Judy aneb když máš něco, co nemají jiní - hlas, který nemíří k uším, ale k srdci…. či neuvěřitelné převtělení Renée Zellweger

11.02.2020 14:45

Kino Atlas - Praha

6. 2. 2020

Zaškatulkování herečky do typu funguje jako osvědčený divákolap, ale sebetalentovanější osobnosti to moc neprospěje. Pokud se nedokáže vymanit. Renée Zellweger to dokázala. Ano, je, byla a bude nezaměnitelnou Bridget Jonesová. Jinou bychom nepřijali, ale mimo to dokázala získat Oscara za Návrat do Cold Mountain. A za 30 let kariéry se stihla proměnit ještě víckrát, byť ne hned Oscarově. To se jí zdařilo znovu na dohled od životního jubilea, od její padesátky.  Je to asi její největší převtělení. Nabídl jí ho film, na jehož novinářskou projekci nás pozvala společnost Bioscop, film, vstupující do našich kin ´jak na zavolanou´, 3 dny po udílení Oscarů, její zatím poslední film - Judy. A je to pecka, jež nás přilepila do sedadel. Romantické životopisné hudební drama Judy je věnované legendární zpěvačce a herečce Judy Garland.

 

Neuvěřitelný (?) herecký návrat Renée Zellweger (* 25. 4. 1969 Texas)

Odborníci v jejím ztvárnění role spatřují návrat na vrchol, a také i jako završení kariéry Renée Zellweger. Být tomu tak, mohla by Cena Akademie - Oscar, udělený Renée Zellweger za nejlepší herecký výkon v hlavní roli ve snímku Judy, být krásná tečka.

 

Ale my na www.www-kulturaok-eu.cz si troufáme tvrdit, že o tečku nejde, že o této herečce a jejích převtěleních do dalších postav budeme ještě slyšet. Záleží jen na tom, jaké nabídky se na ní poletošním triumfu pohrnou a jak uvážlivě si Renée Zellweger bude vybírat z nich. Na další velká překvápka má stále ještě našlápnuto.  Ne, že ne. A nám nezbývá, než jí držet palce. Už kvůli nám divákům a našim zážitkům v kině.

 

Renée Zellweger

opět se octla tak ve středu zájmu všech

- těch, kteří ji milují,

 i těch, kteří jí nemohou přijít na jméno.

Paradoxně právě kvůli tomu v roce 2010 zmizela ze scény.

*

Šest let Renée Zellweger

strávila

nicneděláním,

cestováním,

radovánkami s rodinou i s přáteli

a hlavně přemýšlela o tom,

jestli chce ještě někdy hrát.

Když se pak herečka Renné Zellweger (50 let)

rozhodla pro návrat před kameru, vzala to opravdu zostra.

(zdroj: Tom Franzki, TV mini 4/2020, str. 4 -5, www.tvmini.cz)

 

Osudové protnutí nebylo zadarmo

Celosvětová premiéra filmu Judy se konala 30. 8. 2019 na festivalu Telluride.  Od té doby film boduje na metách nejvyšších. Renée Zellweger za roli jedné z největších hollywoodských legend Judy Garland získala Zlatý glóbus za nejlepší herečku v dramatu, cenu Critics' Choice Awards, sošku Screen Actors Guild, cenu BAFTA a 10. 2. 2020 Oscara.

Nebylo to zadarmo. Renée Zellweger studovala přečetné nahrávky představení Judy Garland, vstřebávala její gestikulaci a způsob vyjadřování. Dávno před natáčením se zdokonalovala s hlasovým koučem, aby nabyla tón Judy Garlandové a učila se i její dikci. S choreografem zase do úmoru dřela pohyby a gesta Judy. Mimo to trpělivě a pozorně rok předem poslouchala do omrzení v autě zpěv a slovní vystoupení Judy Garland a sžívala se i jejími dobovými songy v originálním aranžmá. Přečetla snad vše, co o Garland bylo napsáno a co kdy kde pronesla při rozhovorech. V neposlední řadě si zvykla po čas natáčení na správně barevné kontaktní čočky, nezbytné úpravy tváře a věrnou paruku. Jen správné držení těla Garlandové věnovala nespočet hodin nácviku. Inu, těžko na cvičišti, lehko na bojišti, platí nejen na poli válečném a v Rusku, ale i pro herce a v Anglii. Vyplatilo se. Oscar za to stál.  

A jak k filmu dodává český distributor společnost Bioscop:

„Renée se svým strhujícím hereckým výkonem

 doslova převtělila v jednu z nejslavnějších žen stříbrného plátna.“

 

A o čem je tedy film Judy?

Film zaznamenává poslední období života Judy Garland.

 

 Dozvíme se, že tahle fenomenální zpěvačka a úspěšná herečka, byla od útlého věku miláčkem Ameriky. Talentem si podmanila miliony diváků na celém světě. Její kariéra byla splněným snem. Ale, jak to bývá, všechno si žádá daň. A úspěch a sláva tu nejvyšší. Život megahvězdy provázela osamělost, démonem se jí stal alkohol a závislost na lécích.

My se s ní ve filmu setkáváme v zimě roku 1968, kdy přijíždí do Londýna, na turné beznadějně vyprodaných koncertů. Musí, docházejí jí peníze a manželství se hroutí. Boj o dvě nezletilé děti je pro ni, v její pozici a aktuálním renomé, marný. Od počátkucelosvětového úspěchu muzikálu Čaroděj ze země Oz už uplynulo 30let.  Sice dá svým neodolatelným smyslem pro humor a vřelostí okouzluje všechny kolem, od hudebníků, přes fanoušky, po přátele, ale síly docházejí.

 

Věčné sny o romantické láscese na čas zhmotní, když v L. A. potkává Mickeyho Deanse. Ale pod maskou zdánlivě šťastné hvězdy se ale skrývá až moc křehká a vyčerpaná žena. Poté, co v záři reflektorů strávila tvrdou prací, vykořisťována po všech stránkách 40 let, je totálně vyčerpaná. Vracejí se jí neveselé vzpomínky na ztracené dětství a i proto, ze všeho nejvíc touží být doma se svými dětmi. Najde sílu pokračovat? Ve filmu Renée Zellwegel sekundují Rufus Sewell (Iluzionista), Michael Gambon (sága Harry Potter) či Finn Wittrock (La La Land).“ (oficiální anotace)

 

A dojem diváka

Ten nejlepší. Opravdu. A bez výhrad. Jde o výsek z bohatého života slavné hvězdy, kterou dnes už známe jen z filmů pro pamětníky a starých nahrávek. Ten výsek není už ale veselý, jak už poslední etapy bývají. Ve filmu není chvilka růžová, je to neustálý boj a neveselý boj. O pozici, úspěch i přežití.

 

Boj zoufalé ženy, jež neví kudy kam a vlastně už ani nemůže. Podepsali se na ní všichni. Producenti (Mayer), kolegové, snobské obecenstvo i lásky a manželé.

 

A to nám ve filmu tvůrci podávají v míře přebohaté.

 

Je nám jí až líto. I když zprvu bychom z ní nervózně šíleli. Postupně ji ale chápeme, pronikáme do jejího nitra a z rozhořčení nad zdánlivě hvězdnými manýry se dostáváme k pochopení téhle její obranné pózy a jejího nitra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vše z dřívějšího jejího života ve filmu jen tak nadhozeno, ale trefně a srozumitelně, že nám není nutné líčit osudy Judy Garland od A do Z. A tak si je přece v hlavě srovnáme. Setkáme se bleskově i s její prvorozenou dcerou, budoucí oscarovou herečkou a zpěvačkou Lizou Minnelli i dalšími dvěma dětmi, později také úspěšnými herci, dcerou Lornou Luft a nejmladším potomkem, synem Joey Luft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V jednom ohlase na internetu

jsme našli precizní formulaci v hodnocení Judy Garland:

 

„Oběť doby, po které zůstalo pár motivů,

 které pravděpodobně nikdy nezestárnou…“

Judy Garlandová (*10. 6. 1922 /+ 22. 6. 1969 Londýn)

  • stěžejní filmografie:

 

1939 Čaroděj ze země Oz

        1944 Setkáme se ve St. Louis

                    1948 Velikonoční přehlídka

                                 1954 Zrodila se hvězda,

                                       1961 Norimberský proces

 

děti:

dcera Liza Minnelli, dcera Lorna Luft, syn Joey Luft

 

Liza Minnelli (*12. 3 1946)

ocenění:

Oscar, nejlepší herečka v hlavní roli 1972 za film Kabaret

Cena Emmy, Zlatý glóbus, Cena BAFTA

 

                                               Lorna Luft (*21. 11. 1952)

                                                       herečka, zpěvačka, autorka

 

Joey Luft (*29. 3. 1955)

herec

 

Titul snímku: Judy

Produkce: Velká Británie, 2019

Režie: Rupert Goold

Scénář: Tom Edge

Producent: David Livingstone

Střih: Melanie Oliver 

Scénografie: Kave Quinn

Kamera: Ole Bratt Birkeland

Hudba: Gabriel Yared

Kostýmy: Jany Temime

Hrají: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Michael Gambon, Richard Cordery, Royce Pierreson, Darci Shaw, Andy Nyman, Daniel Cerqueira, Bella Ramsey, Lewin Lloyd, Tom Durant Pritchard, John Dagleish, Adrian Lukis, Gemma-Leah Devereux, Gus Barry, Matt Nalton, Bentley Kalu, Martin Savage, Phil Dunster, Gaia Weiss, Lucy Russell, Ed Stoppard, Tim Ahern, Fenella Woolgar, Luke Fetherston, Jodie McNee

 

Jazyková verze filmu: originální verze s českými titulky

Žánr: životopisný / drama / romantický / hudební

Stopáž: 118 minut

Přístupnost: nevhodný do 12 let

Premiéra: 13. 2. 2020

 

 

Distributor: www.bioscop.cz

 

 

Hodnocení: 100 %

Richard Koníček

Foto: © Richard Koníček, © Ing. Olga Koníčková, bioscop

 

Trailer https://www.youtube.com/watch?v=UkPuaegDBxU&t=5s