II. ročník mezinárodní výstavy ´Doll Prague 2013´ aneb vstupme do ráje nejen panenek

30.11.2013 18:16

Michnův palác  – Tyršův dům - Praha 1

29. 11. – 1. 12. 2013

 

Objevili jsme výstavu, který nám poskytla nevšední podívanou, II. ročník mezinárodní výstavy ´Doll Prague´.  V Michnově paláci a Tyršově domě vystavili své práce, především umělecké panenky,  umělci a výtvarníci  z Česka  i z celého světa, např. z Ruska, Polska, Belgie, Itálie, Slovenska, Německa a Japonska. A sběratelé a milovníci starožitných panenek a medvídků Teddy (Klub medvědářek) se zase pochlubili svými drahocennými miláčky. Ve velkém tělocvičny Sokola  jsme pobyli několik hodin a hlavně fotografovali. A že bylo co!   Marionety,  panenky, zvířátka  a medvídci na nás zhlíželi z pečlivě připravených expozicí.

Ruční výroba uměleckých panenek se šíří po celém světě. Umělce různých národností spojuje především cit pro tradici,  krásu a smysl pro detail.  A nejsou to jen panenky jen tak obyčejné, většinou mají každá z nich svůj výraz, svou duši… některé jsou jak živé…dokonce jsou vyráběny podle skutečných tváří (Karel Gott). Každou z panenek můžeme považovat za jedinečné umělecké dílo. Panenky jsou předmětem sběratelského zájmu, a některé z unikátních soukromých  sběratelských kolekcí můžeme právě zhlédnout ještě tuto neděli, 1. 12. 2013, z nichž některé bude možno zhlédnout právě na pražské výstavě.

 

Pokochali jsme se expozicemi známých tvůrců jako  Laura Scattolini z italské Mantovy, která vyrábí panenky pro hvězdy jako je Demi Moore či Celine Dion, či dalšími autorskými panenkami Iriny Semenové. Nechyběla např. ani   Simona Catapano, Alena Mekotová, Dagmar Jurčíková, Viola Bajaníková, Ateliér Chami Peer se svými panenkami nejen pro dívky ani  autentické panenky Eleny Orlové.

K panenkovým velmocím patří USA, kde stejně jako v Rusku či Japonsku dochází v posledních letech k největšímu boomu. Panenky se stávají velmi žádaným artiklem s vysokou uměleckou hodnotou. Mezi nejznámější sběratele těchto skvostů patří Demi Moore, Marie Osmond, Richard Simmons, Anita Pointer, Courtney Love, Annette Funicello, Britney Spears či John Wayne. (zdroj: internet)

Mohli jsme zakoupit nejen některé vystavené modely panenek a medvídků, ale i minišatečky, kloboučky, botičky pro naše panenky i medvídky… vše je vyrobené z přírodních materiálů.

Kursy : Základy šití textilních panenek:

www.bernina-dani.cz

*  Vánoční workshop ´Dárek s duší´: 15. 12. 2013 – www.dadap.cz

 

www.dollprague.com

www.puppenboersen.de

www.pezziunici.com

www.elenadolls.com

www.janasterbova.com (výtvarná a textilní činnost)

Katalog: 250 Kč

Máme otevřeno v neděli 1. 12. 2013: 10.00 – 18.00 hodin

Vstupné: 150 Kč

Hodnocení: 95 %

 

Ing. Olga Koníčková

Foto: autorka