KOMU ZVONÍ HANA / MOC POMOCI aneb v D21 opět řinčel telefon. V kapse Ministra Zdraví, Pavla Grubera…

18.06.2023 16:41

 

 

Tok – Šok

KOMU ZVONÍ HANA / MOC POMOCI

D21 – 14. 6. 2023

Host: Pavel Gruber, Ministr Zdraví

 

 

„S Hanou Mathauserovou máme další lásky:

Pavel Gruber a jeho krásná žena Andrea...

Včerejší tok-šok KOMU ZVONÍ HANA, byl mimořádný a přeskvělý / překrásný a skvělý / jako náš host Pavel...

Díky všem, kdo jste byli...

Štěstí, že jsme na to dvě...

Tolik radosti a vřelosti by se v jednom snad nedalo unést.

Díky Hano!“

Příspěvek jedné z divaček sdílený na netu den po uvedeném představení

 

 

Zdraví je jednou ze základních složek udržitelného rozvoje, nakonec i Cíle udržitelného rozvoje Organizace spojených národů jej tak definují:

Zajistit zdravý život a zvyšovat jeho kvalitu pro všechny v jakémkoli věku. Zdraví je kapitál, a když zvýšíme počet let ve zdraví, navyšujeme tím kapitál celé společnosti.

Z webu https://www.ministrzdravi.cz/ 

 

 

Není host jako host

 

Ředitel ideové a expertní interdisciplinární platformy spojující profesionály z různých oblastí, kteří chtějí dosáhnout nutné změny v systému českého zdravotnictví, Pavel Gruber, byl dalším z hostů oblíbené „tok-šok“, tvořené duem konferenciérek, tazatelek, zkoumatelelek, polemiček a hlavně příjemných hostitelek, Hany Mathauserové a Ivany Huspekové.

Na průběhu večera bylo znát přesah do – jaksi – domácího prostředí. Host Pavel Gruber byl totiž tentokrát kamarádem obou hereček, v sále byli i rodinní příslušníci všech tří, přátelé a samozřejmě i náhodní diváci přišedší za zajímavým diskusním pořadem, který v pojetí jakém to hostitelky vedou, není o dvou tázajících a jedné mluvící hlavě.

Nikdy, jak jistě dotvrdí každý, kdo nějaký z představení či spíše pořadů, no prostě – setkání - viděl.

Tentokrát, ale byla zábava ještě mnohem uvolněnější a špílce tak mohly létat z obou stran - od hostitelek i hosta - a dokonce, občas, i z publika spontánně vtaženého do oparu neformálna. Takže, řečeno módním klišé: Správná volba!

 

 

Nejen legrace, ale i poučení…

 

Není snadné servírovat poučné informace o něčem, co – žel – není zatím až tak všeobecně  

známo. A je-li to jinak, jelito je autor těchto řádek. Ale troufá si odhadnout, že opravdu není masově známa ona neformální a neoficiální, leč profesně opravdu na špici, instituce zvaná Ministr Zdraví. Jednotlivé osobnosti mediální vlnou sice probleskují, ale že jsou členy Ministra zdraví, nezaznívá…    

A navíc, se o tomto – dá se s klidem říci – expertním týmu, moc neví. Teď už ano.

Kéž by to tak bylo při všech těch přečetných tok- show, kde se běžně plácává prázdná sláma jen proto, aby byla - jako - legranda. Ale zda se vůbec kdy zadaří, to už je věcí názorů a úrovně sledujících…

 

 

Tak kdo je to ten Ministr Zdraví?

   

Předně je třeba deklarovat, že každý člen tohoto spolku je označen jako Ministryně či Ministr  Zdraví. Jednotně, kus co kus. To, že je – a zatím ještě je – jak jsme se také dozvěděli, Pavel Gruber ředitelem, je z tohoto prohledu putna. Všichni jsou si tam rovni a nikdo si není rovnější. Což je zajímavá hierarchie. Tu by si měly osvojit i jiné instituce. Udělalo by jim to dobře a nám tuplem.  

Tak tedy nahlédněme do materiálů spolku zvoucího se Ministrem Zdraví.

·         Ministr Zdraví je v tento moment ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, kteří chtějí dosáhnout nutné změny v systému českého zdravotnictví.

·         Cílem Ministra Zdraví je do roku 2030 v Česku prodloužit dobu prožitou ve zdraví o 5 let. (autor těchto řádek, má smůlu, vy ostatní jim (si) držte palce.

·         Proč? Lidé v Česku jsou zvyklí na všeobecně dostupnou zdravotní péči ve vysokém standardu a tento široký a snadný přístup je jedním ze základů sociálního smíru ve společnosti. Bez nutných změn, jak je Ministr Zdraví navrhuje, nedokáže české zdravotnictví tuto kombinaci všeobecné dostupnosti a vysokého standardu dlouhodobě nabízet.

·         Ministr zdraví, zřetelně deklaruje: „Nevytváříme alternativu k Ministerstvu zdravotnictví ČR. Připomínáme jen, že středem péče o zdraví je pacient, že zdraví je kapitál a že péči o něj má každý ve svých rukou.

 

 

O čem byla Tok-šok, že byla zábavná

 

Vlastně - a rafinovaně - vůbec ne o Mistru Zdraví, dokonce ani o Lékařích bez hranic, předchozího působiště hosta Pavla Grubera, a už vůbec ne o Amnesty International Česká republika, budoucím to působišti téhož Pavla Grubera. To vše se tam sice mihlo, ale jaksi pod čarou- To oč šlo v tomhle trialogu dvou zvídavých hostitelek, občas do sebe vandrujících treperend (ta role jim šla fakt skvěle) a jednoho hosta, který ze sebe nic nedělal, takže tam nebyl za figuru, ale za sebe. Což bylo i dokladem známé staré pravdy, že ten, kdo opravdu hodně ví, umí a znamená, ze sebe nepotřebuje dělat něco, či někoho, protože on už je osobnost tím, že je. Téma, jak už je v tok – šok vymezeno, bylo o lidském pomáhání si.

Jakou moc má pomoc? A jak moc? Je po moci moc? Je pomocí moc? Máme touhu pomoci nebo po spíš po moci? Atd. atd. Prostě o pomáhání, nepomáhání, napomáhání, no zkrátka o lidských vztazích. A to tak, že lidsky.

Lidsky, jako mezi lidmi, kteří si na nic nehrajou, i když jsou herečky (a jaké), a hostem, který nic hrát nepotřebuje, protože má charisma a moudrost skromného. Vlastnost dnes už poněkud se vytrácející. Zejména u veřejných osobností.

 

 

A na závěr vysvětlivka…

 

… půlcitátu páně Grubera z perexu tohoto článku. Celé to zní takto“

„Poptávka po digitalizaci zdravotnictví roste! Dokládá to studie McKinsey, podle které 22 procent lidí u nás používá služby vzdáleného přístupu k lékařské péči. V době pandemie jsme velmi efektivně využívali zavedené kódy pojišťoven, umožňující poskytování potřebné péče vzdáleně. Namísto návratu k původnímu stavu dává smysl pokračovat v cestě, kterou prošlapala už komerční sféra, bankovnictví nebo věda.

„Otázkou není, jestli bude elektronický záznam existovat. Ale kdy a v jaké podobě se to stane. Na půdě Evropské komise i u nás probíhají diskuse o chystaném nařízení EHDS, které má právě jednotný elektronický záznam definovat“ 

Tak pravil (pro Medical Tribune CZ), ředitel Ministra zdraví Pavel Gruber.

 

 

Poslední slovo autora těchto řádek

 

Choďte do D21. To předně. Ale choďte i na Tok – Šok Komu zvoní Hana. Zarámované drobnými, leč trefnými, hereckými, etudami obou protagonistek, naplněné srandou a pohodou. Dostanete se tam s nimi do světa, kde je ještě vše tak, jak by býti mělo. A při tom se ještě i mnohé dozvíte.

Tak pravil autor těchto řádek…

 

Text: Richard Koníček

Ilustrace: D21