Irina Kupyrova: Očekávání aneb když nás Amedeo Clemente Modigliani inspiruje?!

17.09.2013 10:05

Galerie Amadeus – Praha

10. 9. – 27. 9. 2013

 

Byli jsme pozváni na vernisáž výstavy  do námi nově objevené Galerie Amadeus v Praze 1. Ruská umělkyně, žijící v Praze, Irina Kupyrova se svou dcerou Nikit (Nika) nás již netrpělivě očekávala   se sklenkou vína v ruce.  Jak jsme při prohlížení obrazů autorky rychle poznali,  maluje především ženy včetně své černovlasé dcery Nikit, již známé sochařky, rovněž bydlící v Praze.

 

Amedeo Clemente Modigliani

Životem zkoušený italský malíř a sochař  a jeho obrazy se staly inspirací pro Irinu Kupyrovou.  Její obrazová stylizace spěje až  k zachycení ženské elegance, kdy  Irina Kupyrova  zkoumá  malířské linie a barvy. Přestože její zde právě vystavené obrazy působí klidně, jak již napovídá název výstavy, něco je ve vzduchu, něco očekáváme……. Barvy jsou  temperamentní, ale  to, co prosvítá,  je nečekaně klidné uspořádání postav a krajiny,  jež  naznačuje na zdlouhavé rozhodování a mnoho možností odmítnutí.

 

A dlouhé štíhlé nohy…?!

Narativní (vyprávěcí) malířka jako je Irina Kupyrova  nemůže opomenout  na atributy dlouhých ženských či dívčích štíhlých nohou, které si uspořádává na svých obrazech  podle svých estetických potřeb. Jistě se musí na dlouhé štíhlé nohy své dcery Nikit fascinovaně dívat... jako jsem zírali na ně i my návštěvníci Galerie Amadeus….

 

 

 

Zkušenosti barvy smyslné

Irina Kupyrova pracuje s  barvou smyslnou, téměř fyzickou - její umělé, ale pozorné vnímání tak apeluje  na rozdíly v tónu mezi umělým a přírodním světlem, v interiéru i venku… přináší  několik side-to-side barevných přirovnání, získaných z  bohatých zkušeností  z výstav impresionistických malířů.

 

Irina Kupyrova vystudovala malířství na  fakultě Kyjevské státní Akademie výtvarných umění a pokračuje  ve své tvůrčí práci v Praze. Vystavovala již v Německu, Španělsku, Francii, Belgii a Švýcarsku a na uměleckých veletrzích v Barceloně, Dublinu a Paříži.

 

 

Hodnocení:   95 %

www.amadeus-ramovani.knobloch.cz

amadeus-ramovani@knobloch.cz

www.kupyrova.com

 

Galerie Amadeus

Klimentská 48

Praha 1

Máme otevřeno:

pondělí- pátek 9.00 – 12.00, 13.00 – 16.30 hodin

úterý, středa, čtvrtek 9.00 – 12.00, 13.00 – 18.00 hodin

Vstup: volný

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka