Jiří V. Bareš, Jiří Untermüller: Muzikál ´Romeo a Julie 2014´ v Divadle U Hasičů aneb když je téma sváru a násilí pořád aktuálnější

06.04.2014 19:29

Divadlo U Hasičů – Praha

Premiéra: 16. 5. 2014


Byli jsme pozváni do Divadla U Hasičů na setkání  s herci  (studenty Konzervatoře a VOŠ Jaroslava Ježka z Prahy 4), kteří nám ve svých ukázkách předvedli své pěvecké umění.   Poté jsme se všichni přesunuli do divadelní kavárny. 

 

Herci byli vybráni v rámci konkursu 29. 9. 2013. Scénář a režie muzikálu Romea a Julie nejen, že respektuje příběh, jak jej vypráví Shakespeare, ale též jeho pojetí postav a jejich charakterů, přestože se v libretu Jiřího Bareše vyjadřují současným jazykem a podstatně stručněji (i kostýmy budou současné).

 

Další plus snad může být i fakt, že ačkoli je násilí jedním z témat předlohy, zobrazujeme je pouze ve znaku a v nejnutnější míře. Soustředili jsme se především na křehké předivo lidských vztahů a na morální odpovědnost člověka za city i činy. Styl inscenace také nebude historickým exkurzem, ale obrazem současnosti…inscenace je prosta vulgarit a explicitních scén násilí a hudba je melodická, zpěvná a motivická, a přitom nikoli podbízivá…

 

Až na pár výkřiků  tedy každé slovo zpíváme. V Divadle U Hasičů  tento muzikál realizujeme již podruhé. Poprvé to bylo 15 představení v sezóně 2002/2003. Tenkrát se v hlavních rolích představili Kateřina Nováková nebo Martina Placrová po boku Václava Jelínka. V roli Chůvy se střídaly Naďa Urbánková, Jitka Molavcová a Dita Hořínková, a v roli Merkucia exceloval Braňo Polák. Po 12 letech se k tomuto dílu vracíme nejen s jiným obsazením, ale i s novým scénickým a režijním pojetím, které odpovídá jak povaze díla samotnému, tak také současnému pojetí divadla.

 

„Kdyby člověk mohl vrátit všechno zpátky, na to je náš život příliš krátký.“

www.divadlouhasicu.net

 

Hudba a libreto – Jiří V. Bareš

Scénář, režie a výprava – Jiří Untermüller

Choreografie – Vlastimil Červ

Produkce muzikálu: Vladimír Srp

 

Hrát, zpívat a tančit budou:

Julie – Martina Černá nebo Kateřina Herčíková;

Romeo – Lukáš Ondruš nebo Jan Rychta či Petr Ryšavý;

Merkucio – Petr Šudoma nebo Lukáš Ondruš;

Chůva – Petra Janková nebo Veronika Zelníčková;

Lorenzo – Vít Bečvář nebo Aleš Kohout;

Kapulet – Petr Urbánek nebo Vít Bečvář;

Kapuletová – Bára Smejkalová nebo Michaela Talašová;

Benvolio – Jan Hönig nebo Jiří Bareš ml.; Tybalt – Tomáš Löbl nebo Aleš Kohout;

Paris – Jan Rychta nebo Tomáš Löbl

 

Jiří V. Bareš – autor hudby a libreta

Skladatel, libretista, textař, zpěvák a hráč na klávesové nástroje (Yetti, skupina Petry Janů, Parademarche) začínal jako skladatel a textař různých rockových seskupení (Yetti).

  • V roce 1986 začal spolupracovat s Petrou Janů, nejdříve jako zpěvák (píseň Jsme stálí), potom i jako hráč na klávesové nástroje.
  • S divadlem se poprvé setkal počátkem 80. let jako autor hudby a písňových textů pro inscenace Kvadratura kruhu (Žižkovské divadlo, studenti DAMU, režie Josef Mixa) a Hněvisko (Žižkovské divadlo, členové Studia Ypsilon, režie Jan Krafka).
  • V roce 1992 hrál a zpíval v legendárním prvním českém uvedení muzikálu Bídníci (Vinohradské divadlo, produkce Adam Novák, režie Petr Novotný) roli Combefera.Tato premiéra zahájila tzv. „pražský muzikálový boom“.
  • Jeho prvním autorským počinem je muzikál 451 stupňů Fahrenheita, který začal psát již v 80. letech „do šuplíku“ podle stejnojmenného bestseleru Raye Bradburyho.
  • Pro uvedení v roce 1994 (Hudební divadlo Karlín, produkce Adam Novák, režie Miroslav Hanuš, v hlavních rolích Helena Vondráčková, Karel Černoch, Petra Janů, Josef Laufer) se spojil s textařem Pavlem Vrbou. Společně za toto dílo obdrželi Cenu Českého hudebního fondu.
  • Od července 1995 do května 1998 hrál v muzikálu Jesus Christ Superstar  (Divadlo Spirála, Musical s.r.o., režie Petr Novotný), kde vytvořil jednoho z kněží a posléze postoupil na pozici swing. S inscenací absolvoval celou její zářivou existenci, která čítala 1288 představení. 20 x měl tu čest (jak sám říká) řídit představení od dirigentského pultu.
  • V roce 1998 plynule přešel do dalšího projektu ve Spirále (se stejnou produkcí i režisérem) – muzikálu Evita – jako představitel jedné z hlavních rolí Juana Peróna.
  • Již v průběhu účinkování v Evitě začal psát svůj druhý muzikál Romeo a Julie. 
  • 21. 9. 2001, po roce příprav, se uskutečnila jeho premiéra opět v divadle Spirála na pražském Výstavišti pod režijním vedením Petra Novotného a v hlavních rolích s Kateřinou Novákovou, Martinou Placrovou, Vaškem Jelínkem, Danem Bartákem, Josefem Štágrem, Miluškou Voborníkovou, Jiřím Schönbauerem, Jiřím Untermüllerem, v roli Chůvy se střídajícími Naďou Urbánkovou, Jitkou Molavcovou a Ditou Hořínkovou, a mnohými dalšími.
  • Po roce repríz bylo divadlo Spirála, včetně scény, kostýmů, kanceláří a zázemí totálně zničeno při povodních 12. 8. 2002.
  • Ansámbl muzikálu se ovšem nevzdal a další dvě sezóny hrál muzikál v režijní úpravě Jiřího Untermüllera v kukátkovém prostoru Divadla U Hasičů a na zájezdech. Kýžený návrat do Spirály se ovšem neuskutečnil; divadlo zůstalo neopraveno a je dodnes smutným památníkem „stoletých“ povodní.

Jiří Untermüller – autor scénáře a výpravy, režisér

  • 1978 – 98:  po absolvování hudebně dramatického oddělení Pražské konzervatoře působil jako činoherec v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, na volné noze v Praze, ve Východočeském divadle v Pardubicích a v Divadle F. X. Šaldy v Liberci
  • 1977: svůj první muzikál režíroval ještě jako student konzervatoře. Scénář napsal sám podle jednoaktové hry Muzy Pavlovové Křídla (hudbu napsal violoncellista a skladatel Jiří Hošek, texty písní Jaroslav Vlk). Byl to současně jeho první režijní pokus vůbec.
  • V dalších letech se příležitostně k režii vracel ve svých domovských divadlech, ale také pohostinsky na mimopražských scénách (Hradec Králové, Kolín, Příbram) i v Praze v Klubu v Řeznické (dnes Divadlo v Řeznické).
  • Přes 40 dosud realizovaných režií představuje široký záběr od večerních titulů (např. Oidipus, Osel a stín, Dalskabáty,GolemKat a blázen, Pěst na oko, Aucassin a Nicoletta) přes nejrůznější scénické montáže (Podivuhodný kouzelník/Nezval, Nedá se nic dělat/Čapek) až po představení pro děti (mimo jiné Kocour Modroočko, Princ Bajaja, O skleněném rytíři).
  • Některé inscenace nastudoval i choreograficky. Vytvořil též kolem 20 scénografií (i s návrhy kostýmů). Zhruba 15 inscenací opatřil původní hudbou, u mnohých je autorem scénáře či dramatizace, k několika napsal texty písní.
  • Od roku 1998 hrál a zpíval v prvním českém uvedení muzikálu Evita (Divadlo Spirála, produkce Musical s.r.o., režie Petr Novotný).
  • V roce 2001 se do Spirály (Výstaviště Holešovice) vrátil jako Otec Lorenzo v muzikálu Jiřího Bareše Romeo a Julie opět v režii Petra Novotného.
  • 2002 - po povodních 2002 se ujal režijního převedení muzikálu do kukátkového prostoru Divadla U Hasičů
  • 2003:  přijímá  nabídku šéfa a režiséra Romana Meluzína na hostování v muzikálovém souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, v němž je od ledna 2005 v angažmá a v němž dosud absolvoval 32 premiér zejména titulů světového muzikálového repertoáru. V mnohých se zhostil hlavních či důležitých rolí. Patří mezi ně Kaplan (Mechanický pomeranč, 2003, režie Roman Meluzín), Mistr Prokop Matrace (Špatně placená procházka, 2004, režie Radek Balaš), Sancho Panza (Muž z kraje La Mancha, 2005, režie Petr Novotný), Cosmo Braun (Zpívání v dešti, 2006, režie Roman Meluzín), Šér Chán (Kniha džungle, 2007, režie Radek Balaš), Kapitán čs. četnictva (Koločava, 2008, režie Petr Novotný), Bojatič (Vévodkyně z Chicaga, 2009, režie Roman Meluzín), Král Artuš (Monty Python’s Spamalot, 2010, režie Roman Meluzín), Arnošt z Pardubic (Noc na Karlštejně, 2011, režie Petr Palouš), Lawrence Jameson (Prodavači snů/Dirty Rottens Scoundrells, 2012, režie Roman Meluzín) či Reverend Moore (Footloose, 2013, režie Roman Meluzín).
  • Od roku 2009: v plzeňském souboru působí současně jako dramaturg
  • Od jara roku 2012 pracuje s Jiřím Barešem na novém muzikáluRomeo a Julie 2014

Očekávaná premiéra: 16. 5. 2014 - 19.00 hodin

Hrajeme další dny:  17., 18., 19.  5. 2014

                                    23., 24., 26. 5. 2014

                                    26. 5. 2014 – 10.00 hodin – školní představení

Vstupné: 380 Kč (možnost slev)

 

Ing. Olga Koníčková (zdroj: WWW.romeojulie.cz)

Foto: autorka