Ivana Bednářová: ´Rogallony´ aneb surrealismem nikdy nezklameme!

26.03.2014 10:48

Galerie Nová síň - Praha

26. 3. - 6. 4. 2014

 

Vernisáž výstavy většinou tajemných a precizně cizelovaných obrazů  Ivany Bednářové, které jsou jejím dílem z posledních let,  uvedl Josef Achrer, předseda Jednoty umělců výtvarných, s poznámkou, že se rozhodli vystavovat v Galerii Nová síň i autory méně známé, mezi něž patří i  Ivana Bednářová, která pochází z jižních Čech, z Českých Budějovic. Černovlasá, subtilní, trošku posmutnělá, Ivana Bednářová, která se osobně vernisáže svých prací zúčastnila, vystavuje tak zde poprvé své obrazy naplněné prvky tajemna, romantismem a fantasknem, čehož jsme si mohli povšimnout hned při vstupu do galerie.  Poté PhDr. Jaromír Procházka nás seznámil podrobněji s dílem Ivany Bednářové, že její obrazy hovoří samy za sebe, že malířka prochází stále svým osobitým vývojem, že stále pracuje stále a je ve svém počínání usilovná. Přestože mnohdy její obrazy připomínají práce Františka Muziky (1900 – 1974), je malířčina metoda v rámci tvorby dnešních cyklů propracovanější…kdy se malířka snaží vypořádat se svými problémy. V novější době se objevují v jejích obrazech kromě biologických prvků i prvky architektury.

 

Hudba

Poté nás svými zpěvnými něžnými tóny a hrou na kytaru oblažili Michaela Moučková a Vít Heřman.

 

Doteky s představiteli české surrealistické a fantaskní malby jistě ovlivňovaly její výtvarnou poetiku, ale vlastní práce vyrůstá především ze spojení těchto prvků v prostoru ´malířské básně´, užijeme-li pojem K. Teigeho. Živnou půdou pro její emocionálně laděný romantismus je spojení s prvky tajemna, fantaskna a touha po harmonii. Autorka tak citlivě reaguje na otázky spojené s otřesy lidského i svého vnitřního světa. Obrazy se stávají odrazem hledání smyslu existence prodchnuté snahou po vlastní autentické výpovědi tlumočené osobitou výtvarnou poetikou,“ řekl PhDr. Jaromír Procházka.

 

Z historie Nové síně

  • Nová síň je renomovaná, krásná galerie v centru Prahy. Vyniká především svým dokonale rozptýleným denním světlem, střídmostí funkcionalistického prostoru a výhodnou polohou nedaleko Národního divadla.
  • Tradice Nové síně je spjata s výtvarným spolkem Jednota umělců výtvarných, jehož kořeny sahají až do roku 1898. Mezi zakladateli najdeme jména umělců tvořících tzv. generaci Národního divadla jako byli Josef Václav Myslbek, František Ženíšek, Vojtěch Hynais, Václav Brožík, Mikoláš Aleš a další.
  • Jednota umělců výtvarných si nechala počátkem 30. let minulého století vypracovat projekt na částečnou přestavbu hospodářské části kláštera Sv. Voršily a výstavbu nového objektu v místě původního hospodářského vjezdu do kláštera.
  • Projekt vypracoval žák Jana Kotěry architekt Jaroslav Rössler. Podle tohoto záměru byl vybudován a v roce 1934 otevřen výstavní prostor nazvaný Nová síň. Objekt zahrnoval mimo vlastní galerie i řadu prostor pro spolkovou a výtvarnou činnost.

www.juv-novasin.cz

 

  • Dnes – po pohnuté historii minulého století – je Nová síň územně součástí kláštera a ve vlastnictví Komunity Římské unie řádu sv. Voršily v Praze. Výstavní činnost Galerie Nová síň na základě nájemní smlouvy provozuje Jednota umělců výtvarných v čele s předsedou Josefem Achrerem.

 

Máme otevřeno: denně mimo pondělí od 11.00 do 18.00 hodin

Základní vstupné činí 20 Kč, snížené pro seniory a studenty 10 Kč

Pro obyvatele Prahy 1 platí snížené vstupné

 

Galerie Nová síň

110 00 Praha 1 -  Nové Město

Voršilská 139/3

info@galerienovasin.cz

www.galerienovasin.cz

 

Hodnocení: 99 %

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka