Jiří Zavřel: Kolíček aneb nechte každodenní věci vyniknout a zjistíte, že jde o artefakt… či mezi nás přišel i Kintera...

03.09.2020 09:22

Galerie ProLuka - Praha

20. 8. 2020

Galerie ProLuka na našem webu není zmiňována poprvé. Věnujeme se jejím výstavám, intervenujícím do exteriéru často a rádi. Nevynechali jsme proto ani aktuálně nejnovější výstavu nazvanou Kolíček, prezentující dílo Jiřího Zavřela.  

 

Jiří Zavřel je autor, který se už dlouhodobě věnuje malbě a prostorové tvorbě. Ve svých dílech objevuje, že výjevy každodennosti a zvláštně prchající čas při instalaci do různých prostředí, nabývá zcela nových podob. Zejména proto, že se jedná o´detaily´, které jsou už dávno běžnou součástí našich životů a které v drtivé většině sice používáme, potkáváme, vidíme, ale vlastně nevnímáme. Poetikou počínaje, osobitým kouzlem konče. V práci Jiřího Zavřela je snaha objevovat pro něho jako autora, ale hlavně pro nás, jako diváky, smysl pro detail i nadsázku.

 

Výjimkou není ani jeho vtipná instalace vytvořená pro svébytnou venkovní vršovickou galerii ProLuka. Dílem autora je vlastně obyčejný kolíček. Klasický dřevěný, žádný vyumělkovaný a vybarvený, ani  plastový. Co na kolíčku může být zajímavého, dá se říci?! A hle, autor jej zvětšil do gigarozměru. ´Pouze´ si trochu pohrál s měřítkem a všechno je jinak. Z malé věci, nicotné a už dávno nevnímané pomůcky, z každodennosti, se stává artefakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artefakt, který upoutá, je a burcuje naše podvědomí. No jo, on ten kolíček je vlastně krásná a zajímavá věc. My pamětníci ještě pamatujeme prastaré kolíčky ve tvaru připomínajícím písmeno V, jímž se prádlo na šňůru přichycovalo, dokud nebyl vynalezen kolíček ze dvou částí s pérkem uprostřed, jenž prádelní šňůru obejme a pevně sevře. Autor tedy svým dílem dokázal skoro až neuvěřitelné. V digitální době nás pádným způsobem upozornil na obyčejnost i jednoduchost, ve které je vlastně genialita. Na jednoduchost a obyčejnost, ve které bychom potřebovali a měli raději žít i dnes.

 

 

ProLuka - galerie pod vršovickým nebem

101 00 Praha 10 - Vršovice

Bezručovy sady

 

(park naproti domu Slovenská 23

zastávka tram č. 4, 22  -  Krymská)

Vstup: non-stop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MgA. Jiří Zavřel (* 16. 1. 1989 Vysoké Mýto)

  •  absolvent Ateliéru malby Daniela Balabána na Fakultě umění Ostravské univerzity
  • poslední výstava Dekonstrukce Destrukce se uskutečnila v roce 2019 v Dole Michal
  • žije a pracuje v Ostravě 

 

Pořadatel:  Čtyři dny, www.ctyridny.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková