Hugo Passarello Luna: Julio Cortázar: Ze země do nebe aneb Rayuela/ Nebe, peklo, ráj…

19.11.2019 10:36

 

Institut Cervantes  - Praha

12. 11. - 12. 12. 2019

 

Na VII. Mezinárodním kongresu španělského jazyka v Córdobě (Argentina) bylo představeno nové výroční vydání románu Nebe, peklo, ráj, jehož autorem je Julio Cortázar. Toto vydání obsahuje faksimile ´Cuaderno de bitácora´ s poznámkami autora, které si při psaní románu dělal.

 

V besedě o tomto díle, jehož vydání znamenalo v roce 1963 revoluci v literatuře, se mluvilo  o tom, proč je ´Rayuela´ stále znovu vydávána a překládána a jakým kouzlem oslovuje i současné čtenáře.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K besedě přizvalo Velvyslanectví Argentinské republiky a Institut Cervantes v Praze překladatelku Anežku Charvátovou a argentinského spisovatele Juana Pabla Bertazzu. Po skončení besedy v kinosále následovala ve výstavní síni vernisáž výstavy fotografií Huga Passarella Luny, který také osobně výstavu zahájil slovy, že je v Praze poprvé a že se mu líbí a že jeho fotografický projekt spisovatele Julia Cortázara (2015) byl publikován mnoha médii, včetně NYT, a že projekt získal Quai d´Orsay (Francie) do své stálé sbírky.

 

Hugo Passarello Luna

také poděkoval všem organizátorům,

že nakreslili na podlahu  tzv. panáka (známá dětská skákací hra Nebe, peklo, ráj).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Překvapivá fotoreportáž o Cortázarovi, Paříži a jeho čtenářích

 

Reportáž z Paříže (září 2013 - září 2014) tvoří celkem 45 černobílých fotografií, série portrétů čtenářů, přátel, obdivovatelů a zájemců o dílo Julia Cortázara, tj. portrétů 100 osobností.  Každý, kdo se projektu zúčastnil, si sám vybral pasáž z knihy Nebe, peklo, ráj, kde se zmiňuje nějaké konkrétní místo v Paříži. Jednotlivé portréty pak byly pořízeny na zvoleném místě. Následně fotograf Hugo Passarello Luna každého požádal o krátké vysvětlení, proč si zvolil právě tuto pasáž nebo místo.

 

„…dívali  jsme se na nebe, protože to je jedno z mála míst v Paříži,

kde je obloha hezčí než země.

 

zvolené místo:

Boulevard Jourdan

 

Marcelo Balsells

hudebník a ředitel Argentinského kulturního centra v Paříži

 

Rok 2014 byl Cortázarovým rokem, uběhlo 100 let od jeho narození a zároveň 30 let od jeho úmrtí. V Argentině, Francii a dalších koutech světa se konaly různé vzpomínkové akce. Hugo Passarello Luna, autor zajímavé reportáže se připojil k vlně oslav a udělal reportáž, která představila jeho čtenáře a město, ve kterém Julio Cortázar napsal všechna svá díla. Smyslem reportáže byla snaha o vytvoření  ´skládačky´ z obrazů, které vzájemně spojují Paříž, Cortázara a osobní příběhy lidí zachycených na snímcích.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Ale jak vlastně udělat překvapivou reportáž o vypravěči překvapivých příběhů?

Jak se vyhnout stále stejnému opakování rozhovorů a článků,

které se vždy uchylují ke stejnému úhlu pohledu? “

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hugo Passarello Luna

se pokusil o nalezení odpovědi na tyto otázky tak,

že se opřel o 3 osy: vizuální, hravé a participativní

 vyprávění.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reportáž nutně musela být vyprávěna prostřednictvím fotografií, které by byly doplněny o texty. Měla mít stejnou hravost jako spisovatelovo Nebe, peklo, ráj, aby se čtenář zamyslel a začal s těmito třemi různými formáty reportáže pracovat, nebo lépe řečeno si s ní pohrát a pochopit tak fotografie a příběhy fotografovaných. A také, aby reportáž měla stejnou aktivní účast jako u čtenářů románu Nebe, peklo, ráj. Reportáž vyžaduje účast fotografovaných lidí, tím, že si každý zvolí jednu pasáž z knihy a také návštěvníků-hráčů.

 

A proč překvapivá? Člověk může usilovat o překvapivé v souvislosti se zkušeností, kterou budou mít lidé před fotografiemi. Pořadí čtení není předem dáno, naopak možností je více, a to v závislosti na portrétovaných lidech a čtenářích. Příběh by napsán na základě výběru pasáží portrétovaných osobností.

 

Hugo Passarello Luna - fotožurnalista

  • na volné noze pro média v Latinské Americe a Francii
  • jeho práce byly publikovány v médiích -  The New York Times, Les Jours, Liberation, La Croix, La Nación, La Tercera, Newsweek Español, Soho Revista, El Universal, Revista Arcadia, Revista Anfibia, Časopis Discover, Der Spiegel Online, Le Monde .fr, Le Figaro Magazine
  • vyučuje fotožurnalistiku na Science Po Paris, Université Paris 8 Vincennes - Saint-Denis a L'Ecole W of CFJ
  • Cena globálního občanství (Kanada)
  • 2012: Cena Daniela Pearla (Wall Street Journal Europe) za reportáž o skupině žen ze znevýhodněné čtvrti na periferii Buenos Aires
  • člen Hans Lucas
  • autor a kurátor výstavy Rayuela

 

120 00 Praha 2

Na Rybníčku 536/6

Máme otevřeno:

po - pá: 10.00 - 19. 00 hodin

sobota:  9.30 - 13. 30 hodin

Vstup: volný

Hodnocení:  79 %

Ing. Olga Koníčková (tisková zpráva)

Foto: © Ing. Olga Koníčková