Interaktivní prodejní výstava skleniček a váz v Knupp Gallery aneb „Chceme dodat špetku krásy do každé domácnosti.” manželé Zlatohlávkovi

12.12.2021 16:43

 

Interaktivní prodejní výstava skleniček a váz

Knupp Gallery

27. - 28. 11. 21

 

 

Když se v jednom projektu spojí přední pražská Knupp Gallery a proslulá českolipská rodinná sklárna manželů Zlatohlávkových EVPAS, lze s jistotou očekávat jedinečnou umělecko-kulturní událost. A tou se také interaktivní prodejní výstava skleniček a váz  stala. A www.www-kulturaok-eu.cz u toho samozřejmě nechyběla.

 

 

Idea prezentující se sklárny EVPAS, zůstává - i po letech její existence - stále stejná. Ať už jsme milovníky extravagance anebo naopak čistého designu, ať už obdivujeme černé nebo bílé sklo, ať volíme jasné či tlumené barvy, v nabídce Evpasu si zaručeně vybereme. A jeden z povzbuzujících firemních sloganů této sklárny ne neprávem nás vyzývá:

„Oblékněte si vaši domácnost dle svého osobního vkusu a vystupte z řady.“

 

 

Správná volba pro adventní víkend

 

Před zahájením akce jsme avizovali, že půjde o mimořádnou událost, která se v Praze nekoná rozhodně každý den. Měli jsme pravdu. A tak jsme oprávněně doporučovali návštěvníkům našeho webu, aby si tuto akci, pokud jen trochu budou moci, nenechali ujít. A nenechali jsme si ji pochopitelně ujít ani my a dnes si dovolujeme nabídnout malou informaci o velké události.  

Sklárna EVPAS je nesporně - i v naší zemi, jasné sklářské velmoci, disponující celou řadou skvělých skláren a vynikajícími sklářskými designéry – ojedinělá. A o zmíněném víkendu, po dohodě s Knupp Gallery v jejích noblesních prostorách představila sklárna EVPAS především výběr ze svých - odborníky ceněných a milovníky skla vyhledávaných - ucelených prodejních kolekcí ručně broušených či smaltem malovaných skleniček a váz.

Přínosem a milým oživením – zejména pro rodinné týmy, kterých se akce zúčastnila celá řada – nebyla akce zdaleka jen přepychovou a zajímavou výstavou, ani pouhou prodejní akcí.

 

 

V bezbariérově přístupném přízemí galerie totiž sklárna pořádala obdivuhodné praktické ukázky rytí a malby smaltem. Mohli jsme se tak na vlastní oči obeznámit s „čár kouzly“ mistrů sklářského řemesla. A to se hned tak každému nepoštěstí. Zejména takto snadno dosažitelně v Praze, bez složitého vyjednávání exkurze v některé ze skláren.  

O patro výše v rozhlehlých prostorách nedávno rozšířené Knupp Gallery jsme se pak mohli dosytosti kochat krásnými výrobky, o nich jsme se mnohé dozvěděli dole od přítomných odborníků. V patře galerie byla vystavena expozice skvostných a něžně křehkých váz, skleniček a dalších mistrovských artefaktů ze skla vytvářených ve sklárně EVPAS.

A najednou jsme nevěděli kam se obrátit dřív.

Zda sledovat zrod sklářského skvostu, nebo se opájet jeho hotovou podobou. Ale unikátní možnost naživo sledovat vybrané řemeslně umělecké kroky, pozorovat, jak vlastně vznikají takové zcela konkrétní vázy či skleničky, byl divácky neodolatelný zážitek. Protože jak často kdo z nás vidí přímo před sebou umělecké zpracování skla z pohledu autorských studiových tavených objektů…

 

 

A ještě pár slov o sklárně EVPAS, zaslouží si je

 

Příběh začíná romanticky. Už na střední škole si mladý sklářský pár uvědomil, že originálního skla je u nás stále ještě málo. Rozhodl se tedy vyrazit na nedlážděnou cestu, proti tehdejšímu proudu. Vedla je k tomu jasná a odvážná myšlenka, touha tvořit takové sklo, které při každém použití připomene speciální událost a vyvolá emoce. Skla, s nímž se uživatel, bude cítit výjimečně a nebude je vnímat jen jako běžný předmět každodenní potřeby.

Jak na to, věděli. Rozhodli se toho docílit za pomoci „oblékání” svých skleněných výrobků. A tak jako my běžní uživatelé skleněných výrobků, prostřednictvím svého oblečení vyjadřujeme svoji náladu, případně své postavení, rozhodně svůj pohled na svět, osobní vkus a v neposlední řadě i své aktuální emoce, tak stejně tak by mělo za nás, na nás a s námi působit i námi užívané sklo.

Manželé Zlatohlávkovi, onen zmíněný pár a zakladatelé sklárny EVPAS si předsevzali jako své heslo:

„Chceme dodat špetku krásy do každé domácnosti.”

 

 

A daří se jim to znamenitě. Už tři desetiletí v jejich sklárně vznikají netradiční stylové výrobky, tvořené těmi nejzručnějšími řemeslníky ve svém oboru. Udržují tak stoleté dědictví a oživují jej inovativními nápady. A k tomu jim mimo řemeslo a nápady, slouží i další jejich heslo:

„Vytvořeno pro všechny s osobitým vkusem.”

Přijali totiž hned od počátku za své nový pohled na dávnou tradici.

Design sklárny EVPAS vychází sice z tradičního českého skla, ale vymanil se z nadbytečností a přežitků. Vše si upravili podle vlastního vkusu. A tak vytvářejí jen takové sklo, jaké by si oni sami přáli používat. Říká se, že v jednoduchosti je genialita. Proto se upřednostnili ve svých výrobcích jednoduchost, funkčnost, kontrast a barevné kombinace. Ale to vše při zachování nejsilnější vlastnosti našich sklářských mistrů, kvalitní ruční práce, která je již odedávna, po generace synonymem pro české sklářské řemeslo. Ostatně i k tomu mají své heslo:

„Vytváříme netradiční sklo tradičním způsobem.”

A že se to sklárně EVPAS opravdu daří dokázali i na své prezentaci v Knupp Gallery.

 

Text, s využitím tiskových materiálů připravil: Richard Koníček

Foto: Wenca Nikoníček  

 

 

Interaktivní prodejní výstava skleniček a váz

27. - 28. 11. 2021

Knupp Gallery

Revoluční 17, Praha 1

www.knuppgallery.com             

+420731152095

#knuppgallery  

 

 

Tolure Cosmetics

EVPAS spol. s r.o.

Jezvé 127, 471 08 Jezvé

Telefon: +420 771 135 530

Email: shop@evpas.cz