Ivana Dostálová: Play! aneb návrat do dětské nevinnosti či snová výstava fotografií s autorskými básněmi fotografky…

27.11.2019 10:23

 

 

Prostor/ bar & restaurace - Praha

23. 11. 2019 - 20. 1. 2020

 

 

Když jsme na www.www-kulturaok-eu.cz dostali pozvánku na (prodejní) výstavu děl nám už z předchozí výstavy známé fotografky Ivany Dostálové, jež byla letos podruhé v řadě nominována na Czech Press Photo a v kategorii Portrét získala 2. cenu/ Michaela Wenzelová  sólistka baletu Národního divadla/, neodolali jsme.

 

Pochmurné, mžící sobotní odpoledne se bytostně bránilo výletu i procházce a pozvánka do smíchovského baru & restaurace v Lidické ulici 25 nazvaného Prostor,  nabízející kromě vybraného menu a pěnivého moku ze sousedícího Staropramenu, měla však logiku. Jenže, kdo zná Ivanu Dostálovou, ví, že její fotografie jsou víc než sebelepší hmotná potrava a dokážou i prostředí baru či restaurace ještě navíc zpříjemnit. A to o duševní dimenzi. O možnost denního snění a příjemného zadívání se do očí svému protějšku v sympatickém prostředí.

 

Zpět do nekonečného světa dětské fantazie

Ivana Dostálová, subtilní až éterická žena, souzní se svými fotografiemi a ty zase souzní s její fantazií. Mile nakažlivou fantazií. Stačí se zahledět do osobitého světa té které fotografie, do koláže fantaskních snů a záblesků něčeho, co jsme už zapomněli a na co se s ní zase rozpomínáme. A v trysku pádící doby tak najednou vplouváme do minulosti.  Ivany Dostálové, ale vlastně i té naší. Zasuté, kryté prachem zapomnění. Kdo zná práce Ivany Dostálové, nemusí mít obavu, že už ho nepřekvapí. Překvapí. Vystavený soubor fotografií představuje nejnovější tvorbu, v níž používá - odborně řečeno - techniku vícenásobných expozic a která se z větší části věnuje jedné z autorčiných mistrovských disciplín po právu oceňovaným (a oceněným) portrétům. Druhá část vystavených snímků či zachycených vzpomínek je pro změnu bezbřehým světem dětské fantazie.

 

Slova z tiskové zprávy…

„Ve své intimní tvorbě Ivana Dostálová prolíná malířský a fotografický svět, ve kterém pohádkovým pohledem reflektuje naši víru v lásku, sny a přátelství v dnešním světě často plném anonymity a osamělosti. Její práce se často pohybuje na pomezí mezi snem a skutečností. Svou nejnovější výstavu nyní věnuje tématu dětství, jak napovídá její název ´Play!´ autorka prostřednictví fotografií a doprovodných textů vypráví příběhy z perspektivy dětského svobodně bijícího srdce… Se svou typickou hořko-sladkou poetikou vybízí diváka, aby v sobě probudil malou dětskou duši, jejíž fantazie nezná mezí.

Slova autorky…

  • Výstava Play! je výstavou nejen o vzpomínkách, které jsme už dávno zapomněli, ale i o tom, že na to zaskákat si panáka, i když už ho dneska nikdo neskáká, není nikdy pozdě.

 

  • Co dělám, je pro mě osobní. Srdeční záležitost. Malování. Focení. Psaní a tvorba knih. Práce s lidmi. Vyprávění příběhů prostřednictvím fotografií, obrazů a knih. Vytváření něčeho krásného. Něčeho hlubokého.

  • Myslím, že jsem v první řadě životní pozorovatel a snílek, moje práce se velmi často pohybuje na pomezí mezi snem a skutečností, ráda vytvářím kontrasty v podobě snově pohádkových světů na straně jedné a reality na straně druhé - protože všichni jsme snílci žijící v reálném světě. Jsem srdeční malířka, fotografka a vypravěčka příběhů.

  • Původní profesí jsem vědkyně, potom mě rodina, láska i životní kolotoč roztočily, a když jsem z kolotoče vypadla, můj život nabral úplně jiný směr, začala jsem se věnovat tomu, co jsem milovala už jako dítě - malování, fotografování a psaní knih.
  • Možná je má životní cesta i ukázkou toho, že ať je vaše cesta pro ostatní jakkoli nepochopitelná, je to ta vaše. A pokud cítíte, že vám na ní rostou křídla, pak je správná.

 

O Ivaně Dostálové …

  1. I. D. se zaměřila na uměleckou a dokumentární fotografii, příležitostně se ale věnuje i fotografii komerční. Ceněné jsou její fotokoláže (multiexpozice) - kombinovaná technika, jež tvoří v současné době již 6 rozsáhlých fotografických sérií. Věnuje se ale i úspěšně tvorbě autorských knih pro děti a také fotoknih. Za fotografii z časosběrné série First Steps, ze zákulisí dětského baletu, byla v roce 2018 nominována na 1. místo v soutěži Czech Press Photo v kategorii Umění a kultura.

 

  1. Z faktografie I. D. dodejme, že je původní kvalifikací bioložka a fotografii se věnuje od dětství, profesionálně od roku 2013. Její tvorba zahrnuje uměleckou fotografii, komerční i dokumentární projekty. V roce 2017 například nafotila zákulisí Onkogynekologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a historické budovy ´U Apolináře´ a z projektu vznikla fotopublikace The Stories Behind  Hospital Walls. Od roku 2014 fotí časosběrnou fotografickou sérii First Steps ze zákulisí dětského tance a baletu.

 

  1. V umělecké fotografii se věnuje vícenásobným expozicím, neboť se v nich obdivuhodně prolíná malířský a fotografický svět autorky. Tyto série také pravidelně s úspěchem vystavuje nejen u nás, ale i v zahraničí. V září 2018 byly její kolekce Lost in the City a We Are All Dreamers vybrány na prestižní Other Art Fair do Mana Contemporary v Chicagu.

 

  1. V neposlední řadě se ale věnuje také ryze autorské tvorbě pro děti. Kniha V co věří Nelly Butterfly, vyšla v roce 2017 a další, kde jsou vůbec poprvé v rámci žánru dětské literatury namísto ilustrací použity fotografické vícenásobné expozice,vyšla s názvem O čem sní princezna Elly Sky v roce 2018.

 

 

 

  1. Kromě fotografického vyjadřování ji ale oslovuje i malířská paleta a tuto její část tvorby reprezentuje již 130 obrazů. Po právu jsou její obrazy i fotografie zastoupeny v soukromých sbírkách jak v ČR, tak v Berlíně, Chicagu, Atlantě či New Yorku.

 

 

 

 

 

Dodatek k Czech Press Photo 2019

V (8) fotokategoriích  a (3) videokategoriích soutěžilo 270 fotografů s téměř 4 000 fotografií. Mezinárodní porota ve složení předseda, fotograf Petr Josek, zakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková, ředitel programů World Press Photo David Campbell, lektor a obrazový editor agentury VU Pascal Philippe, ředitel agentury Panos Pictures Adrian Evans, fotograf Herbert Slavík, kurátorka Lucia Benická, fotografka Amak Mahmoodian a fotoeditor Colin Jacobson vyhlásila výsledky a oceněné a vybrané fotografie i videa lze spatřit na výstavě k 25. ročníku soutěže Czech Press Photo /23. 11. 2019 - 30. 1. 2020/ v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice. Otevřeno je od 10 do 19 hodin. Základní vstupné je 150, snížené 70 Kč.

 

 

150 00 Praha 5 - Smíchov/Anděl

Lidická 25

Hodnocení:  99 %

Richard Koníček

Foto: © Ing. Olga Koníčková

 

www.ivana.dostal.eu.com

 

 

 

https://www.www-kulturaok-eu.cz/news/ivana-dostalova-we-are-all-dreamers-but-must-live-in-the-real-world-aneb-verme-v-dite-skryte-v-kazdem-z-nas/

 

https://www.prostor.je