Katovna/město Jeseník aneb kam si pro informace dojdeme…

25.07.2019 08:59

 

 

 

Jeseník/město v srdci přírody

14. - 21. 7. 2019

 

 

Nastal čas letních dovolených. Tušíc na www.www-kulturaok-eu.cz již v loňském roce, že tropy se budou stále více stupňovat, vybrali jsme si penzion ve  městě Jeseník jako tip na trošku chladivější dovolenou, i když můžeme říci, že zde vedro bylo také, ale dalo se při turistice v hustých lesích lépe snést.  Nejdříve zmíníme o v historické budově umístěném Informačním centru Jeseník, kde jsme si nabrali dostatek map.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Informačnímu centru Jeseník se také říká Katovna,

přestože tu nikdy katovo obydlí nestálo.

Název vznikl podle ústního podání,

zakládajícím se na pověsti o posledním jesenickém katovi.  

 

IC Jeseník

 

Poskytujeme informace:

  • o lázeňském městě Jeseník, regionu Jesenicko-Rychlebsko a česko-polském pohraničí
  • o kulturních, přírodních a historických památkách
  • o tipech na výlet po okolí pro rodiny s dětmi, pěší a cykloturistiku, zimní a letní aktivity
  • o nabídkách ubytování, restauracích, wellness zařízeních, místních firmách aj.
  • o kulturních a sportovních akcích v regionu - regionální kalendář nalezneme KULTURA JESINFO
  • o jízdních řádech ČD a ČSAD

 

Dále zajišťujeme: 

  • prodej vstupenek akcí pořádaných MKZ Jeseník (kino, divadlo, koncerty)
  • prodej turistických a cyklomap, suvenýrů, turistických vizitek a známek, pohledů a upomínkových předmětů
  • prodej turistické karty OLOMOUC REGION CARD a informace o regionální kartě YES Card

 

Informační centrum Jeseník

 

„Umístění informačního centra v Jeseníku je poněkud putovního rázu a stejně tak je i putovní provozovatel zařízení. Mnozí ještě pamatují skvělé Íčko na radnici, kterému velel již zvěčnělý Jiří Koranda. Tehdy IC spadalo přímo pod město. Po nějaké době se centrum přestěhovalo do pasáže u Alkronu, a to bylo v rukou soukromého provozovatele.

 

Dnes jsou informace opět provozovány městem, ale jde o společné Česko-polské íčko, mimo samotného Jeseníku se na provozu podílí totiž i nedaleké polské Głucholazy. Umístění centra je vskutku luxusní. Středisko zabralo celý krásný objekt tzv. Katovny. Jde o budovu v dnešní Tovární ulici vcelku nedaleko Masarykova náměstí, tedy pomyslného středu Jeseníku.

 

Katovna je v jádru barokní až rokoková stavba z roku 1782, ač prošla řadou přestaveb (zejména v interiérech), dochovala si svůj půvab, což nakonec podtrhla rekonstrukce pro informační účely v letech 2014 - 2015. Oprava budovy byla z valné části hrazena česko-polským projektem ´Dědictví niského knížectví´ (tedy i financí EU).

 

Při vstupu do budovy vlevo tedy objevíme malou stálou expozici zabývající se historií na pomezí dnešního Česka a Polska. Nezapomeňme, že do roku 1742 byla celá oblast součástí zemí Koruny České jakožto Slezské knížectví. Po prusko-rakouských válkách zabrali Dolní Slezsko Prusové (Němci), Habsburskému Rakousku (tedy i nám) zůstalo Horní Slezsko. Hraniční pohyby dovršila II. světová válka, kdy z moci vítězných mocností (a hlavně Stalina) bylo celé Polsko posunuto na západ, a tím i Jesenicku. Expozice je věnována i výrobě, turistice a v našem případě i místnímu lázeňství. V pravé části od vchodu je prostor samotného IC. A protože jde tedy o dvoustranný projekt, setkáme se tu i s polsky hovořící paní (ale česky také mluví , u informátorů se předpokládají i základy angličtiny, němčiny).“

 

Expozice Niského knížectví

  • pojednává o společné historii česko-polského pohraničí
  • prostory jsou veřejnosti volně přístupné

 

 

 

 

 

 

 

 

Vincenz Priessnitz

Expozice Niského knížectví navazuje na společnou historii regionu Niského knížectví, dnešního území česko-polského pohraničí kolem měst Nisy a Jeseníku. Expozice obsahuje 5 společných základních témat – Slezsko,náš společný domov, Církev, Zlato, Lázeňství a Turistika. Kromě panelů popisujících tato témata, se více můžeme dozvědět v interaktivní expozici, kde na nás čeká na konci také malý test našich znalostí. 

 

Okoklamy aneb hra světel a stínů

20. 7. - 20. 8. 2019

 

Okoklamy

tak jsme pojmenovali novou celoroční putovní interaktivní rodinnou výstavu,

která se koná v 1. patře Katovny.

 

Schopnosti našich smyslů a našeho mozku nás asi nikdy nepřestanou udivovat. Díky smyslům vnímáme svět okolo nás.  Putovní výstava ´Okoklamy´, zaměřená především na náš zrak, nám dokazovala, že není vždy vše takové, jak se zdá.

Cylindrická zrcadla si hrála s perspektivou a odrazem, rozhýbali jsme úžasné hračky zoetrope  a oživili jsme i kreslené obrázky. Do nekonečného prostoru nás všechny vtáhla zrcadlová místnost. Schopnosti našich smyslů a našeho mozku nás asi nikdy nepřestanou udivovat. Díky smyslům vnímáme svět okolo nás. Z některých exponátů nás opravdu přecházel zrak!

 

Magické světlovody

 

Světelné pexeso

 

 

 

 

 

 

 

 

Iluze dráčka/Dráček stalker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeseník

Palackého 176/12

Máme otevřeno/ letní sezona (červen - září):

pondělí - pátek: 8.30 - 17.30 hodin

sobota:               8.30 - 16.00 hodin

neděle:               8.30 - 13.00 hodin

Vstup: volný

Nadmořská výška: 433 metrů nad mořem

 

E-mail:  ic@mujes.cz

 

Hodnocení: 100 %

Připravil:  Richard Koníček

Zdroj:  Mgr. Bohumila Tinzová

Foto: © Ing. Olga Koníčková