Jan Heřman: Posázavské hrady v rekonstrukcích a retrokresbách aneb malá ukázka kastelologie a ikonografie ve městě Sázava

30.07.2020 16:30

Infocentrum  - město Sázava - výstavní síň

1. - 31. 8. 2020

Prázdniny nás zavedly do města Sázava (18. -  25. 7. 2020).  Jako vždy nám to nedalo a zajímali jsme se o mnohé, spojené s městem skla, vodáků a české křesťanské, ba staroslovanské historie. O tom ale na www.www-kulturaok-eu.cz (rubrika Ostatní) bude dost materiálů.

 

Teď bychom se ale chtěli zmínit o jiné záležitosti, jež se konala v čase našeho týdenního pobytu a pochopitelně nám neunikla. A to o výstavě ne tak běžné, o výstavě Posázavské hrady v rekonstrukcích a retrokresbách. Nevelká, ale pozoruhodná ukázka nepřeberného množství prací Mgr. Jana Heřmana, známého pedagoga, malíře, grafika a publicisty. A hlavně mimořádně trpělivého autora rekonstrukcí a retrokreseb. Autora, jenž se už 15 let cílevědomě věnuje neběžnému oboru kastelologii a ikonografii Posázaví a Podblanicka.

Výstava kreseb Jana Heřmana v Informačním centru prodloužena do 31. 8. 2020!!!

Výstavu jsme objevili na sázavském náměstí Voskovce a Wericha,

v příjemně klimatizovaném objektu,

jejž spolusdílí místní divadelní soubor, kino a Infocentrum,

v němž se i výstava konala.      

Výstava představuje jen nepatrný zlomek posázavských hradů v autorových retrokresbách. Jan Heřman tu nevystavuje poprvé a vždy nabízí turistům a návštěvníkům nové ukázky ze svého rozsáhlého a prospěšného díla. Mimochodem velice vhodně pro léto, čas prázdnin a poznávání kraje. Zejména letos, kdy si zjišťujeme, že doma je doma a že se není třeba štvát stovky kilometrů, abychom objevili krásy, o jakých jsme dosud k naší škodě neměli potuchy.

Něco o retrokresbách Jana Heřmana

Jak retrokresba vypadá, napovědí připojené fotografie. Mnohem víc nám ale řekne vstup na autorův web tématice věnovaný (https://www.hrady-zriceniny.cz/s__herman_1.htm ). Je to však ´jen´ finále dlouhé, trpělivé práce. Autor totiž nemaluje hrady jen tak. Dřív než k tomu dojde,  retrokresbě předchází studium spousty podkladů. Autor se stává i historikem. Ale ani to by nestačilo. Spolupracuje s odborníky, od historiků přes archeology po badatele mnoha oborů. Jeho zájem ho přivedl i do ´Klubu Šternberk´, bdícím nad Muzeem v Ratajích nad Sázavou. Bez toho všeho by nikdy tolik, a tak hodnotných i umělecky zajímavých, retrokreseb nevzniklo.

 

Trpělivostí a pracovitostí až do ´guinessovky´

Počet Heřmanových retrokreseb překročil 4 500 kresebných rekonstrukcí hradů, tvrzí, komend, dvorců a opevněných klášterů. Vše napovídá, že spěje k číslu 5 000. Pracovitosti Jana Heřmana si všimla i Agentura Dobrý den, dokumentující české rekordy všeho druhu v České knize rekordů. Agentura mu v roce 2018 přiznala český rekord a spolu s udělením oficiálního certifikátu provedla i zápis do České knihy rekordů a celosvětové Guinessovy knihy.

 

Mgr. Jan Heřman (* 24. 9. 1955, Český Šternberk)

  • 1964 se s rodinou přestěhoval do Prahy, ale do Českého Šternberka se vracel
  • jako student SUPŠ Praha a pak i jako vysokoškolák, se cítil dál ´šternberákem´
  • na střední škole (1971-1975) vytvořil řadu realistických temperových krajinomaleb
  • první olejomalbu namaloval v roce 1976
  • 1977 – 1979: uspořádal tři samostatné výstavy
  • od té doby už vystavuje u nás a v cizině
  • na Universitě Karlově studoval u profesorů, jako malíř Zdeněk Sýkora, grafik Miloslav Polcar či sochař Kurt Gebauer.

Poznal tak a řemeslně zvládl realistickou tvorbu,

ale nakonec si vytvořil svůj výtvarný jazyk

a

styl a jeho obrazy i grafika jsou specificky ´heřmanovské´.

 

  • 1982: dokončil Pedagogickou fakultu UK/obory výtvarná výchova a český jazyk a literatura pro SŠ
  • od 1990 je na ´volné noze´ jako výtvarník
  • působil jako pedagog, ale hlavně se věnoval malbě, kresbě, grafice, počítačové a propagační grafice a dokonce i interiérové tvorbě, za niž se dočkal i mezinárodních ocenění
  • v současné době jeho práce, s nimiž se vždy přetěžko loučí, mají své domovy v galeriích po celém světě, všech kontinentech

 

Když se v roce 2005 do svého regionu vrátil, soustředil se na odborné statě, články a především retrokresby Posázaví a Podblanicka. Provozuje tři internetové portály, z nichž dnes čerpají další odborníci. Od roku 2009 už každoročně vystavuje i kresby a studie - ideální rekonstrukce středověkých hradů, tvrzí, komend, dvorců a klášterů. V témže roce mu vyšla kniha Z ikonografie středního Posázaví, v roce 2013 kniha Český Šternberk - stavebně historický vývoj hradu obsahující 120 autorských kreseb. Podílel a podílí se i na jiných publikacích vytvářených kolektivem autorů, kde uplatňuje kresby i odborné texty.

  • 2010 měl rozsáhlou výstavu retrokreseb ve Vlašimi a jak už bylo řečeno, pravidelně v létě vystavuje své v studie hradů Posázaví v IC Sázava

 

A tu se nám poštěstilo letos navštívit.

Informační a kulturní centrum Sázava

IKC poskytuje informace, veřejný internet a možnost tisku.

Spravuje kulturní dům,

kulturní síň U Martina

a

vývěsní skříňky města.

Pořádá a koordinuje kulturní a společenské akce a provozuje kino.

Zajišťuje a spravuje fotodokumentace,

kroniky, archivaci historicky důležitých materiálů

a

vydává Sázavské listy.

Zajišťuje propagaci města,

propagační materiály,

tiskoviny,

prodává turistické materiály

a

poskytuje drobné služby pro občany.

 

Město Sázava

nám. Voskovce a Wericha 280

 

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

e-mail: infocentrum@mestosazava.cz  

web: www.mestosazava.cz

 

https://www.hrady-zriceniny.cz/s__herman_1.htm