Kevin V. Ton – Lidé z Vltavské aneb tristní obraz doby uprostřed zimy a pandemie

16.02.2021 15:21

 

Kevin V. Ton

Lidé z Vltavské

20. 12. 2020  - 25. 3. 2021

Okolí stanice Vltavská

 

 

Podivná doba žádá podivné skutky. Třeba, že Galerie hlavního města Prahy, s řadou výstavních prostor v Praze, nuceně zejících prázdnotou, pořádá výstavu velkoplošných fotografií na zdi metra C – Vltavská. Inu obraz (ne)kulturní doby.

 

 

Na zimní venkovní výstavě, která oficiálně začala na počátku kalendářní zimy, tedy 20. 12. 2020 a měla by na svém místě vydržet v podstatě do začátku kalendářního jara, přesněji do 25. 3. 2021, jsou k vidění na venkovních opěrných zdech stanice metra nainstalované neveselé snímky pouličního fotografa Kevina V. Tona, s jednoznačným názvem Lidé z Vltavské.

 

 

Obraz doby „ledového“ království?

 

K návštěvě výstavy jsme si zvolili skoro až symbolický čas. Mráz kulminoval, led kryl chodníky, sníh trávníky a rampouchy zdobily rozpadající se okolí. Nevesely, truchlivy jsou ty zdejší kraje, jak pravil klasik. Aby byl apokalyptický vjem razantnější, shodou okolností byla ten den zavřena i stanice metra C Vltavská. Člověk bažící po kultuře hladoví po zážitcích, jež by alespoň vzdáleně připomněly, že ještě není konec světa, ani tohoto ledového království, že ještě jsou paprsky značící, že lépe bylo, a vzbouzející naději, že snad ještě někdy zase bude.

 

 

Lidé z Vltavské         

 

Na vystavených velkoplošných fotografiích jsou opravdu Lidé z Vltavské. Ti, co tu žijí již tři desetiletí a mají tu své „ubikace“. V labyrintu nesmyslných průchodů a podchodů, přináležejících ke stanici metra a zejména pak pod Hlávkovým mostem. S výhledem na Negrelliho viadukt a ostrov Štvanici, nad stříbropěnnou Vltavou pod nimi. Obrazy, které ti odvážnější z nás viděli na vlastní oči, když omylem, či z pošetilosti zavítali mezi - Lidi z Vltavské. Věrné snímky. Od autora, jenž se dokumentování pouličního života věnuje šestým rokem a nevyčerpatelný zdroj inspirace nachází i kolem - těmito lidmi proslulé - stanice metra Vltavská. Občas jen s mírnými přesahy do četných holešovických periferií.

 

 

GHM P a DP P

 

Dvě zdánlivě nesourodé instituce se spojily a daly dohromady Tonovu výstavu. Jde – jak se obě instituce rozhodly – o pilotní projekt nové venkovní galerie, který Galerie hlavního města Prahy spolu s Dopravním podnikem hl. m. Prahy hodlá provozovat a každé 3 měsíce obměnit.

 

 

Tónovaná výstava na míru

 

Pro pilotní výstavu budoucího projektu, za nímž stojí akční kurátorka Galerie hlavního města Prahy, Marie Foltýnová, byl osloven známý pouliční fotograf, Kevin V. Ton. A Ton dle představy kurátorky vybral z archivu ty fotografie, jež ladí s místem, kde jsou vystaveny.

 

 

Zcela výmluvná výstava Lidé z Vltavské je tedy i vhodnou reakcí na průvodní jevy nekončící pandemie, drtící tak či onak životy nás všech. I lidí na ulici, co si tu žili svůj život a i jim ho značně narušila přijímaná opatření a psychický stav celé populace. Uzavřená stanice metra v den naší návštěvy byla v době uzavřených galerií vytěsněna z našeho žití tak jako lidé na fotkách. A vlastně i my na ty snímky hledící a stejně tak i uzavřené galerie a kultura vůbec.

 

 

Kevin V. Ton – fotograf

 

Citujeme z TZ k zahájení výstavy: „Kevin V. Ton je fotograf na volné noze, nositel řady ocenění, nejnověji v kategorii Každodenní život v soutěži CZECH PRESS PHOTO 2020. Celoživotně se věnuje živé, černobílé fotografii se zaměřením na humanistickou dokumentární fotografii, zejména pak na dlouhodobé projekty. Před několika lety inicioval založení fotografického spolku VERUM PHOTO. Žije v Praze. Ke své práci fotograf uvádí: ´Hledám podstatu. Podstatu lidství. Hledám člověka, ať je kdokoliv, ať je kdekoliv, ať je čímkoliv. Hledám člověka v člověku. Prostřednictvím fotografií. Především černobílých.´

 

 

Kevin V. Ton – člověk

 

Kevin V. Ton (* 1966) s fotografií začal už jako dítě a životní nutností se mu stala před více jak dvěma dekádami. Od prvopočátků se průběžně a stále věnuje pouliční fotografii.

Dnes je volným fotografem zaměřený na humanistickou černobílou dokumentární a reportážní fotografii. Stěžejním fotografickým tématem jsou pro něj lidé na okraji společnosti.

Po léta spolupracuje jako dokumentární fotograf s různými organizacemi pomáhajícími postiženým spoluobčanům, zabývajícími se ochranou zvířat či krajiny. Je nositelem řady ocenění. Vždy ho zajímalo, co vše se může skrývat za zrcadlem. Co je pod povrchem. A v nekonečném údivu, den za dnem, krok za krokem, se pokouší zachytit prchavé fragmenty představení, kterému všichni společně říkáme život.

 

 

 

Text: Richard Koníček

Foto: ing. Olga Koníčková

 

Kevin V. Ton

Lidé z Vltavské

20. 12. 2020  - 25. 3. 2021

Okolí stanice Vltavská

 

Více:

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/czech-press-photo-kategorie-umeni-a-kultura-2016-2018-aneb-masopust-ci-kracejici-rosta-novak-ml/