které přesahují sice náš hlavní rámec, ale o nichž máme zájem informovat.

 

Následoval tedy náš e-mail, děkující za pozvání a rezervující si místa na konferenci.

 

Odpověď zněla - doslova:

 

„Ano, počítám s vámi“

 

Krátce před datem akce přišel e-mail asi v tom smyslu, abychom se přišli registrovat dříve než v avizovaných 15.30 hodin, že tam bude mnoho zájemců a tak, ať to proběhne v klidu.

Potvrdili jsme, že beze všeho, a že jsme se již registrovali.

Bylo nám opětovně potvrzeno, že je s námi počítáno.

 

V 15.00 hodin jsme dorazili na místo.

Mnohapatrový dům, se spoustou sálů a nikde ani zmínka, kde že se konference koná.


Vrátný věděl. Ve druhém patře.

Dva sály a v obou stav jako po výbuchu.

Tady má být ta konference?

  • Jo, ale až to připravíme.

A bude v tomhle nebo v tomhle sále?

  • V tomhle.

Dobře.

Rovnají se židle, slečna zběsile lepí cedulky na židle, kam novináři, kam hosté.

Můžeme si zabrat místo zde?

  • Ano, klidně, ale mě se neptejte. Všichni se mě tu na něco ptají a já vím akorát, že v sedm mám připravit raut. Tohle není moje práce. Oni mě požádali, protože to nestihají.

Kdo oni? 

* No oni.

A baculatá ručka máchla směrem k pobíhajícím kráskám - snad hosteskám - a jiným tvrdším kráskám, snad manažerkám. Ty ale nepobíhaly, ty se shlukly a vesele debatovaly, házejíce podmalovanými očky a nakrucujíc se v nezbytných kostýmkách po všech přišedších, kteří vypadali jako VIP.

Venku se udělalo zima.

Je tu šatna? Nebo máme využít té dole v přízemí?

  • V přízemí, tady žádná šatna není.

Ale dole nám šatnářka říkala, že nám samozřejmě věci uschová, ale že jste si nahoru odtahali ramínka a tak s tím vytvoříte operativně šatnu zde.

  • Ne,  šatna je dole.

Putujeme – už je nás víc a víc – do přízemí. Ochotná paní šatnářka se nás ujímá, a ujišťuje nás, že na nás do těch 21.00 hodin určitě počká a nezavře nám krám i s kabáty.

 

Sláva.

Teď už menší průvod putuje zase zpět do druhého patra.

Kde je registrace?

  • Ještě to není připravené.

A aby také bylo.

Dívky běhají dál, prodírají se námi, co jsme ze sálu vykázáni na chodbu, kde se hromadíme. Dav z národů a rolí různých.

V davu přesahuje i jeden exmistr zahraničí. Zahraniční osobnosti neznáme, ale jsme si tu na té chodbě najednou všichni rovni a jazykový babylon to jen dotvrzuje.

 

Kde je registrace? Proč jsme měli přijít už před půl čtvrtou, když jsou čtyři hodiny a zmatené pobíhání nekončí? Přednáškový sál zeje prázdnotou a dvě ztepilé manažerky vrhají nevlídné pohledy na obtěžující shluk osob a osobností.

Mají co řešit.

Jediná, kdo nepobíhá, ale maká, je ta baculka přes catering.

Už polepila většinu židlí a nastavěla prezentační cedulky na tribunu k mikrofonům.

Ptáme se tedy i jí.

  • Proč se mě pořád všichni ptáte, já k nim nepatřím, já nevím nic, co bych vám k tomu řekla, já jsem tu přes jídlo.

Vtipný (český) novinář se tedy ptá, co bude k jídlu.

  • Nevím, to záleží na tom, kolik vás do sálu vpustí a jak se rozhodnou, až se rozhodnou, a dají mi pokyn.

Nervózní shluk se stále domáhá registrace už proto, že jak je vidět, není vůbec jisté, zda budeme nakonec - vzdor násobné elektronické akreditaci a korespondenci - do sálu vůbec vpuštěni.

Manažerky konečně začínají konat.

No, konat. Dohadují se, jak budou přidělovat sluchátka, aby je nedostala ´holubí letka´, jak se nechají slyšet. Ta to ale neřeší, ta do sálu nepotřebuje, dává si zatím – jediná v klidu - do nosu u kávoautomatu, který je volně k dispozici a v předsálí.

  • Do sálu se dostanou jen ti, kdo se registrovali.

Kde, proboha?

  • No, dole. Registrace byla dole.

Dole? Tam, když jsme přišli, my včasní, ještě nic takového nebylo. Vrátný akorát věděl, že se to má konat ve druhém patře…

  • Hm, ale byla dole.
  • A kdo se tam registroval, ten dostane sluchátka a smí do sálu.

My ale máme přece potvrzenou akreditaci e-mailem.

  • Hm, ale dole jste se měli registrovat, bez toho nikoho do sálu nepustíme.

Část davu se tedy zoufale řítí dolů, dohonit, co nemohli stihnout, když o tom nevěděli, a my odcházíme. Samozřejmě, že by nás nakonec do sálu milostivě pustili, ale děkuji, to nám stačilo.

Vy jste chtěli, abychom o vás napsali, a my jsme vám věnovali náš čas, přesto, že právě v tenhle den začíná dokonce několik výstav, o které se návštěvníci našeho webu zajímají. A bohužel víc než o světodějné problémy.   

  • Tak o nás nenapíšete?

Ne, museli bychom napsat, jak se konají - nekonají takhle závažné mezinárodní konference na půdě špičkové a renomované instituce. A to by poškodilo onu instituci i myšlenku, o kterou – alespoň v preambuli konference - šlo.

Proto je na začátku ono milosrdné vytečkovávání.

Nejsme na www.www-kulturaok-eu.cz bulvár, ale co je moc, to je příliš. Tak alespoň s těmi tečkami…

 

Odcházíme. Ne, uraženi, nás už tak hned nic nepřekvapí, ale zklamaní. A trnoucí, co si o tom všem asi pomyslí ta - dobře polovina - přítomných, kterou tvořili zahraniční novináři a zahraniční i naše osobnosti. A jestli se alespoň oni do sálu dostanou, když mají referát a nemají sluchátka. Snad si alespoň ty hostesky a manažery vykoledují, na těch, kteří tu šikanu a neumětelství ustáli, když ne hned rovnou ´havaj´, tak alespoň večeři v nějaké dobré restauraci a možná i fotku v bulváru s osobností. Budou-li ovšem po tom všem, ty osobnosti, ještě ochotny.

 

Odcházeli jsme tedy a srovnávali s podobnými perfektně organizovanými akcemi v Knihovně Václava Havla, kde něco obdobného zvládají každý večer. A kde - auditorium i přednášející – odcházejí s tím, že to pro ně nebyl ani v nejmenším ztracený večer, a že tam nebyla dokonce ani zdevalvována hlavní myšlenka toho kterého večera.

Inu, jak se už od pradávna říká, všechno je v lidech…

 

 

 

 

Richard Koníček   

Hodnocení: 0 %

 

Foto: © Ing. Olga Koníčková

(ilustrační z výstavy Galerie NTK – 5. 3. – 3. 4. 2015 _ První – ateliér malba IV Mainer)  www.malba4.avu.cz